Τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για το 2016, δείχνουν την ανοδική τροχιά των βασικών μεγεθών της απασχόλησης και μας δίνουν λόγους να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το 2017. Tη χρονιά που πέρασε ο αριθμός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 5,1%, με 82.679 περισσότερους εργαζομένους να απασχολούνται σε σχέση με το 2015, ενώ 10.870 περισσότερες επιχειρήσεις προχώρησαν σε κατάθεση ετήσιου πίνακα προσωπικού, παρουσιάζοντας αύξηση σε ετήσια βάση κατά 4,9%. Η αύξηση αυτή είναι και η μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερη αξία έχει και το γεγονός πως οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 9,3%. Οι αυξητικές αυτές τάσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων πάγιων κεφαλαίων μετά από μια δεκαετία, με την αύξηση εισροών ξένων επενδύσεων, τη μεγέθυνση της βιομηχανικής παραγωγής των εξαγωγών κ.α., αποτελούν δείγμα της γενικότερης τάσης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί μεν να χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω, ωστόσο είναι υπαρκτή. Επίσης, αποτυπώνει και τον αντίκτυπο της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.
Για τους παραπάνω λόγους δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα εντείνουμε τις προσπάθειες μας, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε καλά ότι τα θετικά βήματα που γίνονται πρέπει να είναι ικανά να παράγουν αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Σε μια κοινωνία που έχει βιώσει συνεχόμενα έτη υψηλών ποσοστών ανεργίας και την οργανωμένη προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων την περίοδο 2010-2014 ξέρουμε ότι μένει ακόμα σημαντικός δρόμος για να μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι.
Η συνέχεια έρχεται με τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κάθε χώρο εργασίας. Από την έκβαση και αυτής της μάχης θα κριθεί η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας για τα χρόνια που έρχονται.
Παράλληλα, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων από την κυβέρνηση αποκαλύπτει τι μπορεί να γίνει όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενισχυθούν και υπάρχει η πολιτική βούληση ο νόμος να εφαρμοστεί και για τους οικονομικά ισχυρούς.
Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,392 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο προϋπολογισμός το 2016, έναντι στόχου 1,983 δισ. ευρώ δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χωρίς μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις. Τα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ, η δουλειά – που δυστυχώς δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις – στον τομέα της συλλογής στοιχειών από υπηρεσίες και λίστες του εξωτερικού, η αύξηση των εσόδων από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς το περασμένο καλοκαίρι (που έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 170%) και πολλά άλλα, δεν έγιναν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα προσπαθειών προκειμένου να κατανεμηθούν τα βάρη δίκαια, με προτεραιότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των ισχυρών.
Πρόθεση μας δεν είναι να χτίσουμε μια νέα αφήγηση που θα πανηγυρίζει για στατιστικούς δείκτες που ευημερούν σε βάρος των ανθρώπων. Αντίθετα είναι χρέος μας να τους ερμηνεύσουμε με βάση το πραγματικό άγχος της διακυβέρνησης μας που δεν είναι άλλο από μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας.