14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

“Όλοι στα δικαστήρια!”: Κοινωνικοί αγωνιστές των Χανίων δικάζονται για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 2011 και τη διαδήλωση για το θάνατο 19χρονου μετά από καταδίωξη της αστυνομίας

Ημερομηνία:

Τα χρόνια περνάνε, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως οι διώξεις σε ανθρώπους πολιτικά ενεργούς συνεχίζονται και στα Χανιά. Σε κάλεσμα προχώρησε η συνέλευση αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές για την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου το πρωί στα Δικαστήρια Χανίων.

Πρόκειται για δύο διαφορετικά δικαστήρια στα οποία οι κατηγορούμενοι είναι γνωστοί κοινωνικοί αγωνιστές των Χανίων. Και στις δύο περιπτώσεις μιλούν για κατασκευασμένα κατηγορητήρια.

Διαμαρτυρία 28ης Οκτωβρίου 2011

Η πρώτη υπόθεση αφορά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 2011.

Τότε, πλήθος πολιτών διαμαρτυρήθηκε ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Παρόμοια γεγονότα καταγράφηκαν σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας όμως στα Χανιά ασκήθηκαν αναδρομικά διώξεις σε 11 άτομα. Μάλιστα, η δίωξη τους κοινοποιήθηκε 1 χρόνο μετά και «αφορά» τη συμμετοχή στη συγκέντρωση -πορεία που είχαν καλέσει πολλά σωματεία και συλλογικότητες της πόλης. Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις φορέων, οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές και αποτελούν άλλη μια προσπάθεια ποινικοποίηση; των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και του φρονήματος.

Για το θέμα είχε γράψει στην εφημερίδα μας και η δημοσιογράφος Νέλλη Ψαρρού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κλήτευση των 11 έγινε μετά από κατάθεση δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων σε μια υπόθεση που αφήνει πολλά ερωτηματικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2011 ενώ καλούνται να απολογηθούν για το παράπτωμα της Διατάραξης της Κοινής Ειρήνης (άρθρο 189 Π.Κ.)

Η δίκη θα γίνει τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Η υπόθεση του νεκρού νεαρού από καταδίωξη αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη διαδήλωση διαμαρτυρίας τον Οκτώβρη του 2010 για τον τραγικό θάνατο νεαρού μαθητή στα Χανιά μετά από αστυνομική καταδίωξη

Η υπόθεση έχει πλέον πάει στο εφετείο, αφορά δύο πολίτες των Χανίων που πρωτοδίκως – στις 17 Φεβρουαρίου του 2015 – καταδικάστηκαν. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι ο Νίκος Μαρκετάκης, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης ο οποίος πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρώην φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης ο οποίος καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή.

Πιο αναλυτικά, η υπόθεσή τους συνδέεται με τον θάνατο ενός 19χρονου, του Στράτου Πατρικάκη, ο οποίος στις 14 Οκτωβρίου του 2010 προσπαθώντας να αποφύγει μπλόκο της αστυνομίας κι αφού δε σταμάτησε και μετά από καταδίωξη υψηλών ταχυτήτων με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, έχασε τον έλεγχο της μηχανής και τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες να πεθάνει.

Ο πατέρας του νεκρού νεαρού κ. Πατρικάκης μετά τα γεγονότα δήλωσε ότι ο γιος του ενδεχομένως να μη σταμάτησε στην υπόδειξη των αστυνομικών από φόβο επειδή δεν είχε δίπλωμα. Επιπλέον, τονίζει πως όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα του ζητήθηκε να υπογράψει χαρτί πως δε θα υποβάλλει μήνυση κατά των αστυνομικών.

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010 και σχεδόν ένα μήνα μετά τον άδικο χαμό του 19χρονου οργανώθηκε πορεία στο κέντρο των Χανίων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Έγιναν κάποια μικροεπεισόδια και  συνέλαβαν από το σωρό κάποιους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών των συλληφθέντων, ήταν και το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Νίκος Μαρκετάκης αλλά και ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

"google ad"

Οι συγκεκριμένες συλλήψεις και οι συνεπακόλουθες διώξεις ήταν μία από τις πολλές που ακολούθησαν τα χρόνια των μνημονίων.

Στα Χανιά, όπως έχει καταγγελθεί, τα χρόνια των μνημονίων στήθηκε μία βιομηχανία διώξεων μέσω της οποίας στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένα άτομα γνωστά για τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες. Πάνω από 30 άτομα σέρνονται στα δικαστήρια με σκοπό να καμφθεί το φρόνημά τους και να δεχθούν πλήγμα οι αγώνες τους οποίους υποστηρίζουν.

Το εφετείο θα γίνει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και υπάρχει κάλεσμα από φορείς και συλλογικότητες για συμμετοχή των πολιτών με την παρουσία τους στα δικαστήρια από νωρίς το πρωί.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...