80% κάτω τα έσοδα του Δήμου Πλατανιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – Κίνδυνος εφόσον δεν αντιστραφεί η κατάσταση να μείωσει την παροχή υπηρεσιών

Κανένα σχόλιο

Πολύ μεγάλες αναμένεται να είναι οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στα οικονομικά του Δήμου Πλατανιά και “θα φανούν ξεκάθαρα στα τέλη του Σεπτέμβρη”. Όπως μας είπε ο κ. Μαλανδράκης, εφόσον τα πράγματα δε βελτιωθούν, οι συνέπειες θα είναι δραματικές και θα επηρεάσουν ριζικά την ικανότητα του δήμου να παρέχει υπηρεσιές.

“Μέχρι 30 Ιουλίου υπάρχει μία κάθετη πτώση που μπορεί να αγγίξει και το 80% σε σχέση με πέρυσι. Αλλά το κρίσιμο τρίμηνο είναι το τρίτο. Τελειώνει 30 Σεπτέμβρη και απ΄ ότι διαφαίνεται θα έχει τα ίδια επίπεδα πτώσης αφού και οι παραλίες δεν έχουν μισθώματα και τα τραπεζοκαθίσματα δε μισθώνονται, επί παρεπιδημούντων δεν υπάρχουν διανυκτερεύσεις. Το ίδιο ισχύει και με το τέλος ακαθαρίστων που έχει να κάνει με ταβέρνες”.

Τον ρωτήσαμε αν παρατηρείται κάποια βελτίωση τώρα που μπήκε ο Αύγουστος.

"Sponsored links"

Ο κ. Μαλανδράκης είπε ότι:

“Για τον Δήμο δεν υπάρχει βελτίωση γιατί στον δήμο αποδίδεις χρήματα μετά από 4-5 μήνες που κάνει την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Και αν τα αποδώσει ο πολίτης και τότε…

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος λειτουργεί με τα οικονομικά κεκτημένης ταχύτητας του προηγούμενου χρόνου. Όταν θα πάμε 30 Σεπτέμβρη για να δούμε τον προϋπολογισμό τον τρέχοντα που θα φανούν τα ανοίγματα του προϋπολογισμού, δηλαδή προϋπολογιζόμενα έσοδα και μη εισπραχθέντα, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνουμε τροποποίηση του προϋπολογισμού που θα έχει προφανώς να κάνει με απομείωση έργων και υπηρεσιών.

Εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει κανά φράγκο και σε εμάς γιατί ως τώρα μόνο υποσχέσεις μας δίνει ενώ μας λέει “χαρίστε τέλη, χαρίστε το ένα, χαρίστε το άλλο″. Εμείς όμως δεν εισπράττουμε και από την άλλη…. έχουμε διπλή μείωση εσόδων”.

Ο κ. Μαλανδράκης σε ερώτηση για το τι θα κάνει ο Δήμος σε περίπτωση που οι πολίτες του βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, είπε:

“Εμείς δεν κάνουμε κυνήγι σε κανένα. Αλλά από ένα σημείο και μετά ο Δήμος δε μπορεί να λειτουργήσει.

Εμείς απαλλάξαμε από τέλη κατ’ αρχήν το σύνολο των επιχειρηματιών και ξενοδόχων για δύο μήνες και κατά προϋποθέσεις για τρεις μήνες. Γύρω όμως στον Οκτώβρη – Νοέμβρη αυτοί που εισπράξανε πρέπει το ποσοστό μας να το αποδώσουν.

Εμείς δεν έχουμε μειώσει ούτε την καθαριότητα, ούτε τις παραλίες μας, ούτε τους ναυαγοσώστες μας, ούτε τον ηλεκτροφωτισμό, ούτε τους υπαλλήλους. Όλα αυτά συνεχίζουμε και τα πληρώνουμε όπως και πέρυσι. Και σε όλες αυτές τις δαπάνες ο Δήμος εξακολουθεί και δεν έχει κάνει καμία μείωση υπηρεσιών”.

Στο απαισιόδοξο αλλά πιθανό σενάριο η υγειονομική κρίση να συνεχίσει και να κρατήσει και το καλοκαίρι του 2021 ή εφόσον η υγειονομική κρίση έχει ξεπεραστεί, τα έσοδα από την τουριστική κίνηση τον επόμενο χρόνο να μην είναι τα προσδοκόμενα, ο κ. Μαλανδράκης είπε ότι σε μία τέτοια περίπτωση “θα αναγκαστεί ο Δήμος να πάει σε έναν προϋπολογισμό πάρα πολύ συρρικνωμένο. Θα αναγκαστούμε να μειώσουμε δαπάνες αφού δε θα έχουμε έσοδα. Και μετά θα υπάρχει και μία μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την πλευρά του Δήμου. Ο Δήμος δε θα μπορεί να έχει τα έσοδα για να πραγματοποιήσει τις ανάλογες δαπάνες”

Ο κ. Μαλανδράκης στο ενδεχόμενο συντονισμένης πίεσης των δήμων προς την κυβέρνηση ο κ. Μαλανδράκης είπε ότι “υπάρχει το όργανο της ΚΕΔΕ όμως υποσχέθηκε και ο Υπουργός ο κ. Θεοδωρικάκος προ ολίγων ημερών ότι θα υπάρξει μία ενίσχυση στους δήμους. Έχουν δώσει μέχρι τώρα ψίχουλα. Είπε όμως ότι θα υπάρξει μια αναλογικότητα σε σχέση με την απώλεια εσόδων που υφίστανται οι Δήμοι. Θα δούμε στην πράξη. Θα το πάνε βάση τουριστικών περιοχών με αριθμό κλίνων; Θα το πάνε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος; Θα φανεί”.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις