Ο πολιτισμός αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και είναι μια ανεξάντλητη πηγή αξιών και πλούτου και παράλληλα ο σημαντικότερος πυλώνας προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα.
Το ερευνητικό έργο Έρευνα και τεκμηρίωση για τη δημιουργία Κέντρου της Μουσικής-Χορευτικής-Τραγουδιστικής Κρητικής παράδοσης με τίτλο «Μουσείο Μουσικών στις Λουσακιές του Δήμου Κισάμου» βασίζεται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης (άρθρο 100, νόμος 3852 του 2010) μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Κισάμου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας, η οποία υπογράφηκε στις 25/2/2014 και ισχύει έως και τις 25/2/2016, κατόπιν και της από 30/7/2015 πρώτης τροποποίησής της.
Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε τη σύναψη της παρούσας σύμβασης προκειμένου να συμβάλει στη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, σφαιρικά ιδωμένης μέσα από το πρίσμα της μουσικής παράδοσης του τόπου και του ερμηνευτικού πλαισίου της άυλης κληρονομιάς. Το έργο αυτό υποστηρίζεται από το Δήμο Κισάμου και την Περιφέρεια Κρήτης και είναι ώριμο για ένταξη σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Οι κυριότερες καινοτομίες του έργου είναι οι παρακάτω :
1.Eίναι το πρώτο έργο σε εθνικό επίπεδο που έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και την δικτύωση του στο χώρο, στη μουσική ,στο χορό , στο τραγούδι, στα πανηγύρια ,στις γιορτές, στους γάμους και γενικά στα ήθη και τα έθιμα.
2.H υλοποίηση του είναι αποτέλεσμα της σύνδεσης της τοπικής κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας και ειδικότερα με το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάνει πράξη την σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.
3.Στηρίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία.
4.Θα αποτελέσει το πρώτο μουσικό τουριστικό προορισμό επιστημονικών προδιαγραφών στη Ελλάδα.
- Αποτελεί ένα κομβικό έργο για την ενδοχώρα ,την ανάπτυξη της υπαίθρου και θα δημτουργήσει σαν πρότυπο μοντέλο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης που έχει σαν βάση το πολιτισμό και διαχέεται σε άλλους τομείς κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης όπως στη εκπαίδευση, στη αγροτική οικονομία, στο τουρισμό, στην απασχόληση.
Οι στόχοι του έργου μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ανάδειξης:
- της μουσικής παράδοσης του τόπου και της ευρύτερης περιοχής μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ξεχωριστών μουσικών, είτε βρίσκονται ακόμα εν ζωή είτε όχι
- της σημασίας της μουσικής παράδοσης και του μηχανισμού μέσω του οποίου αυτή συντηρείται και αναπαράγεται διαχρονικά
- της σημασίας του χορού και των παραδοσιακών χορευτικών πρακτικών
- των θεμάτων που άπτονται γενικότερα του μουσικού πολιτισμού της Κρήτης, της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας
- της ευκαιρίας στους επισκέπτες, αλλά και στα μέλη της τοπικής κοινωνίας, να αναζητήσουν τη θέση τους στις «ιστορίες» της έκθεσης και να συνεισφέρουν στη αφήγησή τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την συλλογική ταυτότητα
- του χώρου ως πολιτιστικού εκπαιδευτικού και τουριστικού πόλου, με στόχο την νάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ο χώρος του Μουσείου.
Ο χώρος που προτείνεται να στεγαστεί το Μουσείο, είναι το συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας των Λουσακίων που υπάγεται στον Δήμο Κισάμου του Νομού Χανίων. Εκτός από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιριακού αποθέματος, το συγκρότημα δίνει τη δυνατότητα χρήσης του περιβάλλοντα – προαύλιου χώρου, ο οποίος και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων.
Η έκθεση του Μουσείου.
Η έκθεση του Μουσείου βασίζεται κατ’ εξοχήν στη χρήση αλληλεπιδραστικών εκθεμάτων και εκθεμάτων που ενθαρρύνουν την ομαδική ενασχόληση και κατ’ επέκταση της κοινωνική αλληλεπίδραση.
Προβολή του μουσείου
Η πρόταση για δημιουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης θα συνθέσει ένα πρωτοποριακό, πολυσυλλεκτικό και, κατά τα άλλα, βιώσιμο χώρο, ο οποίος θα «στεγάσει» τη μουσική και θα έχει διττή προοπτική, ταυτόχρονα επιστημονική-εκπαιδευτική και εμπορική-ψυχαγωγική, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει ως καθοριστικός παράγοντας για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.