17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

«Έκρηξη» Ζελένσκι: «Απαράδεκτο» να μην έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Ημερομηνία:

Βολές κατά των διαπραγματευτών του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε σήμερα, Τρίτη (11/7) ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταλογίζοντάς τους ότι διστάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο έναν συγκεκριμένο «δρόμο» για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Politico που επικαλείται ανώτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ και άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες, στο τελευταίο προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν ότι «θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

Το κείμενο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά το προσχέδιο που είδε το Κίεβο εξόργισε τον ηγέτη της Ουκρανίας.

«Φουλ πίεση» από τον Ζελένσκι στα μέλη του ΝΑΤΟ

«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας. Εκτιμούμε την κοινή μας ασφάλεια. Και πάντα εκτιμούμε μια ανοιχτή συζήτηση […] Αλλά και η Ουκρανία αξίζει σεβασμό. Τώρα, στον δρόμο προς το Βίλνιους, λάβαμε μηνύματα ότι συζητούνται ορισμένες διατυπώσεις χωρίς την Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Twitter o Ζελένσκι.

«Είναι πρωτοφανές και παράλογο όταν δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση (ένταξης στο ΝΑΤΟ), ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ακόμη για την πρόσκληση της Ουκρανίας η ασαφής διατύπωση περί ‘προϋποθέσεων’», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Politico, τα μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν έναν συμβιβασμό που θα έστελνε στην Ουκρανία ένα δημόσιο μήνυμα ότι πλησιάζει περισσότερο τη συμμαχία, και ταυτόχρονα θα καθησυχάσει τους συμμάχους -ιδίως την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο- που διστάζουν να δώσουν υποσχέσεις αυτήν τη στιγμή που θα καθιστούσαν αυτόματη την ένταξη στη μεταπολεμική περίοδο.

Όμως ο ουκρανός ηγέτης, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, πιέζει για περισσότερα.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», σημείωσε. «Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διαπραγματευτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Και για τη Ρωσία, αυτό αποτελεί κίνητρο να συνεχίσει την τρομοκρατία της», συνέχισε.

Τα παρασκηνιακά σχόλια διπλωματών για τον Ζελένσκι

Η ανάρτηση του Ζελένσκι προκάλεσε σχόλια στο περιθώριο της Συνόδου. «Είμαι επικριτικός για πολλές πτυχές και ιδιαίτερα για τη στάση ορισμένων συμμάχων, αλλά νομίζω ότι αυτή δεν είναι μια δίκαιη προσέγγιση (σ.σ του Ζελένσκι)», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης από την Κεντρική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι «το πηγαίνει πολύ μακριά».

Υπάρχουν όμως και διπλωμάτες που κατανοούν τα συναισθήματα του Ζελένσκι. «Η απογοήτευσή του είναι κατανοητή δεδομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας», είπε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοι πρέπει πάντα να συμφωνούν με το ανακοινωθέν. Η σύνοδος κορυφής θα δείξει σταθερή και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Σεβόμαστε όλα όσα λέει. Γιατί βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου και είναι κατανοητό ότι έχουν τις μεγαλύτερες προσδοκίες», είπε άλλος διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Όποια και αν είναι η διατύπωση στο ανακοινωθέν μας, όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η μελλοντική θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ και μόνο εμείς και αυτή μπορούμε να αποφασίσουμε για αυτό. Έτσι, η προοπτική της ιδιότητας μέλους είναι αναμφισβήτητα σαφής και ισχυρή».

Ωστόσο, πρόσωπο που γνωρίζει το τρέχον προσχέδιο κειμένου είπε ότι οι σύμμαχοι στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο Κίεβο ότι αυτή η γλώσσα είναι σχεδόν οριστική και ότι η Ουκρανία πρέπει να την αποδεχθεί.

«Μετρημένα» λόγια από Γερμανία και ΗΠΑ

Ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πλευρά θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Κίεβο σχετικά με την πορεία προς την ένταξη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο ήταν πιο προσεκτικοί, προτιμώντας να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει τη Ρωσία.

«Κοιτάξτε, έχουμε ήδη πει ότι η θέση της Ουκρανίας στο μέλλον θα είναι κάποια στιγμή στη συμμαχία», δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. «Έχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επεξεργαστούν. Κράτος δικαίου, χρηστή διακυβέρνηση, πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, και βρίσκονται σε πόλεμο αυτή τη στιγμή… Τελικά, ναι, το ΝΑΤΟ θα είναι στην πρώτη γραμμή γι’ αυτούς, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για κάτι τέτοιο».

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Βίλνιους: «Τώρα πρόκειται να υποστηρίξουμε ενεργά την Ουκρανία στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ακεραιότητάς της — συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών όπλων που όλες οι χώρες κινητοποιούν», προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμμετείχαν πολύ στενά στη συζήτηση, για να καταστεί δυνατό ότι κάνουμε ακριβώς το σωστό εδώ».

Επιφυλακτικός ήταν και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σχετικά με τους όρους που προσφέρονται στην Ουκρανία. «Όλοι ήδη είπαν και τόνισαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», είπε σε ένα φόρουμ στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Το μόνο θέμα είναι ο τρόπος. Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ