16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Χρυσή: Μη αναστρέψιμη η καταστροφή στο κεδρόδασος! – Πρέπει να απαγορευτεί η αποβίβαση επισκεπτών τουλάχιστον για 20 χρόνια

Ημερομηνία:

Ένα πολύ μεγάλο καμπανάκι κινδύνου για τη νήσο Χρυσή ανάβει σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο δασολόγος της διεύθυνσης δασών Ματθαίος Φιλλιπάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες και λίγο μετά την Υπουργική Επίσκεψη, έκανε αυτοψία στη Χρυσή για να δει την πορεία ξήρανσης του κεδρόδασους, θέμα γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.

Η κατάσταση του κεδρόδασους όπως λέει ο κ. Φιλλιπάκης, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της καταστροφής και πλέον για το μεγαλύτερο μέρος του κεδρόδασους η ξήρανση είναι μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσα και πολύ δραστικά μέτρα περιορισμού των επισκέψεων και κατασκηνώσεων εντός του κεδρόδασους.

Η Χρυσή όπως λέει εκτός των άλλων είναι και ένας περιβαλλοντικός δείκτης γενικότερα για την Κρήτη, με τις συνέπειες της ερημοποίησης να εμφανίζονται πρώτα εκεί.

Κεδρόδασος Χρυσή

Ο δασολόγος τόνισε πως το 80% των υπεραιωνόβιων κέδρων έχει πλέον ξηρανθεί και προκειμένου να σωθεί το υπόλοιπο 20%, απαιτούνται μέτρα τα οποία έχουν προταθεί ξανά στο παρελθόν, όπως η άμεση απαγόρευση κατασκήνωσης εντός του κεδρόδασους και η πλήρης απαγόρευση περπατήματος κάθε επισκέπτη μέσα στο κεδρόδασος.

Κάτι που όπως λέει ο κ. Φιλιππάκης μπορεί να γίνει με την απαγόρευση αποβίβασης επισκεπτών τουλάχιστον για 20 χρόνια, οι οποίοι θα μπορούν μόνο να πλησιάζουν κοντά στη Χρυσή με καραβάκια. Παρόμοια λύση θα μπορούσε να είναι να απαγορευτεί η μετακίνηση από τη μια πλευρά της Χρυσής στην άλλη με τους επισκέπτες να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους μόνο στην παραλία στην οποία θα αποβιβάζονται.

Όπως λέει όταν ο ίδιος ως δασολόγος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Χρυσή το 1984 η ξήρανση υπήρχε μόλις στο 10% του δάσους, κάτι που τότε δεν προκαλούσε ανησυχία αφού υπήρχε η άποψη πως αυτό οφειλόταν σε εποχικά φαινόμενα ξηρασίας.

Πλέον με 200.000 κόσμο κάθε καλοκαίρι να περνά μέσα απο το δάσος, το ριζικό σύστημα των δέντρων αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα σε περιόδους ξηρασίας η ξήρανση των κέδρων να είναι διπλάσια από το φυσιολογικό, και έτσι με το πέρασμα των χρόνων η νήσος Χρυσή έφτασε στο σημερινό επίπεδο.

Οι νεκροί πλέον κέδροι θα παραμείνουν στη θέση τους όπως λέει, αφού τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν την ιδιότητα να μην καταστρέφονται αμέσως μόλις νεκρωθούν, και έτσι μπορεί να μείνουν όπως τα βλέπουμε σήμερα για περισσότερο από ένα αιώνα, με αποτέλεσμα το κεδρόδασος της Χρυσής να μετατραπεί σε κάτι παρόμοιο με το νεκρό δάσος της Μυτιλήνης.

Ο κ. Φιλλιπάκης τόνισε πως για το θέμα της ξήρανσης επικρατεί πλήρης αδιαφορία χωρίς ο ίδιος να ελπίζει πως θα υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα, κάτι που όπως λέει φάνηκε και στην πρόσφατη υπουργική επίσκεψη όπου η Διεύθυνση Δασών δεν κλήθηκε να συμμετάσχει και ο Υπουργός και οι υπηρεσίες δεν άκουσαν αυτή την πλευρά του θέματος.

Ράδιο Λασίθι

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...