17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Έχει δεχθεί πλήγμα η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τον Τσιόδρα

Ημερομηνία:

Τη Δευτέρα ο κ. Τσιόδρας για να περιγράψει πόσο καλά στη χώρα υπολογίζουμε του βασικούς δείκτες R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) και Rt (απόλυτος αριθμός πραγματικών κρουσμάτων) ανέφερε ότι “μπορείς να προβλέψεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί δεν υποκαταγράφεις τους θανάτους και εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δεν τους υποκαταγράφουμε”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “με βάση αυτούς τους αριθμούς οι οποίοι είναι πολύ σκληρά δεδομένα, πολύ κοντά στην αλήθεια, μπορεί κανείς να φτιάξει μια πολύ ακριβέστερη εικόνα του Ρ0 και του ΡΤ. Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, δε μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν πλήρη καταγραφή των θανάτων και μάλιστα εμείς κάναμε και μια ακόμα υπερβολή. Οποιοσδήποτε πέθαινε στην Ελλάδα από ή με Covid-19 καταγραφόταν σαν να πέθαινε από Covid. Θυμάμαι, για παράδειγμα, μια εγκεφαλική αιμορραγία. Το να έχεις Covid-19 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνεις από την Covid-19. Εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις από Covid-19, το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή. Και νομίζω είμαστε σωστοί που το κάναμε αυτό”.

Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη στις επιδημιολογικές καταγραφές. Ακόμη και στη γρίπη πολλές φορές η αιτία θανάτου δεν είναι ο ιός της γρίπης, αλλά αν ένας ασθενής πεθάνει από άλλη αιτία καταγράφεται στα θύματα της γρίπης εφόσον το τεστ για τον ιό είναι θετικό. Έτσι και με τον κορονοϊό. Υπάρχει το ενδεχόμενο ένας φορέας του ιού να πεθάνει από άλλη αιτία -κάτι που δεν είναι συχνό βέβαια- και να καταγραφεί στα θύματα του ιού.

Επιστημονικά λοιπόν ο κ. Τσιόδρας ακολούθησε την ενδεδειγμένη τακτική για να διασφαλίσει την ασφάλεια του πληθυσμού.

Επικοινωνιακά όμως, το μήνυμα που δόθηκε ήταν ότι έλεγε στους πολίτες ψέμματα σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των νεκρών. Και μάλιστα, το έκανε αυτό κάθε μέρα με περίλυπο ύφος και με αναφορές στο δράμα των οικογενειών που έχουν τους νεκρούς.

Ο κ. Τσιόδρας δεν είναι απλά ένας επιστήμονας, είναι το δημόσιο πρόσωπο της μάχης ενάντια στην επιδημία στην Ελλάδα. Είναι ένας επιστήμονας που μιλά με μειλίχιο, ευγενικό τρόπο, ένα πρόσωπο που οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν και για τον τρόπο με τον οποίο έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και εξαιτίας της επιστημονικής του ιδιότητας που εγγυόταν ότι η σχέση του με τους πολίτες βασίζεται στην επιστημονική Αλήθεια.

Με το να παραδέχεται ότι ο αριθμός των νεκρών που έχουμε στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχει πεθάνει εξαιτίας του κορωνοϊού, η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Και μαζί με αυτό πλήγμα θα δεχθεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης για την εφαρμογή της πολιτικής που έχει αποφασίσει για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ως εκ τούτου, είναι λογική η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίζει την παρουσία του κ. Τσιόδρα στην ενημέρωση ώστε να διασφαλίσει ότι η καθημερινή έκθεσή του δε θα δημιουργήσει μεγαλύτερο φθορά.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ