Με ανακοίνωσή τους οι Ποδηλάτρεις επιτίθονται και στη σημερινή δημοτική αρχή για την απουσία έργων σχετικά με το ποδήλατο ενώ επισημαίνουν οτι τα πράγματα οχι απλά δε βελτιώθηκαν αλλά χειροτέρευσαν.
Διαβάστε τι γράφουν:
Το 2004 στην πόλη των Χανίων μια παρέα από ποδηλάτες και ποδηλάτισσες συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ανοιχτή συνέλευση από κατοίκους που χρησιμοποιούν ποδήλατο για μετακίνηση και ψυχαγωγία με το γνωστό πλέον όνομα ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ
Αυτή η παρέα άρχισε σιγά σιγά να μεγαλώνει. Δημιούργησε καταστάσεις με βάση το ποδήλατο (με αποκορύφωμα ”Το Φεγγάρι στη Ρόδα”, που κάθε Μάη στην πανσέληνο συγκεντρώνει πολλές εκατοντάδες ποδήλατα) και έκανε αισθητή την παρουσία του στο κέντρο και στις γειτονιές δηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο στις αρχές του τόπου ότι όλες και όλοι εμείς έχουμε δικαιώματα στο δρόμο. Πρωταρχική και μόνιμη διεκδίκηση υπήρξε η κατασκευή ποδηλατοδρόμων για να μετακινούμαστε χωρίς κίνδυνο από τα αυτοκίνητα που κυριαρχούν στο οδόστρωμα.
Το 2005 οι ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, αποφασίζουμε να συναντηθούμε με την αυτοδιοίκηση για να θέσουμε στα ίσια τα αιτήματα μας. Έγινε μια ανοιχτή ημερίδα στο Κ.Α.Μ. παρουσία κατοίκων, της δημοτικής διοίκησης και του γνωστού για το έργο του Θάνου Βλαστού, συγκοινωνιολόγου καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε, η υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη έληξε, απολύτως τίποτα δεν έγινε που να υπηρετεί το ποδήλατο και την εύρυθμη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Πολλοί κάτοικοι συνεχίζουν να διστάζουν να κυκλοφορήσουν με το ποδήλατο μέσα στην πόλη.
Μετά από αυτή τη δεκαετία, οι ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ διοργανώνουν δεύτερη ανοιχτή ημερίδα το Μάρτη του 2015 με συμμετοχή πλήθους κόσμου στον ίδιο χώρο για να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους δε γίνεται τίποτα σοβαρό σε αυτή την πόλη σε ότι αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα, τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και την ανάγκη ύπαρξης υποδομών για πεζούς, ποδηλάτες και αναπήρους. Συντελεστές αυτή τη φορά πέρα από τους ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ, τον Θάνο Βλαστό και το δήμο Χανίων ήταν ο όμορος δήμος Πλατανιά αλλά και ο δήμος Ρεθύμνου, που είχε ήδη κάνει την αρχή φτιάχνοντας ποδηλατοδρόμους. Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν, περισσότερα υποσχέθηκαν και όλοι συμφώνησαν για αυτήν την ανάγκη, που θα δώσει άλλες αξίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Από τον Μάρτη του 2015, όχι μόνο δεν υπήρχε καμία απόφαση που να δείχνει ότι κάτι κινείται, αντιθέτως, είδαμε να αναβαθμίζονται δρόμοι της πόλης χωρίς ποδηλατοδρόμους, είδαμε ασυδοσία σε παρκαρίσματα και καταλήψεις δημοσίων χώρων και τόσα άλλα που μας πηγαίνουν πίσω αντί εμπρός. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και κατατεθειμένες. Δεν μας μένει κάτι άλλο πια εκτός από τη συνέχιση των δράσεων μας . Όσο για το πόσο μας αφουγκράζονται αυτοί που διαχειρίζονται τους πόρους και τους φόρους μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας, τα συμπεράσματα δικά σας