17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στην ιστορία της Ιεράπετρας

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή 08/02/2013 διοργανώθηκε στην Ιεράπετρα πιθανότατα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στην ιστορία της πόλης, απαριθμώντας πάνω από 7000 άτομα. Οι πολίτες και οι φοιτητές της Ιεράπετρας με χιλιάδες κεριά και δάδες διαδήλωσαν σε όλη την πόλη, στέλνοντας το δυναμικό μήνυμα της αγανάκτησης σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην αποψίλωση των υπηρεσιών της Ιεράπετρας.

Πάνω από 7 χιλιάδες κόσμου υπολογίζεται ότι ήταν οι πολίτες που κατέκλεισαν την πλατεία Δημαρχείου στην Ιεράπετρα το βράδυ της Παρασκευής.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν με τον κόσμο από την πόλη και τα χωριά, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάπηροι σε ειδικά αμαξίδια και αλλοδαποί, κρατώντας στο χέρι τη λαμπάδα ή ένα φαναράκι, ήταν πρωτοφανείς. Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική και πολλοί ανέφερα ότι τους θύμισε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Συνάμα όμως, ήταν αγωνιστική, διεκδικητική αλλά και αρκετά φορτισμένη, αφού στα πρόσωπα όλων φωτογραφιζόταν ο θυμός αλλά και η αγωνία για την επόμενη μέρα που θα πρέπει στην Ιεράπετρα να επιστραφούν ότι της έχουν πάρει.

Τίποτα δε θύμιζε ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ήταν ένα βραδινό συλλαλητήριο μαζί με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που την πρωτοβουλία είχε πάρει η δημοτική κοινότητα Ιεράπετρας μια εβδομάδα πριν και συνέδραμαν για την υλοποίησή του ο Δήμος με όλους τους φορείς.

Αν και το ραντεβού ήταν στις 20:30 ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από πολύ νωρίτερα, ανάβοντας τις δάδες και τις λαμπάδες περιμένοντας να ξεκινήσει η πορεία. Εκείνο που ξεχώρισε στη βραδιά, ήταν ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία ομιλία από κανένα αιρετό ή εκπρόσωπο φορέα, κάτι που σχολιάστηκε θετικά, παρά μόνο δόθηκε στις 21:05 ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί η εκκίνηση, από μέλος της δημοτικής κοινότητας.

Η πορεία στο κέντρο της πόλης διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και έγινε επιστροφή ξανά στην πλατεία Δημαρχείου, που εκεί όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για το πρωί της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί για νέο δυναμικό συλλαλητήριο.

Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα των φοιτητών του ΤΕΙ της πόλης, λέγοντας πως δε θέλουν να φύγουν από την Ιεράπετρα να πάνε σε άλλη πόλη να σπουδάσουν αλλά και των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τη διατήρηση του ως έχει και όχι να υποβαθμιστεί ή να κλείσει. Να σημειωθεί ότι από τα σημεία που πέρασε η ΄΄πομπή΄΄ των διαδηλωτών και υπήρχαν καταστήματα μαζικής εστίασης, επέλεξαν αν και βράδυ Παρασκευής να παραμείνουν κλειστά για συμπαράσταση στο μαζικό αγώνα που έχει ξεκινήσει.

Άγιος Νικόλαος

 Μεγαλειώδης, σε αριθμό και παλμό, ήταν και η Πανμεραμπελιώτικη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, ενάντια στην κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ και της αυτονομίας του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Οι δημότες, οι φοιτητές και οι κάτοικοι του δήμου Ιεράπετρας δηλώνουμε κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι δε θα ανεχτούμε και δε θα επιτρέψουμε το θάνατο της πόλης μας στο όνομα του δήθεν νοικοκυρέματος των υπηρεσιών και των πανεπιστημιακών σχολών.

Εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου, οι απλοί πολίτες, εργαζόμενοι, αγρότες, νεολαίοι και συνταξιούχοι αυτής της χώρας αρνούμαστε να πληρώσουμε με το μαρασμό της κοινωνίας μας και τη διάλυση της ζωής μας τα χρέη που δημιούργησαν οι κυβερνώντες, νυν και πρώην, μαζί με τους «ημέτερους» τους επιχειρηματίες, μιζαδόρους, τραπεζίτες και άρπαγες «επενδυτές».

Αρνούμαστε να υποταχθούμε σε μια δήθεν ρεαλιστική πολιτική που, αντί να πάρει τα λεφτά από αυτούς που τα έφαγαν, στέλνει την κοινωνία και το βιοτικό μας επίπεδο εκατό χρόνια πίσω, τότε που έπρεπε να ταξιδεύει κανείς ώρες ή και μέρες για να βρει γιατρό και να πάει στο σχολειό.

"google ad"

Εμείς που με το μόχθο και τους αγώνες μας δημιουργήσαμε και αναπτύξαμε την πόλη μας, που στήσαμε και κρατήσαμε ανοιχτό και λειτουργικό το νοσοκομείο μας,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
– Αυτοδιοίκητο, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό Νοσοκομείο.
– Πολυδύναμο ιατρικό κέντρο στο Μακρύ Γιαλό
– Παραμονή του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης στην Ιεράπετρα και διασφάλιση του τίτλου σπουδών του
– Παραμονή όλων των υπηρεσιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στην πόλη μας (ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, κ.λπ.) και επαναφορά όσων απομακρύνθηκαν (Εφορία, Λιμεναρχείο, ΟΤΕ, Τελωνείο, Τμήμα Αλλοδαπών, Μαθητική Εστία, ΕΘΙΑΓΕ, Πειραματικός Σταθμός)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ με Αναμμένα Κεριά ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/2, στις 8.30, ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ με ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΡΙΤΗ 12/2, στις 10πμ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ , την Τέταρτη 13/2, στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

[youtube id=”wO0vEP6x5IM” width=”620″ height=”360″]

Η συνέλευση της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας

Με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων, φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας.

Στη συνέλευση αποφασίστηκε :
1. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής 8/2 και ώρα 8μμ, στην πλατεία Δημαρχείου
2. Η πραγματοποίηση μεγάλου συλλαλητηρίου την Τρίτη 12/2 και ώρα 10πμ, στην πλατεία Ελευθερίας. Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου θα επιδιωχθεί να είναι κλειστά καταστήματα, υπηρεσίες και σχολεία.
3. Ο αποκλεισμός των υποκαταστημάτων όλων των τραπεζών στην περιοχή μας.
4. Η συλλογή υπογραφών για να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε πλήρη φορολογική ανυπακοή αν το κράτος δεν ανταποκριθεί.
5. Η πραγματοποίηση νέας συνέλευσης την Τετάρτη 13/2 και ώρα 8μμ, στην αίθουσα Μαρία Λιουδάκη για κλιμάκωση του αγώνα.
6. Συγκρότηση ομάδων εργασίας. Οι πολίτες που δήλωσαν συμμετοχή αποτελούν και την προσωρινή οργανωτική επιτροπή.
Εμπρός όλοι για τον αγώνα, να ακυρώσουμε τα σχέδια καταστροφής του τόπου και της κοινωνίας μας.

Με πληροφορίες από goodnet.gr, lasithinews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...