Aποδυναμώνουν τους δήμους της επαρχίας των Χανίων από πυροσβέστες εν όψει θερινής περιόδου για να εξυπηρετήσουν τη Γερμανική Fraport – Καταγγελία Δημάρχων Κισάμου, Πλατανιά, Καντάνου – Σελίνου

Κανένα σχόλιο

H καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει, αλλά οι δήμοι Κισσάμου, Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου θα αντιμετωπίσουν αποδυναμωμένοι από πυροσβεστική προσωπική το πιθανό σενάριο κάποιας πυρκαγιάς. Αιτία; Η εκπλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και γερμανικής Fraport για τα περιφερειακά αερόδρομια. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών, οι δήμαρχοι εκφράζουν την βαθύτατη ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τις μεταθέσεις πυροσβεστών. Όλα αυτά, τη στιγμή που κατά  την περυσινή χρονιά, η Π.Υ. Κισσάμου και το Π.Κ. Καντάνου επενέβησαν σε 200 περίπου συμβάντα (αγροτοδασικές πυρκαγιές, αστικές πυρκαγιές και παροχές βοήθειας). Να υπενθυμίσουμε ότι με έντονο τρόπο είχε αντιδράσει και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας.

Διαβάστε την επιστολή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών:

Κύριε Υπουργέ,

"Sponsored links"

Σας εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για το γεγονός ότι αποδυναμώνετε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καντάνου, για να καλυφθούν τυχούσες ανάγκες στα περιφερειακά αεροδρόμια, στο πλαίσιο της προωθούμενης σύμπραξης (σύμβασης) του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνογερμανικής κοινοπραξίας «Fraport AE».

Η αναγκαστική μετάθεση 10 Πυροσβεστών από την Υπηρεσία Κισσάμου και το κλιμάκιο Καντάνου θέτει σε κίνδυνο την πυρασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, καθώς επίσης και των ίδιων των Πολιτών της. Η αποδυνάμωση της Υπηρεσίας θα σημάνει την ταυτόχρονη αδυναμία της, να είναι συνεπής στα καθήκοντά της αφού θα είναι πλέον στελεχωμένη με λιγότερα άτομα από αυτά που απαιτούνται, ώστε να προστατεύεται, σε περίπτωση κινδύνου, μία τόσο μεγάλη σε έκταση περιοχή, όπως εκείνη της Κισάμου, που ταυτόχρονα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας σε περίπτωση πυρκαγιών, λόγω του γεωγραφικού της χαρακτήρα.

Συν τοις άλλοις, θεωρούμε απαράδεκτο, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισσάμου, μάχιμοι Πυροσβέστες, να μετατίθενται σε περιφερειακά αεροδρόμια, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Κρήτης, γεγονός που σημαίνει ότι, πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στη μονάδα τους.

Ούτως ή άλλως, οι Πυροσβέστες αυτοί και σε εντός του νησιού της Κρήτης αεροδρόμια να μετατεθούν, γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου, αφού δεν θα ανήκουν πλέον στο δυναμικό της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατανομή θέσεων από το Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία σε σχέση με πέρυσι μειώθηκε κατά δύο άτομα και η οποία μείωση οργανικών θέσεων είναι συνεχής, τη στιγμή που οι ανάγκες όχι μόνο παραμένουν οι ίδιες αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται.

Στην Π.Υ. Κισάμου και στο Π.Κ. Καντάνου λοιπόν, προέκυψαν δύο (2) κενά αξιωματικών και (φαινομενικά) τρεις (3) υπεράριθμοι αξιωματικοί – πυροσβέστες. Ωστόσο, στις μεταθέσεις που επίκεινται λόγω των περιφερειακών αεροδρομίων μετατίθενται συνολικά δέκα (10) άτομα:
α) έξι (6) από την Π.Υ. Κισάμου (5 στην Π.Υ. ΑΔ Σούδας και 1 στην Π.Υ. ΑΔ Σαντορίνης).
β) τέσσερις (4) από το Π.Κ. Κανδάνου (2 στην Π.Υ. ΑΔ Σούδας, 1 στην Π.Υ. ΑΔ Σαντορίνης και 1 στην 1 Π.Υ. ΑΔ Σκιάθου).

Να τονιστεί ότι από άλλες Υπηρεσίες του Νομού μας, αλλά και των άλλων Νομών της Κρήτης μετατέθηκαν ελάχιστοι πυροσβέστες έως κανένας.
Με βάση τα παραπάνω και εξαιτίας των σφοδρότατων προβλημάτων που θα προκύψουν (τα οποία και γνωρίζετε πολύ καλά), με το κενό που θα δημιουργηθεί σε δυναμικό, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου και στο κλιμάκιο της Καντάνου, θέλουμε να ζητήσουμε την ανάκληση των μεταθέσεων των 10 πυροσβεστών που φεύγουν από την περιοχή μας, θέτοντας σε κίνδυνο την πυρασφάλεια της περιοχής, των κατοίκων της και των επισκεπτών της και ενόψει μάλιστα της νέας αντιπυρικής και παράλληλα, τουριστικής περιόδου.

Να επισημανθεί επίσης ότι κατά την περυσινή χρονιά, η Π.Υ. Κισσάμου και το Π.Κ. Καντάνου επενέβησαν σε 200 περίπου συμβάντα (αγροτοδασικές πυρκαγιές, αστικές πυρκαγιές και παροχές βοήθειας).

Σαφέστατα και δεν σας υποδεικνύουμε ότι δεν πρέπει να επανδρώσετε τα Αεροδρόμια για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά στην ουσία αυτό γίνεται για την τήρηση της συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αερολιμένων. Η συγκεκριμένη ενέργεια όμως δεν πρέπει να γίνει μονομερώς, εις βάρος της πυρασφάλειας της περιοχής μας. Έπρεπε ταυτοχρόνως, να υπάρξει η μέριμνα για την επάνδρωση ή αναπλήρωση των κενών που προκύπτουν στις ανωτέρω υπηρεσίες.

"Sponsored links"

Δεν σας κρύβουμε βέβαια το γεγονός ότι μας εξοργίζει, όχι μόνο η απόφαση να στελεχωθεί το Π.Υ. ΑΔ Σούδας, από την Π.Υ. Κισάμου και το Π.Κ. Κανδάνου, αλλά να φύγει προσωπικό για να επανδρώσει άλλα νησιά (π.χ. Σαντορίνη και Σκιάθος) και να μην γίνει αυτό από τα μεγάλα Αστικά κέντρα που εκεί, ως γνωστόν, υπηρετεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται και ότι θα κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις για την επίλυση του, ώστε να μην υπάρξουν κενά στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες μας, που μπορεί να αποβούν «επικίνδυνα» για την ασφάλεια των ίδιων των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί και με γνώμονα ότι πρέπει να τίθενται προτεραιότητες στα ζητήματα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Ο Δήμαρχος Κισσάμου,
Θεόδωρος Σταθάκης

Ο Δήμαρχος Πλατανιά,
Ιωάννης Μαλανδράκης

Ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου
Αντώνης Περράκης

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική του αρχή, η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή. Ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today