14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τζ. Πάιατ: «Πιο στενές από ποτέ» οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδα σε άμυνα, ασφάλεια και τρομοκρατία

Ημερομηνία:

Στην εξαίρετη σχέση και την «αγαστή συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στάθηκε σε μία ακόμη ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στις οποίες οι σχέσεις «είναι πιο στενές από ποτέ», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θετικές αναφορές για τον τομέα της παιδείας και των ελληνικών πανεπιστημίων, την καινοτομική οικονομία και την αμυντική βιομηχανία.

«Ο στρατηγικός διάλογος έχει αναδείξει τη δύναμη αυτής της διμερούς σχέσης και έχει επιβεβαιώσει την κοινή μας δέσμευση στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία του στο 7o συνέδριο Exposec- Defence World, κάνοντας ειδική αναφορά στην  αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο Τζ. Πάιατ στάθηκε εκ νέου στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της Νοτιανατολικής Μεσογείου», ενώ προανείγγειλε πως κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, θα ανανεωθεί η αμυντική συνεργασία των δύο χώρων. «Αυτό θα γίνει για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά και για να αναπτυχθεί η ευελιξία που χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στις γρήγορες αλλαγές που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή και στις προκλήσεις του μέλλοντος», σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στη χρησιμοποίηση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως, λόγω της θέσης του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα του, προσθέτοντας πως έχει τρομερές δυνατότητες, τόσο λόγω των σιδηροδρομικών συνδέσεων όσο και των οδικών δικτύων που υπάρχουν στην περιοχή. «Έχει νόημα τόσο από την πλευρά της ασφάλειας όσο και οικονομικά να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο λιμάνι και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εύρεση Αμερικανού επενδυτή για να συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση του που προχωράει» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε στις ολοένα και πιο συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως βελτιώνουν την ετοιμότητα και την συνεργασία των δύο στρατευμάτων. Προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι, όπως δήλωσε, «ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε να παραμείνουν σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά».

Ακόμη, ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε στο «εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ακαδημαϊκό, καινοτομικής οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας», λέγοντας ότι η συνεργασία των δύο κρατών στο πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων έχει σημαντική επιρροή στη στρατηγική ισορροπία της περιοχής. «Με επισκέψεις μου στα Τεχνολογικά Πάρκα της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης έχω διαπιστώσει πως συμβαίνουν πολλά περισσότερα σε αυτό τον τομέα από όσο οι περισσότεροι Έλληνες ξέρουν» συμπλήρωσε.

«Θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη βαρύτητα που οι ΗΠΑ δίνουν στη συμμαχία με την Ελλάδα και τις δυνατότητες των Ελλήνων συμμάχων μας, και το γεγονός πως η φιλία μεταξύ των δύο χωρών κάθε μέρα δυναμώνει. Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατηγικό στοίχημα που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών» κατέληξε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...