15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: προστάτες της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, στη μνήμη των οποίων έχει αφιερωθεί το Παρεκκλήσι της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα ποικίλες εκδηλώσεις, με γενικό θέμα: «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Προστάτες της Ευρώπης».
Οι εκδηλώσεις έγιναν με την συνεργασία του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π. Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη συνεργασία, ενώ θα ακολουθήσει μία ετήσια και συνεχής συνεργασία και σε άλλα θέματα. Επίσης, στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος και μέλη του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων.  Στο Χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος  τόνισε τη σημασία του έργου των Αγιων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη διαμόρφωση των αξιών της Ευρώπης, ενώ ο κ. Σταύρος Πατεράκης, Πρόξενος επί τιμή της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Κρήτη, αναφέρθηκε στην ευαισθησία των πολιτών της Σλοβακίας, και όχι μόνον, για την αγάπη τους απέναντι στους Αγίους.

Ο κ. Ηλίας Ευαγγέλου, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής A.Π.Θ. (Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ως φορείς της οικουμενικής πολιτικής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στον κόσμο των Σλάβων), αναφέρθηκε στο «σλαβικό σχέδιο» μία ολοκληρωμένη πρόταση πολιτισμού με έμφαση στη νέα οικουμένη (αρχές και αξίες), με τη δημιουργία μιας κοινότητας με κοινή πίστη, κοινό πολιτισμό και κοινό σημείο πολιτικής και ιδεολογικής αναφοράς.

Στη συνέχεια η κ.  Άννα Μπενιουδάκη, Δικηγόρος (Αξίες και κοινωνική πολιτική της ΕΕ) και ο κ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, (Κοινωνική συνοχή και αξίες στην ΕΕ), αναφέρθηκαν στην ανάγκη αλλαγής των νοοτροπιών και αντιλήψεων για να περάσουμε στη νέα μορφή της κοινωνικής οργάνωσης που θα βασίζεται σε μια άλλη ισορροπία ανάμεσα στο ΄είναι΄ και στο ΄έχω΄. Η «ανθρώπινη διάσταση» τίθεται πλέον στο κέντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος, η παγκοσμιότητα, η ανθρωπότητα έχει σίγουρα περισσότερο μέλλον από την ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση που ζούμε και η ποιότητα της ανάπτυξης πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, αφού το αδιέξοδο είναι ορατό. Τέλος, αναπτύχθηκαν τα θέματα όπως η πολιτική ενίσχυσης της εκπαίδευσης, δράσεις μιας συνεκτικής πολιτικής απασχόλησης και η πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας.

Η κ. Ελένη Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, (Γλωσσική πολιτική του ιεραποστολικού πεδίου τον 9ο αιών), ανέπτυξε τη σημασία των μεταφράσεων και μάλιστα τη σημασία τους  τον 9ο αιώνα απέναντι στο ιδεολόγημα της  «τριγλωσσικής αίρεσης».  Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (O ρόλος της θρησκείας στο ευρωπαϊκό πολιτισμικό γίγνεσθαι), έδωσε έμφαση στις διάφορες πτυχές του «ευρωπαϊκού ουμανισμού» και τον «ευρωπαίο άνθρωπο» (Λούθηρος, κοινωνικές επαναστάσεις, φιλελεύθερος άνθρωπος κ. ά.). Η πολιτισμική ιδιαιτερότητα, σημείωσε, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση και την πρόληψη του θρησκευτικού φανατισμού και τις ποικίλες κοινωνικές εξάρσεις και προκλήσεις της εποχής μας. Μέσα από τη συνύπαρξη των λαών, με σεβασμό στις τοπικές πολιτιστικές και θρησκευτικές ταυτότητες, μπορούμε να εργασθούμε ως πολίτες για ένα βιώσιμο μέλλον της γηραιάς ηπείρου.

Πριν τον Εσπερινό έγινε μία ενδιαφέρουσα συνεδρία με αναφορά στο έργο των Αγίων από τους καθηγητές κ. Ηλία Ευαγγέλου και κ. Ελένη Οικονόμου (Η ζωή και η δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η συμβολή τους στην πνευματική συγκρότηση των Σλάβων). Ακολούθησε ο Αρχιερατικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της ΟΑΚ, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τη μέγιστη προσφορά των τιμωμένων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ως επίσης και την ουσιαστική συμβολή τους στον εκπολιτισμό των Σλαβικών λαών. Το έργο τους αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους μας και ιδίως για την ΟΑΚ, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, η οποία συνεχίζει να προσφέρει στην Εκκλησία και τον τόπο μας μέσα από ένα ουσιαστικό έργο και μία αποστολή που είναι ιερή,  ιεραποστολή. Εάν, σημείωσε, η Ευρώπη σήμερα αναζητά τις ρίζες της και τον προσανατολισμό της, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτές οι ρίζες είναι Χριστιανικές.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα, και μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία, ακολούθησε εκδήλωση (ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ: Μία ενδιαφέρουσα διαπολιτισμική συνύπαρξη) από το Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων σε ένα ουσιαστικό διάλογο με διαφορετικά δρώμενα (ποίηση, θέατρο, κ.λπ.) γύρω από το θέμα του Συνεδρίου. Οι μαθητές με τον δικό τους μοναδικό τρόπο έδωσαν το μήνυμα της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης και της κοινής συνύπαρξης. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, αναφερόμενος στην επισήμανση του μεγάλου Βυζαντινολόγου Στήβεν Ράνσιμαν, ότι «η Ανατολική Ευρώπη όλο σχεδόν τον πολιτισμό τον χρωστούσε στους ισαποστόλους και αξιωματούχους της Κωνσταντινούπολης, ακόμα και η Δυτική Ευρώπη είχε και αυτή ένα μόνιμο χρέος απέναντι της», διερωτήθηκε πού πορεύεται και πού οδηγείται η σημερινή Ευρώπη. Την απάντηση, συνέχισε, μάς την έδωσαν σήμερα οι μαθητές των σχολείων και είναι κρίμα που απουσιάζουν αυτοί που θα έπρεπε να την ακούσουν!

Όλες οι ανωτέρω εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ