10.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Ένας αντικαπιταλιστής Ρομπέν των Δασών στην Ισπανία

Ημερομηνία:

Τον αποκαλούν Ρομπέν των Δασών των τραπεζών. Πρόκειται για τον Ισπανό που πήρε δεκάδες δάνεια από τράπεζες, ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ, και στη συνέχεια έδινε τα χρήματα σε ακτιβιστές για δράσεις εναντίον του καπιταλισμού. Ο Ενρίκ Ντουράν κρύβεται πάνω από έναν χρόνο μετά από δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του στην Ισπανία.
«Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το να ληστεύεις αυτούς που μας κλέβουν και να διανέμεις τα χρήματα σε ομάδες που καταγγέλλουν αυτή την κατάσταση αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις;», είπε ο Ντουράν σε μία συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.
Κρύβεται εδώ και 14 μήνες, επικοινωνώντας μέσω Διαδικτύου.
«Είμαι υπερήφανος για αυτή την πράξη», ανέφερε, από άγνωστη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. «Τα λεφτά έφεραν ευκαιρίες. Δημιούργησαν ένα κίνημα που μας επέτρεψε να προωθήσουμε τις εναλλακτικές (σ.σ. στον καπιταλισμό). Και μας επέτρεψαν να χτίσουμε ένα ισχυρό δίκτυο που ομαδοποιεί αυτές τις πρωτοβουλίες», σημείωσε ο ισπανός ακτιβιστής.
Από το 2006 ως το 2008 ο Ντουράν πήρε 68 εμπορικά και προσωπικά δάνεια από 39 τράπεζες στην Ισπανία και έδωσε τα λεφτά σε κοινωνικούς ακτιβιστές. Για παράδειγμα χρηματοδότησε διασκέψεις ενάντια στον καπιταλισμό και παρείχε κάμερες σε έναν εναλλακτικό τηλεοπτικό σταθμό.
Το 2009 συνελήφθη στην Ισπανία με την κατηγορία ότι δεν είχε αποπληρώσει 6 τράπεζες. Μέχρι τότε, ο πρώην προπονητής πινγκ-πονγκ όφειλε ήδη ένα σημαντικό χρηματικό ποσό καθώς είχε ζητήσει δάνεια με το όνομα μιας ψεύτικης εταιρείας τηλεοπτικής παραγωγής. «Μετά κατάφερα να πάρω πολλά. 492.000 ευρώ, για να είμαι ακριβής», είπε.
Αφού πέρασε δύο μήνες στη φυλακή ο Ντουράν αποφυλακίστηκε με εγγύηση 50.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013 και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Αφού καταδικάστηκε, αποφάσισε να διαφύγει παρά να βρεθεί αντιμέτωπος με 8 χρόνια φυλάκιση.
«Δεν βλέπω τη νομιμότητα ενός δικαστικού συστήματος που βασίζεται στην εξουσία, γιατί δεν αναγνωρίζω αυτή την εξουσία του», είπε.
Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Russia Today μέσω Skype, μίλησε για την απλή τακτική που χρησιμοποίησε για να εξαπατήσεις δεκάδες τράπεζες.
«Συνειδητοποίησα ότι τα δάνεια κάτω των 6.000 ευρώ δεν φαίνονται στις βάσεις δεδομένων των ισπανικών τραπεζών».«Μόλις το κατάλαβα αυτό, ξεκίνησα να παίρνω δάνεια λίγο μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, συσσωρεύοντας ένα ορισμένο ποσό με την πάροδο του χρόνου. Μετά, έχοντας μεταφέρει ένα συνολικό ποσό σε έναν λογαριασμό, και έχοντας πλέον τη δυνατότητα να αποδείξω την οικονομική μου καταλληλότητα (για να πάρω δάνειο), άρχισα να παίρνω μεγαλύτερες πιστώσεις. Ήταν πολύ εύκολο να εκμεταλλευτώ το γεγονός ότι η Ισπανία δεν ενημερώνει την τραπεζική της βάση δεδομένων για μήνες. Με αυτό τον τρόπο, από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2008 μπόρεσαν να πάρω το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων», εξήγησε ο ισπανός ακτιβιστής.
Ο Ντουράν νιώθει υπερήφανος για τις πράξεις του ενάντια στο τραπεζικό σύστημα και πιστεύει ότι μαζί με άλλους αντικαπιταλιστές θα μπορέσουν να προχωρήσουν παραπέρα προς την οικοδόμηση οργανισμών με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος που δεν θα είναι υπόλογο στην καθιερωμένη οικονομική τάξη.
Ο Ενρίκ Ντουράν δεν έχει σταματήσει να δουλεύει από απόσταση για την ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας για την κοινωνικό μετασχηματισμό από τα κάτω, μέσω  της αυτοδιαχείρισης, της αυτό-οργάνωσης και της δικτύωσης.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ