13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Παγκρήτια κινητοποίηση φοιτητών με το στεγαστικό στο επίκεντρο | Φωτός

Ημερομηνία:

Φοιτητές από όλη την Κρήτη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προχώρησαν σε κινητοποίηση στη διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο για τα προβλήματα που αφορούν τους φοιτητές και τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων του νησιού, με το στεγαστικό να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Χαιρετίζουμε τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις περισσότερων από 60 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, δεκάδων επιτροπών αγώνα και ετών σε όλη την Ελλάδα την Τρίτη 7 Νοέμβρη. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του νομού Χανίων,των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον ΕΛΚΕ και την πρυτανεία και του ΤΕΙ Χανίων που συμμετείχε στην παγκρήτια κινητοποίηση σπουδαστικών συλλόγων, στην διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης,στο Ηράκλειο.

Με τις κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων δώσαμε απάντηση στην κυβέρνηση που συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες, να χτυπάει το δικαίωμα μας στις σπουδές και το μέλλον.

Δώσαμε απάντηση στα παραμύθια της κυβέρνησης ότι “δεν υπάρχει φράγκο” για τις σπουδές μας ενώ την ίδια ώρα δίνει 2,4 δις για την αναβάθμιση των F-16 που θα συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και 6,7 δις σε βιομηχάνους και “επενδυτές”.

Δώσαμε απάντηση στην πρυτανεία που σε κοινή κατεύθυνση με την κυβέρνηση προωθεί όλες τις αξιώσεις κεφαλαίου στο ίδρυμα, μας κάνει μαθήματα πως θα έρθει η ανάπτυξη αλλά καμία ανάπτυξη δεν βλέπουμε στις σπουδές μας.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα που προέκυψε από την αρχή της χρονιάς με το στεγαστικό. Απαιτήσαμε να κοπεί κάθε σκέψη για ενοίκιο και εμπλοκή εργολάβων και να «μην τους ανοίγει η όρεξη για κερδοφορία στην πλάτη των φοιτητών», απαιτήσαμε να καταρτιστεί σχέδιο ανοικοδόμησης εστιών με ευθύνη του κράτους που θα παρέχονται δωρεάν.

Ιδιαίτερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης απαιτήθηκε: άμεση ολοκλήρωση της Γ’ φάσης εστιών και έναρξη της Δ’, ώστε να καλύψει τις συνεχώς περισσότερες αιτήσεις και επίδομα ενοικίου σε όλους τους φοιτητές. Έξω οι εργολαβίες από τις εστίες και τις σχολές μας. Τα κέρδη τους δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες μας. Σίτιση, συντήρηση, καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας. Φοιτητική μέριμνα στην ευθύνη του κράτους.

Κάναμε ξεκάθαρο ότι οι φοιτητές δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν η κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι στη Βουλή ενισχύει τους φραγμούς για να σπουδάσουμε και να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, όταν εφαρμόζει το μνημόνιο στην παιδεία. Ενισχύει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων – με την εισαγωγή και των 2ετών σπουδών -, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, δίνει άσυλο στις επιχειρήσεις και στις εργολαβίες μέσα στις σχολές.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά απέναντι στην νέα αντιλαϊκή επιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να “κλείσει” την 3η αξιολόγηση. Δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας:

  • με τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στις 9 Νοέμβρη. Στα Χανιά στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων στις 19:00.
  • σε κάθε τμήμα και έτος κάνουμε συνέλευση και εκλέγουμε την επιτροπή μας.
  • στον εορτασμό του Πολυτεχνείου για να στείλουμε μήνυμα ότι η νεολαία δεν προσκυνά τις συμφωνίες και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που δίνει γη και ύδωρ στους ΝΑΤΟϊκούς φονιάδες

Δυναμώνουμε  την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση για όλα όσα έχουμε ανάγκη!

Ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές!

Όλοι μαζί μια γροθιά μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

"google ad"

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να δουλεύουμε στο αντικείμενο μας με δικαιώματα!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...