11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Ένα διαχρονικό σκάνδαλο: Εισάγουν γάλα από το εξωτερικό για να παράγουν ελληνική φέτα

Ημερομηνία:

Του Γεράσιμου Λιόντου

Στην Ελλάδα εισάγεται κάθε είδους γάλα (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο), νωπό και συμπυκνωμένο, καθώς και πρώτες ύλες (σκόνη γάλακτος, βασικά αγελαδινή, και κρέμα γάλακτος) και ημικατεργασμένες πρώτες ύλες (μπασκί), που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων. Από παστεριωμένο γάλα και γιαούρτι, μέχρι κάθε είδους τυριά, ακόμα και φέτα ΠΟΠ! Επανερχόμαστε σ’ αυτό το θέμα γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο. Οχι μόνο σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και σε βάρος των κτηνοτρόφων και της ελληνικής κτηνοτροφίας εν γένει. Ο μεν καταναλωτής αγοράζει προϊόντα με ελληνικό σημαιάκι, νομίζοντας ότι παράγονται αποκλειστικά με ελληνικό γάλα, οι δε κτηνοτρόφοι είδαν τις τιμές του γάλακτος να πέφτουν κατακόρυφα

Μέχρι πρόσφατα, είχαμε πάρει από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στοιχεία γι’ αυτές τις εισαγωγές για τη χρονική περίοδο 2015-2017. Στη συνέχεια, ζητήσαμε στοιχεία και για την περίοδο 2000-2014. Μας έδωσαν για την περίοδο 2010-2014 και μας ενημέρωσαν ότι την περίοδο 2000-2009 ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν συγκέντρωνε στοιχεία. Εννοείται, φυσικά, ότι και αυτή την περίοδο γίνονται μαζικές εισαγωγές, ανεξάρτητα από το ότι ο φορέας δε συγκέντρωνε στοιχεία.

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αυτές οι εισαγωγές, μέχρι τον Αύγουστο του 2016, χρησιμοποιούνταν παράνομα για την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων (ακόμη και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ). Τον Αύγουστο του 2016, τροποποιήθηκε ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών με την έκδοση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και επιτράπηκε η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού. Οι εισαγωγές αυτές, σε συνδυασμό με την παράνομη χρήση τους, έχουν σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος όλων των τύπων.

Παρά την παράνομη χρήση των εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων, ο  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε γνώση όλων –διαχρονικά- των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνει στις γαλακτοβιομηχανίες που εισάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στις συσκευασίες τους το ελληνικό σήμα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου ήρθε να καλύψει εν ψυχρώ όλες αυτές τις παρανομίες, που γίνονται σε πλήρη γνώση του, λέγοντας κυνικά ότι οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι νόμιμες!

Ο Πίνακας φτιάχτηκε με βάση τα στοιχεία που πήραμε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Πρέπει προκαταβολικά να σημειώσουμε, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι έλεγχοι στις γαλακτοβιομηχανίες είναι από ανύπαρκτοι μέχρι υποτυπώδεις, ότι τα στοιχεία που προσκομίζει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τις παραγόμενες στην Ελλάδα ποσότητες γάλακτος όλων των τύπων είναι πολύ υπερτιμημένα. Κι αυτό συμβαίνει, προφανώς για να συγκαλύψουν το διαχρονικό σκάνδαλο της ελληνοποίησης εισαγόμενου γάλακτος.

Οπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, το συμπυκνωμένο γάλα αραιώνεται από τις γαλακτοβιομηχανίες σε αναλογία 1 προς 4. Ετσι, μια ποσότητα συμπυκνωμένου γάλακτος πενταπλασιάζεται. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τον Πίνακα, από το εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα προέκυψαν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι γάλακτος κατά την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2017. Στη σειρά 16 του Πίνακα βλέπουμε τις ποσότητες του γάλακτος που προέρχεται από την αραίωση του συμπυκνωμένου. Πρόκειται για πολύ μεγάλες ποσότητες που χρησιμοποιούνται, φυσικά, για την παραγωγή κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν προσθέσουμε και το εισαγόμενο νωπό γάλα, το πρόβλημα γίνεται πιο δραματικό. Ετσι μπορεί να πειστεί και ο πιο δύσπιστος ότι οι τιμές στο ντόπιο αγελαδινό (και όχι μόνο) γάλα πέφτουν επειδή εισάγονται στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αγελαδινού γάλακτος.

Υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι στην παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιείται μαζικά η εισαγόμενη σκόνη αγελαδινού γάλακτος. Από τα στοιχεία του Πίνακα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Οι ποσότητες της εισαγόμενης σκόνης αγελαδινού γάλακτος κινούνται ανοδικά μεταξύ 2010 (5.244 τόνοι) και 2014 (6.606 τόνοι) και μετά κινούνται καθοδικά πέφτοντας στους 5.311 τόνους το 2017. Οι ποσότητες αυτές είναι σημαντικά μικρότερες  σε σχέση με τις εισαγόμενες ποσότητες νωπού και συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος. Για παράδειγμα το 2017 η εισαγόμενη σκόνη αγελαδινού γάλακτος είναι το 1,2% του εισαγόμενου αγελαδινού γάλακτος!

Σύμφωνα με έμπειρους υπηρεσιακούς παράγοντες, που έχουν διδακτορικά και πολύχρονη πείρα, η εισαγόμενη σκόνη αγελαδινού γάλακτος χρησιμοποιείται μόνο στην παραγωγή παγωτών. Βέβαια, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στην παραγωγή παγωτού πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά νωπό γάλα, και όχι σκόνη γάλακτος.

♦ Εισαγόμενο νωπό πρόβειο γάλα. Σύμφωνα με τον Πίνακα, το 2010 είχαν εισαχθεί 11.338 τόνοι γάλακτος. Στη συνέχεια το 2013 εισήχθηκαν 21.648 τόνοι νωπού πρόβειου γάλακτος. Την επόμενη χρονιά παρατηρήθηκε μείωση (για ποιους λόγους έγινε αυτό, δε δόθηκε καμία εξήγηση από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), ενώ στη συνέχεια υπήρξε ανοδική τάση, φτάνοντας το 2017 να έχουν εισαχθεί 10.833 τόνοι νωπού πρόβειου γάλακτος.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν ποιες εταιρίες εισάγουν νωπό πρόβειο γάλα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να αναγράφεται  στα τιμολόγια η χώρα προέλευσης του γάλακτος, το σκορπίζουν σε διάφορες γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν με αυτό φέτα! Στη συνέχεια, οι γαλακτοβιομηχανίες επιστρέφουν τις παραγόμενες ποσότητες «φέτας» στις εταιρίες που εισήγαγαν το νωπό πρόβειο γάλα και αυτές τις εξάγουν στο εξωτερικό ως «ελληνική φέτα»! Κι ενώ αυτή η «φάμπρικα» λειτουργεί κανονικά και αδιάλειπτα, έρχεται η διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και διαβεβαιώνει, ψευδόμενη, τον ελληνικό λαό, ότι οι εισαγόμενες ποσότητες νωπού πρόβειου γάλακτος δε χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή φέτας.

♦ Μπασκί. Σύμφωνα με τον Πίνακα, το εισαγόμενο αγελαδινό μπασκί είναι απείρως περισσότερο από το πρόβειο. Το μπασκί είναι μισοέτοιμο προϊόν και χρησιμοποιείται συνήθως για τα κίτρινα τυριά. Εδώ ζυμώνεται, αλατίζεται και στη συνέχεια πουλιέται ως ελληνικό τυρί σε διάφορες συσκευασίες. Πιθανόν να χρησιμοποιείται το εισαγόμενο μπασκί και για κασέρι. Εχουμε, λοιπόν, άλλη μια απάτη με το εισαγόμενο μπασκί

♦ Κρέμες γάλακτος. Σύμφωνα με τον Πίνακα, οι μεγαλύτερες ποσότητες που εισάγονται αφορούν αγελαδινή κρέμα. Οι εισαγόμενες κρέμες γάλακτος χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διάφορων προϊόντων (π.χ. βούτυρο), αλλά ακόμα και στην παραγωγή φέτας, προκειμένου να ενισχυθούν οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Περιττεύει να σημειώσουμε ότι και εδώ έχουμε σκαστή παρανομία, καθώς παραβιάζεται ο ΚΤΠ.

Πρέπει κάποτε να σταματήσει το δούλεμα του ελληνικού λαού, που του σερβίρουν εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα ως ελληνικά. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε, για πολλοστή φορά, την υποχρέωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου να υποχρεώσει το ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να πάρει από τις γαλακτοβιομηχανίες το ελληνικό σήμα, γιατί:

Πρώτον, το δικαίωμα να χρησιμοποιεί μια ελληνική εταιρία το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά της προϊόντα, της δίνεται υπό την προϋπόθεση ότι το γάλα παράγεται από ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες.

Δεύτερον, όλες οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στις εγκαταστάσεις τους έχουν κοινές δεξαμενές, στις οποίες ρίχνουν το ελληνικό νωπό, το εισαγόμενο νωπό και το εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα. Ετσι, τα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παράγονται αποκλειστικά από ελληνικό γάλα, που αποτελεί προϋπόθεση για το ελληνικό σήμα, με το οποίο –όπως αποδεικνύεται- κοροϊδεύουν διαχρονικά τον ελληνικό λαό οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι καπιταλιστές των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων.

Ο Αποστόλου, λοιπόν, πρέπει εδώ και τώρα να εφαρμόσει την ΚΥΑ του 2014, που προβλέπει τις προϋποθέσεις χορήγησης του δικαιώματος χρήσης του ελληνικού σήματος, και να πάρει πίσω το δικαίωμα χρήσης του ελληνικού σήματος από όλες τις εταιρίες που εισάγουν συμπυκνωμένο γάλα ή αγοράζουν συμπυκνωμένο γάλα από εισαγωγείς.

♦ Ελληνικό Γιαούρτι. Μέχρι της 9 Αυγούστου του 2016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2458 Β η Κοινή Υπουργική Απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Μπόλαρη και Αλεξιάδη, η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος απαγορευόταν και η παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού εντασσόταν στη στρατηγική της Ελλάδας να θεωρηθεί είτε προϊόν ΠΟΠ είτε προϊόν ΠΓΕ. Με αυτή την ΚΥΑ, από την μια επιτράπηκε η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού και από την άλλη (σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της ΚΥΑ) ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» παραπέμπει σε τρόπο-μέθοδο παραγωγής! Αυτή η εξαιρετικά προκλητική διάταξη έβαλε τέλος στη στρατηγική να αναγνωριστεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Εννοείται πως μπορεί την απόφαση αυτή να την υπέγραψε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρης, όμως είχε συμφωνήσει και ο Β. Αποστόλου. Το πιο σημαντικό είναι ότι η πολιτική ηγεσία, Αποστόλου και Μπόλαρης, για να δικαιολογήσει αυτή την προκλητική απόφαση, ισχυρίστηκε τότε ότι η τροποποίηση του ΚΤΠ, ώστε να επιτρέπεται η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού, είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Μετά από ένα χρόνο, την 1η Αυγούστου του 2017, ο Β. Αποστόλου «ξέχασε» τον ισχυρισμό του ότι η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος είναι μνημονιακή υποχρέωση και προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας διετούς διάρκειας για το ελληνικό γιαούρτι. Και χωρίς να διαβάσει κάποιος ποιο είναι το έργο αυτής της ομάδας εργασίας, εύκολα καταλαβαίνει, από τη διετή λειτουργία της, ότι πρόκειται για μια δημαγωγική κίνηση του Αποστόλου προκειμένου να εξαπατήσει την πλειοψηφία των φτωχών κτηνοτρόφων που αγανάκτησαν από την απόφαση των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, με την οποία μπήκε η ταφόπλακα στο ελληνικό γιαούρτι.

Αξίζει, όμως, να θυμηθούμε το σώμα της απόφασης Αποστόλου: «Εργο της ομάδας εργασίας είναι ο συντονισμός και η ενημέρωση των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να συναποφασιστούν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώρηση της ονομασίας “Ελληνικό Γιαούρτι“ στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) -Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη» (οι εμφάσεις δικές μας).

Είναι ξέχειλος ο δημαγωγικός χαρακτήρας αυτής της απόφασης. Με τι μούτρα θα πάει τον Αύγουστο  του 2019 ο Αποστόλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν ακόμη διαχειρίζονται την εξουσία οι Τσιπροκαμμένοι, για να καταθέσει φάκελο με τον οποίο το «Ελληνικό Γιαούρτι» θα καταχωρηθεί στο ενωσιακό Μητρώο ΠΓΕ, ως ΠΓΕ, όταν υπάρχει η ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη; Προφανώς, ούτε ο Αποστόλου ούτε αυτός που θα τον διαδεχτεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να καταθέσει τέτοιο φάκελο, γιατί απλούστατα, με την ΚΥΑ του 2016, επιτράπηκε η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα το «ελληνικό γιαούρτι» θεωρείται τρόπος παρασκευής και όχι προϊόν ΠΓΕ.

Και κάτι για τις αντιδράσεις της ΕΦΧΕ (Ενωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας). Στις 29 Γενάρη του 2018, η ΕΦΧΕ είχε βγάλει ένα Δελτίο Τύπου (το υπέγραφε ο πρόεδρος του ΔΣ της),  με το οποίο διαμαρτυρόταν γιατί δε συμμετέχει εκπρόσωπός της στην ομάδα εργασίας και επισήμαινε: «Ποιο ελληνικό γιαούρτι όμως να γίνει ΠΟΠ; Αυτό που αφελληνίστηκε και μπορεί πλέον να παρασκευάζεται από οποιοδήποτε γάλα; Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών;» Πρέπει να επισημάνουμε τη σοβαρή παράλειψη της ΕΦΧΕ να αναφερθεί στον ισχυρισμό του Β. Αποστόλου ότι η τροποποίηση του ΚΤΠ είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Τέσσερις μήνες μετά απ’ αυτή την ανακοίνωση, στις 29 Μάη του 2018, έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΦΧΕ με τον Β. Αποστόλου, τον γενικό γραμματέα Ν. Αντώνογλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Μετά τη συνάντηση, η ΕΦΧΕ έβγαλε Δελτίου Τύπου στο οποίο αναφέρεται στα όσα συζήτησαν οι εκπρόσωποί της και στα όσα δήθεν δεσμεύτηκε ο Αποστόλου. Ανάμεσα στις «δεσμεύσεις» του Αποστόλου η ΕΦΧΕ αναφέρει: «Δεσμεύθηκε ότι σχεδιάζεται φάκελος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού από ελληνικές πρώτες ύλες. Θα υπάρξει επιτροπή, στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και η ΕΦΧΕ» (η έμφαση δική μας)!

Περιττεύει να πούμε ότι νέα  επιτροπή δε θα υπάρξει, γιατί ήδη από τον Αύγουστο του 2017 έχει συγκροτηθεί 14μελής ομάδα εργασίας διετούς διάρκειας. Αυτό τον γνωρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΦΧΕ. Γιατί, λοιπόν, παραπληροφορούν τους κτηνοτρόφους; Οι εκπρόσωποι της ΕΦΧΕ γνωρίζουν, επίσης, ότι πρέπει να αλλάξει ο ΚΤΠ. Ενώ, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι έθεσαν στον Αποστόλου το ζήτημα της τροποποίησης του ΚΤΠ και της απαγόρευσης, δεν πήραν καμία -φραστική έστω- δέσμευση του υπουργού ότι θα αλλάξει τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Γνωρίζουν, βέβαια, πολύ καλά πως όταν ο Αποστόλου άλλαζε τον ΚΤΠ, είχε ισχυριστεί ότι υπάρχει μνημονιακή δέσμευση. Επαψε να είναι μνημονιακή δέσμευση; Ούτε αυτοί ρώτησαν ούτε ο Αποστόλου έκανε την παραμικρή νύξη.

Είναι άραγε ευκολόπιστοι οι εκπρόσωπου της ΕΦΧΕ και τρώνε τα παραμύθια του Αποστόλου; ‘Η θέλουν -με την υποτιθέμενη δέσμευση του Αποστόλου- να παραμυθιάσουν τους φτωχούς αγελαδοτρόφους;

eksegersi.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ