Υπέρ του να οδηγούνται μαθητές στα δικαστήρια και να δικάζονται για την συμμετοχή τους σε μαθητικές κινητοποιήσεις, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή για την καταδίκη τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.
«Τα παιδιά δεν μπορεί να παραβιάζουν τους νόμους και να μένουν ατιμώρητα» υποστήριξε ο Α. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας ως «εντελώς παράλογο» να κατηγορείται ένας διευθυντής ή ένας δικαστής επειδή εφάρμοσε το νόμο.
«Οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. Αν δεν το μάθουν σε αυτή την ηλικία τότε η Ελλάδα καταλήγει Δυτική Αττική» πρόσθεσε.
Αντίθετα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είπε ότι «ο αυταρχισμός στα σχολεία δεν αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=hjdrjjFDCfE”]
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκα ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν υιοθετεί τέτοιες πρακτικές αλλά τις καταδικάζει απερίφραστα. Χαρακτήρισε, δε, «πολύ περίεργο» φαινόμενο την παραπομπή των μαθητών από τον διευθυντή του σχολείου αλλά και την καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο Ανηλίκων υπενθυμίζοντας ότι δεν υπήρξαν υλικές ζημιές από την κατάληψη.
«Πρόκειται για αυταρχική συμπεριφορά που δεν βοηθά ούτε την εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε την απόδοση της δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προηγούμενων κυβερνήσεων που ποινικοποιούσε τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε, πάντως, ότι τη φετινή χρονιά υπήρξαν απανωτά κρούσματα τέτοιου είδους διώξεων. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να σταματήσει κάθε απειλή δίωξης σε βάρος μαθητών και γονιών.