Στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ομάδα της Nέας Δημοκρατίας μια από τις μεγάλες γκρίνιες είχε να κάνει με τα παράπονα που διατύπωσαν οι βουλευτές του κόμματος και αφορούσαν την συμπεριφορά των γενικών γραμματέων των υπουργείων απέναντι στους βουλευτές.
«Δεν είναι δυνατόν να προσπαθούμε εβδομάδες και μήνες να επικοινωνήσουμε με έναν γενικό γραμματέα και αυτός να μη μας βγαίνει στο τηλέφωνο» είχαν πει οι βουλευτές κι άλλοι είχαν προσθέσει πως εκείνοι οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία στην νίκη και στην κυβέρνηση για να στρογγυλοκαθίσουν κάποιοι στην καρέκλα του γενικού διευθυντή και είναι αδιανόητο τώρα να μην επικοινωνούν με τους βουλευτές.
Τα ίδια παράπονα είχαν διατυπωθεί και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δει προεκλογικά κατιδίαν βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με δεδομένα λοιπόν αυτά τα παράπονα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να καταρτιστεί λίστα με τους γενικούς γραμματείς που θα οδηγηθούν σε απομάκρυνση αλλά και μια δεύτερη λίστα με τα νέα ονόματα που θα μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν.
Γι’ αυτή την δεύτερη λίστα η εντολή ήταν να αξιοποιηθούν κυρίως στελέχη που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας για να θεραπευθεί και η δεύτερη γκρίνια που υπάρχει ανάμεσα σε βουλευτές ότι αξιοποιούνται μόνο στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή από άλλους κομματικούς χώρους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να αντικατασταθούν περισσότεροι από 30 γενικοί γραμματείς από τους 63 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και οι αλλαγές θα γίνουν την επόμενη βδομάδα πιθανότατα Τρίτη 16 ή Τετάρτη 17 Ιουλίου.
Χωρίς ο πρωθυπουργός να έχει δώσει ακόμα το τελικό OK οι πληροφορίες τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για αντικατάσταση γενικών γραμματέων στο υπουργείο Εργασίας, στην Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Οικονομικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τη δουλειά προκειμένου να εισηγηθεί τον ανασχηματισμό των γενικών διευθυντών στον πρωθυπουργό έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ πολύτιμοι βοηθοί του είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Θανάσης Νέζης και φυσικά ο Μάκης Βορίδης ο οποίος οι πληροφορίες λένε έχει πλεον μία εξαιρετική συνεργασία με τον κ Σκέρτσο αν και οι δυο τους προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους.
Στα κριτήρια για απομάκρυνση ή παραμονή λαμβάνεται υπ’ όψιν η θετική ή αρνητική εισήγηση από τους υπουργούς καθώς για τον κάθε γενικό γραμματέα γίνεται επικοινωνία με τον υπουργό προκειμένου να ερωτηθεί για την απόδοση του και για την συνεργασία που έχει μαζί του.
Προς επιβεβαίωση αυτού ενώ τις προηγούμενες μέρες γράφτηκε ότι οδηγείται προς αποχώρηση από το υπουργείο Μετανάστευσης ο γενικός γραμματέας Ηρακλής Μοσκώφ, αρμόδιες πηγές από το υπουργείο ανέφεραν χθες στο Ποντίκι ότι δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του κυρίου Μοσκώφ καθώς η δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα κρίνεται αποτελεσματική από την ηγεσία του υπουργείου.
Οσους γενικούς γραμματείς όμως οι υπουργοί τους έχουν αξιολογήσει αρνητικά βρίσκονται στη λίστα των προς «αποκεφαλισμό».
Επίσης εκτός υπουργείων θα βρεθούν και όσοι έχουν τους έχουν χρεώσει βουλευτές αλαζονικές συμπεριφορές ως προς τα αιτήματα να τους συναντήσουν και να μιλήσουν μαζί τους για θέματα των περιφερειών τους.
Ένα τρίτο κριτήριο προς απομάκρυνση είναι ο χρόνος παραμονής σε ένα υπουργείο καθώς υπάρχουν γενικοί γραμματείς που βρίσκονται στο ίδιο υπουργείο από το 2019 όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε για πρώτη φορά την κυβέρνηση.
Και ένα τέταρτο στοιχείο είναι η πολιτικοιδεολογική προέλευση καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι κατανοεί τα παράπονα και τις γκρίνιες για μη αξιοποίηση στελεχών της παράταξης στην λειτουργία και την δομή της κυβέρνησης.