Έτοιμες είναι οι διαδικασίες για την έκδοση e-διαζυγίων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το σύστημα για την ψηφιακή έκδοση του λεγόμενου άυλου συναινετικού διαζυγίου θα είναι σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους.
Μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας το ζευγάρι που επιθυμεί να χωρίσει συναινετικά θα μπορεί με απλά βήματα και μέσω διαδικτύου να προχωρήσει στη διαδικασία, με την επίσης διαδικτυακή συνδρομή δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
Το άυλο συναινετικό διαζύγιο δεν θα απαιτεί ούτε καν βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το Οικογενειακό Δίκαιο.
Βάσει των στοιχείων για το 2019, στην Ελλάδα, σε διαζύγιο οδηγούνται οι 38,3 στους 100 γάμοι με τη χώρα μας. Από τα διαζύγια που εκδίδονται ετησίως στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ποσοστό 70% έως 75% είναι συναινετικά και κατά συνέπεια θα μπορούν πλέον να εκδίδονται και ηλεκτρονικά.
Η είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα θα γίνεται με χρήση των κωδικών του taxisnet και θα επιλέγουν τον τρόπο σύνδεσης ανάλογα αν είναι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι ή τα αντισυμβαλλόμενα μέρη.
Η διαδικασία θα εκκινείται από το δικηγόρο του ενός εκ των συζύγων του ζευγαριού και ο δικηγόρος του άλλου θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης για να προχωρήσει η διαδικασία, ενώ θα συνδράμει και ένας συμβολαιογράφος.
Oι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email για την επιβεβαίωση των στοιχείων από το δεύτερο δικηγόρο. Οι σύζυγοι λαμβάνουν και ξεχωριστό email που τους ενημερώνει ότι πρέπει να συνδεθούν και να δώσουν τη συναίνεσή τους, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Οι σύζυγοι, έχοντας ενημερωθεί μέσω email, συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας. Μόλις και οι δύο σύζυγοι δώσουν τη έγκρισή τους στο κείμενο των δυο δικηγόρων και τη συναίνεσή τους για την συνέχιση της διαδικασίας η ψηφιακή εφαρμογή εκκινεί το τη χρονική προθεσμία 10ημέρου. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email για τη συναίνεση των συζύγων και την έναρξη του 10ήμερου.
Μόλις παρέλθει το 10ήμερο, οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email για την παρέλευση του 10ημέρου, ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά είτε φυσικά.