17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

«Ένα Τραγούδι για την Αχέντ»: Καλλιτέχνες του ΠΑΜΕ προχώρησαν στη δημιουργία τραγουδιού για την ανήλικη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι | Βίντεο

Ημερομηνία:

Το όνομά της είναι Άχεντ Ταμίμι. Μετράει 16 μόλις χρόνια σε μια δύσκολη ζωή που ήδη τα βαραίνει. Είχε την «τύχη» να γεννηθεί στην Παλαιστίνη. Διόλου τυχαία όμως, έγινε το σύμβολο του αγώνα για τους Παλαιστινίους και το σύμβολο του εχθρού για τους Ισραηλινούς, αφού όλοι βλέπουν στο οργισμένο και γενναίο βλέμμα της την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού.

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκέμβρη Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι της, χτύπησαν τη μητέρα της και τα αδέλφια της, κατάσχεσαν κινητά, υπολογιστές και συνέλαβαν την 16χρονη Άχεντ επειδή είχε χειρονομήσει εναντίον δύο στρατιωτών με το βίντεο το γεγονότος να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η Άχεντ στοχοποιήθηκε μετά από τη συμμετοχή της σε διαμαρτυρία στο Νάμπι Σάλεχ, ένα χωριό βόρεια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών που χτύπησαν με σφαίρα τον 14χρονο αδελφό της Μοχάμεντ Ταμίμι, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα.

«Όλοι όσοι εμπλέκονται, όχι μόνο το κορίτσι, αλλά και οι γονείς της και οι γύρω τους δεν θα ξεφύγουν από αυτό που τους αξίζει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν μετά τη σύλληψή της. «Όποιος ξεφεύγει από τα όρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα συλλαμβάνεται τη νύχτα», συμπλήρωσε.

Μια ημέρα αργότερα, όταν η μητέρα της Άχεντ, Ναριμάν Ταμίμι θέλησε να την επισκεφθεί και να διαμαρτυρηθεί στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν, οι αρχές του Ισραήλ συνέλαβαν και την ίδια. Τη σύλληψη της Ναριμάν, ανακοίνωσε μέσω facebook ο σύζυγός της και πατέρας της Άχεντ, Μπάσεμ Ταμίμι.

 

Η Άχεντ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα. Έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για την υπεράσπιση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και για τη συμμετοχή της σε τακτικές διαμαρτυρίες κατά της δήμευσης γης με στόχο το Νάμπι Σάλεχ και άλλα χωριά γύρω από τη Ραμάλα. Έχει παραβρεθεί σε συνέδρια διεθνώς, μεταξύ άλλων στην Τουρκία, τη Νότια Αφρική  και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε φέτος τον Σεπτέμβριο με θέμα τις γυναίκες στην παλαιστινιακή αντίσταση, όπου μίλησε μαζί με τη Λέιλα Χάλεντ, τη Σαχάρ Φράνσις και αρκετά μέλη του κοινοβουλίου.

 

Παλαιστινιακές οργανώσεις από όλο τον κόσμο καλούν σε διαδηλώσεις αλλά και σε χρήση του hashtag #FreeAhedTamimi που ήδη έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Στο πλαίσιο του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του κοριτσιού λαμβάνει χώρα και εκστρατεία συλλογής υπογραφών στο Αvaaz.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κρατούνται 311 ανήλικοι Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές φυλακές. Εκατόν τριάντα από αυτά τα παιδιά έχουν προσαχθεί από την ημέρα που η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας κύματα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.

“Ένα τραγούδι για την Αχέντ”

Καλλιτέχνες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στο πλαίσιο στήριξης του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και της Αχέντ Ταμίμι, έγραψαν «Ένα Τραγούδι για την Αχέντ». Τους στίχους υπογράφει η Ανθή Μητροπέτρου και τη μουσική ο Ανδρέας Μανωλίδης ενώ τραγουδούν οι Ανδρέας Μανωλίδης-Σύλβια Καπερνάρου. Την επιμέλεια του βίντεο είχαν οι  Κώστας Σταματόπουλος-Γιάννης Μαρούδας

Οι Στίχοι:

«ΑΧΕΝΤ,

Μέσα στον πόλεμο και τη Μεσόγειο

Είσαι πυξίδα

Από τη φλόγα σου κι από το μάγμα σου

Φτιάχνεις πατρίδα

Χώμα να βρούνε όσοι δεν πρόλαβαν

Και να ανθίσουν

Να κατοικήσουνε αυτοί που χάθηκαν

Να ξαναζήσουν

Τρέχω σαν άνεμος πάνω απ` τη θάλασσα

Για να βρεθούμε

Σε έχω φίλη μου. Είσαι τα` αδέλφι μου

Και ας καούμε.

Μες στου στρατώνα τους το σιωπητήριο

Θα τραγουδήσουμε

Και τον πλανήτη που ισοπέδωσαν

Θα ξαναχτίσουμε

Παίρνω απ` το θάρρος σου κι από τη δύναμη

Νέα πορεία

Αχέντ, στη γλώσσα μου έχεις το όνομα

Ελευθερία»

Δείτε το βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=m6BQidLNZ5Y”]

Σε σχετικό δελτίο τύπου το ΠΑΜΕ αναφέρει:

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, όπου η Ισραηλινή κατοχή δε διστάζει να φυλακίζει και να δολοφονεί μικρά παιδιά. Ειδικότερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Καμπάνιας της Επιτροπής Νεολαίας της ΠΣΟ για την Απελευθέρωση της νεαρής παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι το ΠΑΜΕ κάλεσε τα συνδικάτα, τους νέους εργαζόμενους της Ελλάδας να εκφράσουν την Αλληλεγγύη τους και να απαιτήσουν την απελευθέρωση της Αχέντ και όλων των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Σε αυτή τη κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη την Ελλάδα σε χώρους δουλειάς, σχολές και σχολεία. Επιπλέον το ΠΑΜΕ επισκέφτηκε με αντιπροσωπεία του την Παλαιστίνη και το χωριό Ναμπί Σαλέχ όπου συναντήθηκε με την οικογένεια Ταμίμι, εκφράζοντας έμπρακτα την στήριξη του.

Τα ταξικά συνδικάτα και εργαζόμενοι από όλους τους χώρους και κλάδους συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα για την Απελευθέρωση της νεαρής Αχέντ. Εκφράζοντας με τον δικό τους τρόπο την αλληλεγγύη τους για την Αχέντ, αγωνιστές καλλιτέχνες προχώρησαν στη δημιουργία ενός τραγουδιού με συνοδεία βίντεο με τίτλο «Ένα Τραγούδι για την Αχέντ».

Το ΠΑΜΕ ευχαριστεί όλους τους συντελεστές που συνεισέφεραν σε αυτήν την αξιέπαινη και ξεχωριστή πρωτοβουλία αλληλεγγύης.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενόψει και της νέας δίκης της Αχέντ Ταμίμι, στις 11 Μάρτη, να αξιοποιήσουν το βίντεο και το τραγούδι. Να σταλεί σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε μέλος των συνδικάτων. Τα συνδικάτα να κλιμακώσουν τη δράση τους και να πάρουν νέες πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ