Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσουν μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, καλώντας τα κράτη μέλη να μην «απογοητεύσουν εκατομμύρια ανθρώπους».
«Αντί να επικεντρωνόμαστε στην ημερομηνία (…) – και είναι καλό που υπάρχει μια ημερομηνία στο τραπέζι – ας επικεντρωθούμε στην ελπίδα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Μέτσολα σε συνέντευξή της στο Lusa και σε άλλα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων στις Βρυξέλλες, την ώρα που το 2030 προβάλλεται ως πιθανή ημερομηνία για την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επέμεινε ότι «εάν η Ουκρανία και η Μολδαβία είναι έτοιμες, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν σταδιακά».
«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να μπορούν να ξεκινήσουν σταδιακά [διότι] κάθε χώρα έχει το δικό της δρόμο, αλλά ας μην απογοητεύσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βλέπουν την Ευρώπη ως το σπίτι τους», απηύθυνε έκκληση.
Η διεύρυνση θα είναι στην ημερήσια διάταξη της τρίτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ισπανική πόλη Γρανάδα την Πέμπτη της επόμενης εβδομάδας. Την επόμενη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο της ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ, το οποίο θα είναι επίσης αφιερωμένο στη διεύρυνση του κοινοτικού μπλοκ.
«Ανυπομονώ για τις συζητήσεις», δήλωσε η Μέτσολα.
Η έναρξη των επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί τη συμφωνία όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην προετοιμασία μιας υποψήφιας χώρας όσον αφορά την προσαρμογή της νομοθεσίας και την εφαρμογή των απαραίτητων δικαστικών, διοικητικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Στα μέσα του 2022, τα κράτη μέλη της ΕΕ υιοθέτησαν μια ιστορική απόφαση να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι οποίες προστέθηκαν σε μια μεγάλη ομάδα χωρών, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονταν επί μακρόν στην αναμονή για να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ, χωρίς να σημειωθεί καμία πρόοδος τα τελευταία χρόνια.
Ο κατάλογος αυτός αποτελείται πλέον από το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022.