16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Το ψωμί, ψωμάκι

Ημερομηνία:

Αν κάποιος περνά δυσκολίες μεγάλες συνηθίζεται να εκφραζόμαστε γι’ αυτό έτσι: «Λέει το ψωμί, ψωμάκι». Επειδή είναι αυτονόητη η ύπαρξη του σε κάθε σπίτι δεν υπάρχει λόγος να το ονομάζομε χαϊδευτικά ψωμάκι. Όμως όταν κάποιος περνά φοβερές δυσκολίες λέμε: «Λέει το ψωμί, ψωμάκι»

Ψωμάκι λοιπόν και γιατί τ’ αγαπάμε.

Το άσπρο ψωμί (με σισάμι, μ’ αρέσει με γραβιέρα) περιέχει αλεύρι τύπου 70% χωρίς πίτουρο. Το ψωμί που παρασκευάζεται απ’ αυτό το αλεύρι διαλύεται γρήγορα στο στομάχι με αποτέλεσμα την άμεση άνοδο του σακχάρου στο αίμα.

Το ψωμί σίκαλης γίνεται με σιτάλευρο και αλεύρι σίκαλης. Το ολικής άλεσης γίνεται από στάρι μαζί με τον φλοιό του. Στο αλεύρι ολικής άλεσης περιλαμβάνονται το ενδοσπέρμιο το περικάρπιο το πίτουρο και το φύτρο.

Το πολύσπορο. Αυτό το ψωμί γίνεται από αλεύρι από σιτάρι κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι και πολλές φορές αναμιγνύουν και σισάμι και καρύδια. Στην Γένοβα σ’ εκείνο το πολυκατάστημα στο Λιμάνι με τα Ιταλικά προϊόντα είχαν φοβερούς τύπους ψωμιών αλλά εκείνο το πολύσπορο με τα κομμάτια καρύδι μέσα, ψημένο σε ξυλόφουρνο ήταν το κάτι άλλο. Στο διαιτολόγιό μας το ψωμί πρέπει να βρίσκεται καθημερινά αν δεν το απαγορεύει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Το ψωμί ολικής άλεσης ή σίκαλης σε λογική ποσότητα είναι απαραίτητο για ένα διαιτολόγιο χαμηλών θερμίδων. Σταματά το αίσθημα της πείνας ρυθμίζει την λειτουργία του εντέρου και συμβάλει στην αργή απορρόφηση των σακχάρων. Όχι όμως το λευκό ψωμί που ανεβάσει το σάκχαρο.

Το ψωμί Ζέα από δίκοκκο στάρι. Φοβερό ψωμί. Είναι δημητριακό μεταξύ σιταριού και κριθαριού. Οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου τρέφονταν μ’ αυτό το ψωμί, Ζέας. Λέγεται ότι σ’ αυτό οφειλόταν η υγεία και η μεγάλη νοητική αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων. Η ζέα περιέχει το αμινοξύ λυσίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και βοηθά στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Καταπολεμά τις χρόνιες φλεγμονές και εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου.

Το ψωμί από φαγόπυρο. Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη τρώνε αυτό το ψωμί από φαγόπυρο. Είναι σπόρος και όχι δημητριακό. Εξ’ αιτίας των αμινοξέων που έχει είναι πηγή εξαιρετικής πρωτεΐνης. Έχει φυτικές ίνες απαραίτητες στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν περιέχει γλουτένη. Σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου μειώνει τη χοληστερίνη LDL δυναμώνει τα αγγεία βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην δυσκοιλιότητα. Αυτός ο σπόρος (φαγόπυρο) γίνεται αλεύρι και ψωμί. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες αντικαθιστά το ρύζι και τις πατάτες. Εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη

Α.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...