Της Βάσως Αγγελέτου
Με στοχευμένες εξαγορές μικρότερων -συνεταιριστικών και μη- τραπεζών σχεδιάζει την ανάπτυξη της Παγκρήτιας Τράπεζας το σχήμα Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου, με στόχο να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της χώρας.
“Κοιτάζουμε οποιαδήποτε συνεταιριστική ή άλλη τράπεζα μπορεί να φέρει αξία στην Παγκρήτια – η οποία θα αποτελεί τον πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Θέλουμε θετικά οικονομικά στοιχεία και μη έκθεση σε κόκκινα δάνεια”, δηλώνει αποκλειστικά στο Capital.gr ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Thrivest Holding.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Παγκρήτια ήταν μια “χαρακτηριστικά καλή ευκαιρία” δεδομένης της συμφωνίας με την HSBC. “Στην HSBC ποντάρουμε πολλά – αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που μπήκαμε στην τράπεζα”, αναφέρει ο κ. Εξάρχου. Θυμίζεται ότι η επενδυτική “τριάδα” μπήκε ουσιαστικά στο παρά πέντε της πρόσφατης αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, αποκτώντας μερίδιο 32,4% έναντι 65 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξαγοράς του ποσοστού 11,25% που κατέχει η Lyktos, συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα, οι νέοι μέτοχοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εξαγοράς του εάν υπάρξει πρόθεση πώλησης. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσαν στον κ. Σάλλα ενδιαφέρον για εξαγορά του ποσοστού του.
Το πλάνο των εξαγορών
Όσον αφορά την εξαγορά της Συνεταιριστικής Σερρών καθώς και της Συνεταιριστικής Χανίων, είναι σαφές ότι, μετά την επένδυση στην Παγκρήτια, δεν αποτελούν πλέον εξίσου επιτακτική ανάγκη.
Για τη Σερρών, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το valuation όπως αυτό θα εκτιμηθεί μέσα από μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί το due diligence και προγραμματίζονται επαφές το αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών.
Για τη Χανίων, ο κ. Εξάρχου δηλώνει “έκπληκτος” με τους όρους της συμφωνίας που είχε συναφθεί υπό το προηγούμενο καθεστώς – τονίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι δεσμευτική, καθώς τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως εξηγεί, η συμφωνία ήταν εξαιρετικά επωφελής για τη χανιώτικη τράπεζα – κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον νέο μέτοχο. Η
“μπάλα” βρίσκεται σήμερα στο γήπεδο της Τράπεζας Χανίων που θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποχωρήσει ή όχι από την αρχική συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναμένεται η Παγκρήτια να μετονομαστεί σε “Candia Bank”, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, ούτε να μεταφέρει την έδρα της στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι μέτοχοι θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα της μετά τον Ιούλιο, οπότε θα ολοκληρωθεί η συνένωση με την HSBC. Τότε θα λάβει όποιες αποφάσεις κρίνει αναγκαίες για τα επόμενα αναπτυξιακά της βήματα.
Σχετικά με τη φημολογία περί ενδιαφέροντος εξαγοράς της Attica Bank, ή επένδυσης στην επικείμενη ΑΜΚ, ο κ. Εξάρχου είναι κατηγορηματικός: “Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η Attica Bank”.
Τα σχέδια για το μέλλον της Παγκρήτιας
Η αγορά στην οποία θα “ανοίξει τα φτερά της” η Παγκρήτια είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου εντοπίζεται “μεγάλο κενό”. Για τον λόγο αυτό, δεν υφίσταται ουσιαστικά και ανταγωνισμός τον οποίο εμείς θα πρέπει να “χτυπήσουμε” με χαμηλότερη τιμολόγηση, αναφέρει ο κ. Εξάρχου. Υπάρχει ανάγκη για μια μικρότερη τράπεζα από τις συστημικές, η οποία θα επιδεικνύει την απαραίτητη ευελιξία και ταχύτητα, σημειώνει.
Σημαντική είναι, σύμφωνα με τους νέους μετόχους, και η παρουσία της τράπεζας στην Κρήτη – μια περιοχή με ισχυρή επιχειρηματικότητα και ακμάζουσα οικονομία. Ο μετασχηματισμός του οργανισμού θα ολοκληρωθεί με την πλήρη απορρόφηση της HSBC τον Ιούλιο του 2023 – μια διαδικασία που βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη.
Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των υψηλά καταρτισμένων στελεχών σε κατάλληλες θέσεις στο οργανόγραμμα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε στελέχη της HSBC και σε ανώτατες διοικητικές θέσεις. Ξεκαθαρίζουν, επίσης, οι νέοι μέτοχοι ότι δεν υπάρχει πρόθεση για περικοπές θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, αναμένεται να χρειαστούν επιπλέον στελέχη από την αγορά, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης – κάτι, ωστόσο, που θα αξιολογηθεί όταν τελειώσει η απορρόφηση.
Ειδικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών της τράπεζας, ο κ. Εξάρχου δίνει μεγάλη βαρύτητα, τονίζοντας ότι “έξυπνες τράπεζες είναι οι ψηφιακές τράπεζες”. Το δίκτυο της Παγκρήτιας περιλαμβάνει σήμερα 46 καταστήματα -μαζί με το νέο κατάστημα στη Χίο- και με την ενσωμάτωση της HSBC θα προστεθούν ακόμη 15, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς να αποκλείεται κάποιο consolidation για την επίτευξη ενός βέλτιστου αριθμού 50 καταστημάτων πανελλαδικά.