14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Οι πλούσιες χώρες θα ωφεληθούν και οι χώρες που δέχθηκαν πλήγματα λόγω κρίσης θα επιβαρρυνθούν επιπλέον

Ημερομηνία:

«Αυτές τις δύο μέρες είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής για θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης» , είπε o Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

«Συζητήσαμε για το πολυετεές δημοσιονομικό πλαίσιο, την εμβάθυνση της ευρωζώνης, το Brexit, αλλά και το κοινό ευρωπαικό σύστημα ασύλου», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «σε όλα τα μεγάλα ζητήματα δεν ελήφθησαν ουσιαστικές αποφάσεις».

«Φαίνεται πως στα κρίσιμα ζητήματα υπάρχει κινδυνος οι αποφάσεις να μετατεθουν μετά τις ευρωεκλογες. Για κάποιους είναι επιλογή, για τις δυναμεις που επενδύουν σε μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, που ενισχύεται η ακροδεξιά και ο εθνικός απομονωτισμός».

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και πρέπει να βρει πόρους» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον προϋπολογισμό και πρόσθεσε: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της αγροτικής πολιτικης. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να βρουμε πορους χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας».

«Είναι ατολμία και ακινησία το γεγονός ότι προτείνεται μικρότερος προυπολογισμός. Επεσήμανα πως είναι τραγικό λάθος σε μια περίοδο που η Ευρώπη εξέρχεται της κρίσης», τόνισε.

Για τους αγρότες, ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν μπορεί η πολιτική της ΕΕ να τους ζητά περισσότερα και να τους δίνει λιγότερα. Εξέφρασα την αντίθεσή μου για την αύξηση της εθνικής χρηματοδότησης, γιατί επιβαρύνει τις χώρες του νότου».

«Με βάση τον επανυπολογισμό του μοντέλου κατανομής, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πόρους ενώ χώρες που η κρίση προσπέρασε αναμένεται να οφεληθούν. Δεν θα δεχτούμε αυτή την αδικία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με το Brexit υπογράμμισε πως οι «27» δεν μπορούν να λύσουν το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο ενώ για το σύστημα ασύλου ανέφερε πως «κάποιες δυνάμεις θέλουν να μεταθέσουν τη συζήτηση μετά τις ευρωεκλογές και για εμάς αυτό κρύβει σκοπιμότητα. Θέσαμε την πρόταση να μην υπάρχει καθυστέρηση στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίζετε ως μία χώρα που δημιούργησε το πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί».

reader.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...