14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Χιροσίμα – Ναγκασάκι: Αναμνήσεις… σε σκουλαρίκια

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας,
δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ντάρα Τομ είναι δημοσιογράφος του AssociatedPress, στο γραφείο του μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου στο Λος Άντζελες. Αντιπρο­σωπευτικό δείγμα αυθεντικής Αμερικανίδας από την Καλιφό­ρνια, η καταγωγή της συνδυάζει αίμα κινεζικό και ιαπωνικό.

Πάντα την ενοχλούσαν τα ρατσιστικά στερεότυπα για τους Ασιάτες, τα οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αγνοήσει όταν ζει στην πολιτεία που ανέκαθεν έπαιζε τον ρόλο της Χρυσής Πύλης προς την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής στη Δύση για εκατομμύρια μεταναστών από τις ακτές χου Ειρηνικού. Η Ντάρα έχει βάλει σκοπό, με όσα μέσα της προσφέρει η επαγγελματική της θέση, να βελτιώσει την εικόνα τους στην κοινωνία της Αμερικής. Πριν από λίγες ημέρες, η οργή της για μία ακόμα επίδειξη ρατσιστικής αναισθησίας στη χώρα της έφτασε στους φίλους της σε όλο τον κόσμο μέσω του facebook.

Το Εθνικό Μουσείο Ατομικής Βόμβας των ΗΠΑ βρίσκεται στο Νέο Μεξικό, κοντά στο Λος Άλαμος, όπου κατασκευάστηκαν τα πιο θανατηφόρα όπλα που χρησιμοποίησαν ποτέ άνθρωποι. Πριν από 69 χρόνια, οι βόμβες με τα παρατσούκλια «LittleBoy» και «FatMan» σκότωσαν 175.000 άτομα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Στο κατάστημα αναμνηστικών του μουσείου, όπως ανακάλυψαν Ιάπωνες ειρηνιστές μέσα από το Ίντερνετ το 1999, πωλούνται σκουλαρίκια στο σχήμα της ατομικής βόμβας, προς 20 δολάρια το ζευγάρι. «Αντικα­τοπτρίζουν την ιστορία και παρουσιάζουν τη δουλειά επιστημόνων αφοσιω­μένων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν σκοπεύουμε να τα αποσύρουμε», ήταν η απάντηση του Τζιμ Γουόλτερ, διευθυντή του μουσείου, στις οργισμένες διαμαρτυρίες των Ιαπώνων εντός και εκτός Αμερικής.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένα ακόμη e-mail έφτασε από την Ντάρα, χωρίς σχόλιο, αλλά με μία χαμογελαστή φατσούλα στο τέλος του: «Ο διευθυντής του μουσείου ανακοίνωσε ότι λόγω των έντονων αντιδράσεων και της ιδιαίτερης ευαισθησίας του θέματος, τα σκου­λαρίκια, το δημοφιλέστερο δώρο στο κατάστημα, αποσύρονται».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...