Οργισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση της Ουκρανίας στην απόφαση της SpaceX του Έλον Μασκ, να εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη χρήση της υπηρεσίας Starlink για επιθέσεις με drone κατά του ρωσικού στρατού.
Η Gwynne Shotwell, διευθύνουσα σύμβουλος της SpaceX, δήλωσε σε συνέδριο στις ΗΠΑ ότι η αιφνιδιαστική απόφαση ελήφθη επειδή ποτέ δεν ήταν πρόθεση της εταιρείας να επιτρέψει τη χρήση του Starlink «για επιθετικούς σκοπούς».
Στις αρχές του πολέμου, παραχωθρήθηκαν στην Ουκρανία χιλιάδες δορυφορικά πιάτα SpaceX Starlink – τα οποία συνδέονται με δορυφόρους και βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, ακόμα και όταν η Ρωσία έπληξε τις εγκαταστάσεις επικοινωνίας της χώρας.
Λέγεται επίσης όμως, ότι η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει ρωσικές θέσεις – παραβιάζοντας τις πολιτικές που καθόρισε η SpaceX. Ένας Ουκρανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι εταιρείες έπρεπε να επιλέξουν σε ποια «πλευρά» βρίσκονταν.
Θα μπορούσαν να ενωθούν με την Ουκρανία και «το δικαίωμα στην ελευθερία» ή να επιλέξουν τη Ρωσία και «το «δικαίωμά» της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ, μεταδίδει το BBC.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο, καθώς χρησιμοποιήθηκαν από το Κίεβο για να αναζητήσουν ρωσικά στρατεύματα, να ρίξουν βόμβες και να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της Μόσχας.
Από την άλλη, η Ρωσία κατηγορήθηκε για απόπειρα παρεμπόδισης των σημάτων Starlink από τον ιδρυτή της SpaceX, Elon Musk.
Η κα Shotwell επιβεβαίωσε ότι ήταν αποδεκτό από τον ουκρανικό στρατό να αναπτύξει την τεχνολογία Starlink, αλλά είπε ότι πρόθεσή της ήταν «ποτέ να μην τους ζητήσει να τη χρησιμοποιήσουν για επιθετικούς σκοπούς».
Είπε ότι η εταιρεία είχε λάβει μέτρα για να «περιορίσει» τις ικανότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να χρησιμοποιούν το Starlink με επιθετικό τρόπο – χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.