Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την τελευταία επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα είναι οριακές, με την Ουάσιγκτον να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμών και τη Μόσχα να προειδοποιεί με σοβαρές συνέπειες σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός 24 έως 48 ωρών μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη της Ντούμα στην ανατολική Γούτα, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ήταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους. «Θα υπάρξουν συνέπειες για αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα», διευκρινίσθηκε.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας απαίτησε να διεξαχθεί σήμερα Τρίτη ψηφοφορία επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για την έναρξη νέας έρευνας αναφορικά με το ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η συνεδρίαση συνεκλήθη με πρωτοβουλία εννέα μελών του Συμβουλίου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ρωσία διέψευσε ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων.

Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν κατήγγειλε «άδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο».

Από την πλευρά της η Μόσχα καταγγέλλει το αμερικανικό σχέδιο, που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως απαράδεκτο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, «περιέχει απαράδεκτα στοιχεία, που θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ «επιζητούν περισσότερο τη στρατιωτική επιλογή, η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη».

Επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκαν εκ νέου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, στην επιθυμία τους για «σθεναρή αντίδραση».

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συζήτησαν τηλεφωνικά όσον αφορά «τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί μετά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας στην Ανατολική Γούτα και για τις εν εξελίξει συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Για «απαράδεκτες προβοκάτσιες και φημολογία» κάνει λόγο ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί για «προβοκάτσιες και φημολογία», τις οποίες θεωρεί «απαράδεκτες», αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γούτα που πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

"google ad"

Αλλά, ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη», μεταδίδει το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων με συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά όπλα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα.

Στην Ντούμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μυρωδιά χλωρίου, ωστόσο γιατροί δήλωσαν ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα.

Σύμφωνα με τον Ραφαέλ Πιτί, γιατρό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM), ένα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο, ίσως αέριο σαρίν, για να κατασκευασθεί ένα ισχυρό θανατηφόρο κοκτέιλ, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ντούμα.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Ασαντ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή και οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που έχουν στο παρελθόν δεχθεί επιθέσεις, δεν αναμένεται να επιχειρήσουν να εισέλθουν στη ζώνη του βομβαρδισμού. Αντ΄αυτού, θα συγκεντρώσουν μαρτυρίες, δείγμα αίματος από τα θύματα, στοιχεία των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών για να ερευνήσουν και αυτό το περιστατικό, το πιο πρόσφατο μίας μακράς σειράς χημικών επιθέσεων στον συριακό πόλεμο.

Τουλάχιστον 19 νεκροί από έκρηξη στο Ιντλίμπ

Εντωμεταξύ, ισχυρή έκρηξη στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας το βράδυ της Δευτέρας είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 πολίτες, γνωστοποίησε μη κυβερνητική οργάνωση. Δεν είναι σαφές αν η έκρηξη, που κατέστρεψε κτίρια, οφειλόταν σε πύραυλο ή εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο σε αυτοκίνητο, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς δεκάδες ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν ή θάφτηκαν στα συντρίμμια κτιρίων, κατά την ίδια ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία.

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 80, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο, ενώ η οργάνωση Λευκά Κράνη έκανε λόγο για 110. Η Ιντλίμπ είναι η τελευταία επαρχία που παραμένει ολόκληρη υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη Συρία και η κυρίαρχη οργάνωση στην επαρχία και την ομώνυμη πρωτεύουσά της είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια συμμαχία τζιχαντιστικών οργανώσεων με αιχμή του δόρατος το Μέτωπο Υποστήριξης, τον μέχρι πρότινος βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Πολλοί αντάρτες και τζιχαντιστές καθώς και μέλη των οικογενειών τους μετέβησαν το τελευταίο διάστημα στην Ιντλίμπ από την Ανατολική Γούτα.

tvxs.gr