14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΧΑΝΙΑ – Οχι στο θάψιμο της Ιστορίας μας: “Ούτε στην κατάληψη, ούτε στο ξενοδοχείο. Είμαστε με την πόλη”

Ημερομηνία:

Με κείμενό της η Ομάδα “Χανιά – Όχι στο θάψιμο της Ιστορίας μας” ξεκαθαρίζει τη θέση της σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκμισθώσει τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι σε εταιρεία ώστε να μετατραπούν σε ξενοδοχεία.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε:

“Δεν συμμετέχουμε, ούτε στηρίζουμε αυτούς που με μονο κριτήριο το χρημα, θέλουν να κάνουν αυτό το ανοσιούργημα, για το οποίο κάποια στιγμή θα το μετανιώσουμε όλοι και δεν μαζευουμε υπογραφές με διλήμματα όπως “ή με ξενοδοχείο πολυτελείας, ή με τη Roza Nera”.”

Την ίδια στιγμή ζητούν, “να σταματήσει ο επιχειρούμενος διχασμός των πολιτών με τόσο “φτηνά” επιχειρήματα”

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

Σε αυτή την Ομάδα το έχουμε δηλώσει από την αρχή: Δεν είμαστε ούτε με την παράνομη κατάληψη, ούτε με την επιχειρούμενη από το Πολυτεχνείο Κρήτης ιδιωτικοποίηση των σημαντικών ιστορικών μνημείων και του αρχαιολογικού χωρου που τα περιβάλλει σαν αντίβαρο. Δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα για να πάρουμε την εντελώς αψυχολόγητη και εχθρική σε αυτή την πόλη θέση είτε της μιάς, είτε της άλλης πλευράς. Δεν συμμετέχουμε, ούτε στηρίζουμε αυτούς που με μονο κριτήριο το χρημα, θέλουν να κάνουν αυτό το ανοσιούργημα, για το οποίο κάποια στιγμή θα το μετανιώσουμε όλοι και δεν μαζευουμε υπογραφές με διλήμματα όπως “ή με ξενοδοχείο πολυτελείας, ή με τη Roza Nera”.

Δεν συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις συμπαραστασης σε αυτούς που εχουν στην ουσία ιδιωτικοποιήσει (για δικό τους λογαριασμό) το μνημείο εδώ και δεκατρία χρονια μεν συνυπευθυνότητα του ιδιοκτήτη και της Πολιτείας, που δεν έκαναν τη δουλειά τους. Αυτοί πρέπει να φύγουν.

Είμαστε μαζί με αυτή την πόλη και με το δικαίωμά της να διαχειρίζεται αυτή την Ιστορία της, τα Μνημεία της, τον Πολιτισμο της και τη Χωροταξία της αφού μάλιστα με αυτά τα στοιχεία, επιδιώκει την ένταξή της στην UNESCO.

Είμαστε με τους κατοίκους της παλιάς πόλης , αυτούς που υποφέρουν από τη μέχρι σήμερα στρεβλή “υπερανάπτυξη” και δεν θέλουμε άλλα λάθη και μάλιστα από δημόσιους φορείς. Είμαστε μαζί με τους αρχικούς σχεδιασμούς παλιότερων διοικήσεων του ΠΚ, που φρόντισαν να αποκτήσουν τα μνημεία για ειδικούς Δημόσιους σκοπούς.

Είμαστε με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης σε βασικές υποδομές που λείπουν, όπως είναι η επί χρόνια συρόμενη διαδικασία της στέγασης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και των σημαντικών συλλογών του (Ιστορικής και Λαογραφικής), θέματα για τα οποία θα πρέπει να “παλέψουν” ενωμένοι οι τοπικοί παράγοντες μαζί με το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως πράττουν σε άλλες πόλεις. Οπως έκαναν με την περίπτωση του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Ζητούμε λοιπόν από την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα το ρόλο της και να προστατέψει τη Δημόσια Περιουσία. Ζητούμε από το Πολυτεχνείο Κρήτης να αναθεωρήσει την απόφασή του, που όλοι μάθαμε αιφνιδιαστικά, και να θέσει το θέμα σε σοβαρό διάλογο, σε όφελος και δικό του (τα ξενοδοχεία δεν είναι μονόδρομος), αλλά και της πόλης που το φιλοξενεί. Επαινούμε την προσπάθειά του όλα αυτά τα χρόνια, που κατάφερε να αναδειχτεί σε κορυφαίο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα.

Είμαστε κοντά στο ΠΚ στο να αξιοποιήσει οικονομικά άμεσα κάποια από τα πολλά άλλα περιουσιακά του στοιχεία, που δεν έχουν ανάλογες ιδιαιτερότητες για να αντιμετωπίσει την υποχρηματοδότηση.

Ζητούμε από το Δήμο Χανίων να αναλάβει επιτέλους το ρόλο του στην αξιοποίηση των μνημείων. Και να σταματήσει ο επιχειρούμενος διχασμός των πολιτών με τόσο “φτηνά” επιχειρήματα. Δεν το αξίζει ούτε η πόλη, ούτε το Ανώτατο Πνευματικό Ιδρυμα.

Και αυτή είναι η θέση της Ομάδας “ΧΑΝΙΑ: Οχι στο θάψιμο της Ιστορίας μας”….

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...