15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Δήμαρχος Χανίων για την κατάρρευση του Προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου: “Υπάρχει και η φύση” – Το κόστος της αποκατάστασης θα είναι τεράστιο

Ημερομηνία:

Δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα του Προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου στο παλιό λιμάνι στην οδό Εμμανουήλ Μπαλαντίνου.

Στο σημείο έσπευσε και ο Δήμαρχος Χανίων ο οποίος σε δηλώσεις του στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για το σημείο ότι υπήρχε επικινδυνότητα.

Είπε χαρακτηριστικά: “Υπάρχει και η φύση, υπάρχουν και φαινόμενα που δε μπορούμε να προβλέψουμε”.

Ανέφερε επίσης ότι οπωσδήποτε, η ζημιά θα αποκατασταθεί, αλλά το κόστος θα είναι τεράστιο.

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Χανίων είπε:

“Είναι θέματα πολλών ετών. Η ζημιά οπωσδήποτε θα αποκατασταθεί, αλλά είναι τεράστιο το κόστος. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι ευθύνονται οι βροχοπτώσεις. Φερόταν να έχει περισσότερα προβλήματα η πλευρά του σχολείου, το είχαμε συντηρήσει και όπως βλέπετε άντεξε. Αυτό το κομμάτι δεν είχε προβλεφθεί ότι θα έπεφτε με τόση ευκολία σε μία βροχόπτωση. Προφανώς είναι συσσωρευμένη αυτή η κατάσταση.”

Όσον αφορά για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν:

“Αρχικά θα καθαρίσουμε το σημείο, να ξαναποκατασταθεί η κυκλοφορία και η ασφάλεια αλλά θα πρέπει να γίνει τώρα μία μελέτη και το έργο να προκηρυχθεί για να επανακατασκευαστεί με οποιοδήποτε τρόπο είτε μέσω προγραμμάτων είτε μέσω κρατικής χρηματοδότησης”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είχε γίνει από κάποια υπηρεσία ή την αρχαιολογία κάποια εισήγηση προς το δήμο, κάποια μελέτη που να λέει ότι είναι επικίνδυνο το σημείο, ο κ. Βάμβουκας είπε:

“Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε κάποια έγγραφη υπόδειξη προς τη δημοτική αρχή για την επικινδυνότητα αυτού του σημείου, ούτε κάποια τεχνική έκθεση που να εντοπίζει αυτό τον κίνδυνο και να μας προτρέπει σε άμεση παρέμβαση. Αυτά γνωρίζω εγώ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Τώρα κουβέντες στο δρόμο και υποδείξεις μπορεί να γίνονται αλλά δεν υπάρχει κάτι επίσημο που να μας εντόπισε κάποιο συγκεκριμένο κίνδυνο. Ίσως και δε φαινόταν κιόλας αυτός ο κίνδυνος. Και αυτό φαίνεται από το υπόλοιπο τοίχος. Δεν είναι από αυτά που κάποιος θα έλεγε ότι υπάρχει μια μεγάλη ρηγμάτωση για να μπορεί κάποιος να υπολογίσει ότι αυτό το πράγμα θα συμβεί σε αυτό το χρόνο. Αλλά υπάρχει και η φύση, υπάρχουν και φαινόμενα που δε μπορούμε να προβλέψουμε.”

Σε ερώτημα αν ο περιορισμός των κονδυλίων για τη συντήρηση μνημείων συντέλεσε στο γεγονός, ο δήμαρχος Χανίων είπε:

“Δεν είναι εξαιτίας του περιορισμού των κονδυλίων. Εμείς το απέναντι που υπήρχαν τεχνικές μελέτες ότι είναι επικίνδυνο επί των ημερών μας το επισκευάσαμε. Φαινόταν ότι είχε μεγάλη επικινδυνότητα και έγινε. Δυστυχώς δε μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Αν είχαμε κάποια τεχνική έκθεση προφανώς θα είχαμε προβλέψει και θα είχαμε κλείσει και το σημείο αυτό, όπως είχαμε κάνει με το σχολείο της Βασίλισσας. Δυστυχώς ήταν κάτι που δεν το είχαμε προβλέψει. Δεν ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να προβλέψουμε εύκολα. Και σημεία σαν αυτό υπάρχουν πάρα πολλά σε αυτή την κατάσταση και προφανώς δε μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση σε όλα.”

Τα επόμενα βήματα

Να σημειώσουμε ότι η πυροσβεστική ερευνά με γειωσόμετρο κάτω από τα χώματα για την πιθανότητα να έχει εγκλωβιστεί κάποιος άνθρωπος.

"google ad"

Ακολουθως, και αφού τραβηχθεί με γερανό το όχημα που έχει εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια, με μπουλντόζα θα καθαριστεί η περιοχή ενώ, εφόσον βρεθεί ειδικό πλέγμα, θα τοποθετηθεί και ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία.

Αν όμως δε βρεθεί, τότε ο δρόμος θα μείνει κλειστός έως ότου διασφαλιστεί ότι ουδείς θα διατρέψει κίνδυνο κατά τη διέλευσή του.

Διαβάστε σχετικά:

– Ο ιστορικός προμαχώνας του Αγίου Δημητρίου στο Παλιό λιμάνο κατάρρευσε! | Φωτός

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...