100 εκ. ευρώ χρωστούν στη ΔΕΗ οι μεγάλοι οφειλέτες στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου και Οργανισμούς, που προερχονται από την Κρήτη, εχοντας τους στο…απυρόβλητο, την ώρα που τα κλιμάκια της κυνηγούν τους πολίτες για χρέη λίγων ευρώ, αναφέρει το creteplus.gr.

Συνολικά το χρέος των Οργανισμών και των Υπηρεσιων πανελλαδικα ανέρχεται σε 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ένα ποσό ιλιγγιώδες, το οποίο προκαλεί την οργή των πολιτών, που βλέπουν από τη μια τη ΔΕΗ να κυνηγά τους μικρους οφειλέτες. Ανθρώπους οικογενειάρχες, μεροκαματιάρηδες ή άνεργους, οι οποιοι έχουν χρέος στη ΔΕΗ λίγα ευρώ.

"Sponsored links"

Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα στο κομμάτι των επισφαλειών για τη ΔΕΗ, με την επιχείρηση να αναγκάζεται να αυξήσει κατά 23% τις σχετικές προβλέψεις, μπροστά στην διόγκωση των απλήρωτων λογαριασμών της.

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs (GS), παρά το γεγονός ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας έχει αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς του ρεύματος, εντούτοις η ΔΕΗ “βλέπει” μια αύξηση των φετινών της προβλέψεων για επισφάλειες, στα 450 εκατ. ευρώ από τα 366 εκατ. ευρώ το 2013. Πρόκειται για ποσοστό 23%.

Τα όσα επισημαίνει η έκθεση της GS, στελέχη της οποίας επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ελλάδα και είχαν συναντήσεις με στελέχη της τρόικας, της ΡΑΕ, της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, έρχονται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση στοιχείων ότι τους τελευταίους μήνες τα επίπεδα των οφειλών τρίτων προς την επιχείρηση ακολουθούν επικίνδυνα ανοδική τάση.

Τα φέσια

Τα φέσια των ιδιωτών προς της ΔΕΗ παρουσιάζουν και πάλι έκρηξη, ενώ συνολικά οι οφειλές προς την επιχείρηση στα τέλη του περασμένου Ιουλίου είχαν φτάσει στα 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 30% έναντι του περασμένου Νοεμβρίου.

Το ανησυχητικό δε, όπως είχαμε επισημάνει και τότε, είναι ότι τα φέσια συνεχίζουν και αυξάνονται παρότι ήδη από τον περασμένο Μάιο αφαιρέθηκε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το χαράτσι για τα ακίνητα. Το γεγονός δείχνει ότι οι καταναλωτές έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για πληρωμές, όπως εκτιμούν στελέχη της ΔΕΗ, και ότι η εικόνα μπορεί μελλοντικά να επιδεινωθεί.

Στα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ συγκαταλέγονται κάθε είδους οφειλές, από σπίτια και καταστήματα (χαμηλή τάση) καθώς και εταιρείες και βιομηχανίες.

Αναλυτικά, 1,1 δισ. ευρώ οφείλονται από σπίτια και μαγαζιά, 350 εκατ. ευρώ από βιομηχανίες υψηλής τάσης (σ.σ.: τα μισά αφορούν τη ΛΑΡΚΟ) και 250 εκατ. ευρώ από εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

Αυξητική τάση

"Sponsored links"

Δεδομένου ότι στα τέλη Αυγούστου τα στοιχεία ήταν ακόμα πιο επιβαρημένα (σε σχέση με τον Ιούλιο) και ότι η γενικότερη τάση είναι αυξητική, στελέχη της επιχείρησης φοβούνται ότι προς τα τέλη του χρόνου τα φέσια είναι πιθανό και να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Πόσω μάλλον όταν ο κάθε πολίτης έχει να πληρώσει σειρά μεγάλων και μικρών φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Με πληροφορίες από creteplus.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις