19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Κρήτης

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκε ,λίγο μετά τις 13.00,  η σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη , τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους.

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους έθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, ανάμεσα τους η υποστελέχωση, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η περικοπή των πόρων και η γραφειοκρατία.

Μάλιστα, τόνισαν πως η επιτυχία στο έργο τους οφείλεται στην αυτοθυσία των υπαλλήλων αλλά και στην  καλή συνεργασία των δημάρχων.

Ο Περιφερειάρχης  έθεσε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, τα μεγάλα έργα της Κρήτης με κυρίαρχα τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», κ.α.

Ο κ. Αρναουτάκης στη συνάντηση αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα που ενδυναμώνουν τους πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ειδικότερα για το μείζον θέμα του νησιού, τον ΒΟΑΚ, ο Περιφερειάρχης ανέφερε την θέση της Περιφέρειας που έχει γίνει αποδεκτή για την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου χωρίς διόδια με ρήτρα διαθεσιμότητας. Αναφερόμενος στην Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων καθώς όπως είπε έχει αποδειχτεί ότι το «Αθηνοκεντρικό κράτος» έχει αποτύχει.

Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον συγκρητισμό που έχει κάνει πράξη η Περιφέρεια, στην καλή σχέση-συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς του νησιού, και όπως είπε χαρακτηριστικά η «Κρήτη είναι εξωστρεφής, στηρίζεται στους ανθρώπους της και η Περιφέρεια ενώνει το νησί από το ένα άκρο στο άλλο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του έδωσε τα εύσημα στον Περιφερειάρχη Κρήτης κατά την έναρξη της ομιλίας του και τον συνεχάρη καθώς όπως είπε είναι πρότυπο περιφερειάρχη και υπάρχει πνεύμα συναντίληψης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ  είπε “ναι” στα μεγάλα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης και δήλωσε πως θέλει να εμπιστευτεί τους δημάρχους και να πατάξει την γραφειοκρατία.

Μιλώντας για την Τ.Α, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να σας εμπιστευτούμε. Θέλουμε να σας απελευθερώσουμε για να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Θα προχωρήσουμε σε γραφειοκρατική απλοποίηση. Είναι ανάγκη το Κράτος να ασκεί έλεγχο. Αλλά είναι άλλο ο έλεγχος νομιμότητας και άλλο ο έλεγχος σκοπιμότητας. Σκοπός μας είναι να απλοποιήσουμε τα επίπεδα διακυβέρνησης».

Για τα ζητήματα προσωπικού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Δεν νοείται κινητικότητα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Μια σωστή κινητικότητα θα κατέγραφε τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και θα δημιουργούσε πρότυπα οργανογράμματα. Προτεραιότητα είναι το εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση βλέπει διαφορετικά τα ζητήματα των προσλήψεων. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές ανάγκες. Και πρέπει, κάποια στιγμή, να σταματήσει η φάμπρικα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αυτές είναι οι λογικές που χρεοκόπησαν τη χώρα».

«Είμαστε αντίθετοι στην έννοια της απλής αναλογικής. Τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Δήμων. Με την απλή αναλογική θα καταστούν οι Δήμοι μη κυβερνήσιμοι», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μεγάλα έργα του νησιού.

Ο ίδιος τάχθηκε υπερ της ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ και βρέθηκε σύμφωνος με την πρόταση της περιφέρειας “ώστε να μη χαθούν άλλες ζωές”, όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ αναγνώρισε τα προβλήματα και την έλλειψη υποδομών.

Σε σχέση με το αεροδρόμιο Καστελίου ,τόνισε πως περίμενε περισσότερο ανταγωνισμό στις προτάσεις ωστόσο θεώρησε πως πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθεί και να “πορευτούμε με αυτή τη μία πρόταση”, όπως είπε.

"google ad"

Όσον αφορά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης” , υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις καθώς σε αυτό “πέφτει” το βάρος ωστόσο να μην υπάρχουν υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην τόνωση της ενδοχώρας. “Να τονωθεί η ενδοχώρα, Κρήτη δεν είναι μόνο οι παραλιακοί δήμοι”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αρναουτάκης στο τέλος της σύσκεψης δώρισε στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη την έκδοση «ΜΙΛΙΕ ΜΟΥ ΚΡΗΤΗ ΑΠ΄ ΤΑ ΠΑΛΙΑ» με ιστορικές ηχογραφήσεις Κρητικής Μουσικής 1907-1955 όπως επίσης ένα αντίγραφο γλυπτικής με παραστάσεις των Δ. Θεοτοκόπουλο, Ν. Καζαντζάκη και Β. Κορνάρου.

Το πρόγραμμα

Ο  πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ενώ στις 7:30 το βράδυ θα μιλήσει στον κινηματογράφο «Αστόρια», στην πόλη του Ηρακλείου.

Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ακολούθως, θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων της ΔΗΜΤΟ Χερσονήσου.

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στη συνέχεια τον Άγιο Νικόλαο, όπου και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης κ. Αντώνη Ζερβό, ενώ θα συμμετέχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους και εργαζομένους του τομέα του τουρισμού στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

cretalive.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...