35 χρόνια μετά, ολοκληρώθηκε ο πίνακας του ζωγράφου Αριστόδημου για τους “62 Μάρτυρες” που εκτέλεσαν οι Γερμανοί ναζί στην Κρήτη | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Τριάντα πέντε χρόνια αφότου έγινε η πρώτη συζήτηση ανάμεσα στο γνωστό ζωγράφο Αριστόδημο και τον αείμνηστο δήμαρχο Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο τέχνης για το Ηράκλειο. Πρόκειται για τον πίνακα ο οποίος απεικονίζει τους «62 Μάρτυρες» που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1942.

Η επίσημη πρώτη παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

Χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να συγκεντρωθεί το φωτογραφικό υλικό των εκτελεσθέντων και ασφαλώς το ταλέντο του Αριστόδημου για να αποτυπωθεί με αυτόν τον μοναδικό τρόπο μία από τις πιο ξεχωριστές σελίδες ιστορίας του τόπου μας.

"Sponsored links"

Ο ζωγράφος Αριστόδημος Παπαδάκης

Μετά την πρώτη συζήτηση το 1985, ο Μανόλης Καρέλλης καταπιάστηκε με τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο: «Τόποι μαρτυρίου και θυσίας», το εξώφυλλο του οποίου ήταν η αρχική μακέτα του Αριστόδημου για το συγκεκριμένο έργο.

Στο δελτίο Τύπου της παρουσίασης του βιβλίου που είχε γίνει για πρώτη φορά στις 24/10/2001 στο Ηράκλειο σημειώνονταν:

«Πραγματική έκπληξη, όμως, για τους αναγνώστες του βιβλίου του Μ. Καρέλλη είναι το εξώφυλλο του βιβλίου με την παρουσίαση του σχεδιάσματος από ένα μοναδικό έργο ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη, ο οποίος παριστάνει τους Αγίους Πάντες με τις μορφές των 62 Εθνομαρτύρων, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στη θέση «Ξεροπόταμος» στο Γάζι». 

Όλες σχεδόν οι φωτογραφίες των εκτελεσθέντων, παραδόθηκαν στον ίδιο τον καλλιτέχνη, από την κυρία Ανωγειανάκη, κόρη ενός εκ των εκτελεσθέντων. 

Το έργο  ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» και το Δήμο Ηρακλείου η επίσημη παρουσίασή του.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις