18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 30-44

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., και πάνω από το μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμένων ανά 100 κατοίκους, ενώ βρίσκεται στην 21η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες για τον εμβολιασμό με μία δόση, τόνισε κατά την αποψινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η χώρα μας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαΐκής Ένωσης όσον αφορά τους εμβολιασμούς και αιτιολόγησε την 21η θέση όσον αφορά την μία δόση, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη απορρόφηση του εμβολίου της Astra Zeneca σε άλλες χώρες.

Όπως είπε, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.740.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, αναφέρθηκε και στα ποσοστά εμβολιασθέντων υγειονομικών στη χώρα. Είπε ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών και στα ιδιωτικά νοσοκομεία το 88%, το 63% των νοσηλευτών στο δημόσιο τομέα, το 62% των νοσηλευτών στα ιδιωτικά νοσοκομεία, το 60% των λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ και το 63% στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Είπε επίσης, ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί πλέον το 58% – ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.

Οι παραλαβές των εμβολίων είπε ότι προχωρούν κανονικά, και στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα θα “ανοίξουν” και άλλες ηλικιακές ομάδες για εμβολιασμό. “Εμβολιάζουμε τους 40-44 ετών, τέλος Μαΐου, με όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35 -39 και 30 -34. Εντός του Ιουνίου” όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους “είναι πιθανό να ανοίξουμε και τις ηλικιακές ομάδες από 25-29 και 18-24, ανάλογα και με τις παραδόσεις των εμβολίων.

Είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι υποχρεωτικός και για άλλα εμβόλια πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο, τόνισε απόψε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μίλησε για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά, είναι μικρός γι αυτό και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος. Επανέλαβε ότι υπάρχουν μελέτες της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που αναμένεται να εγκριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση «ότι αυτό δε σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών». Το εμβόλιο στα παιδιά έχει ως κύριο στόχο την ανοσία και την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ας μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ακόμη και των υπερήλικων».

Μεγάλο μέρος της τοποθέτησής της αφορούσε στο εμβόλιο της Astra Zeneca που πρόσφατα αναθεωρήθηκε η χορήγησή του σε Βρετανία και Γερμανία. «Οι συστάσεις για το εμβόλιο της Astra Zeneca στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως πλέον «στη Βρετανία συστήνεται ο εμβολιασμός άνω των 40 ετών και στη Γερμανία άνω των 18 ετών. Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα».

«Ένα από τα άλλα ερωτήματα που περιμέναμε να απαντηθούν είναι κατά πόσο είναι ασφαλές να προχωρούμε στην Β´ δόση του εμβολίου της AstraZeneca και η μόνη χώρα που θα μπορούσε να μας δώσει αυτά τα στοιχεία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου η οποία είπε ότι «Φάνηκε λοιπόν ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζει να γίνεται εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν σοβαρή επιπλοκή μετά την πρώτη δόση».

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο φαινόμενο «mix and match», δηλαδή την χορήγηση της δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο από το πρώτο. Είπε ότι αυτό είναι υπό μελέτη και πρόσθεσε ότι η χορήγηση άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού, για τη δεύτερη δόση, μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δεν συστήνεται. Αντίθετα όπως τόνισε «η πρώτη και δεύτερη δόση πρέπει να εξακολουθούν να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο».

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου έκλεισε την εισήγηση της κάνοντας έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στην αιμοδοσία και εξηγώντας ότι αυτοί που νόσησαν, μπορούν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση τους να δώσουν αίμα, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα ή το αργότερο μετά από 7 ημέρες από τη δόση του εμβολίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ