Η πιθανότητα να έχουμε μια νέα ανθεκτική μετάλλαξη, χειρότερη από τη Δέλτα είναι ορατή. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εξηγεί στο Sputnik τους λόγους.
Πανίσχυρη είναι μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Δέλτα που έχει κυριεύσει και την Ελλάδα ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, ο κίνδυνος είναι τεράστιος για τους μη εμβολιασμένους, όμως από τη μετάλλαξη νοσούν -ελαφρά με ήπια συμπτώματα- και αρκετοί εμβολιασμένοι.
Η εικόνα που δίνεται είναι ότι με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη γυρίσαμε δύο χρόνια πίσω όταν ξεκινούσε η πανδημία όταν και οι ειδικοί γνώριζαν ελάχιστα πράγματα για τον ιό.
Γιατί όμως η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει νικηθεί μέχρι στιγμής; Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η μετάλλαξη «είναι πάρα πολύ μεταδοτική».
«Επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και πολλά από τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν αμέσως για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, δεν εφαρμόστηκαν» είπε στο Sputnik η κα Λινού.
Την ίδια ώρα τα εμβόλια σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στη μετάλλαξη Δέλτα.
Η κα Λινού θεωρεί ότι παρά τη μειωμένη αποτελεσματικότητα, παραμένουν ένα όπλο έναντι της μετάλλαξης και της πανδημίας.
«Το εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 95% και της Pfizer 91% και έχει πέσει στο 60%-65% (σ.σ. για τη μετάλλαξη Δέλτα) είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν στον κόσμο και δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στην Αμερική» είπε προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια έγιναν για τον ιό που ξέραμε τότε και καλύπτουν πολλά στελέχη (σ.σ. πέραν του αρχικού). Στο συγκεκριμένο στέλεχος Δέλτα έχουν κάπως μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια στον κόσμο».
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις όποιες επόμενες μεταλλάξεις μπορεί να προκύψουν και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer για πιθανότητα εμφάνισης μετάλλαξης ανθεκτικής στα εμβόλια.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν αρχίσει τις δοκιμές τροποποιημένων εμβολίων, των λεγόμενων εμβολίων κατά του κορονοϊού 2ης και 3ης γενιάς.
Υπάρχει πιθανότητα για μια νέα ανθεκτική μετάλλαξη και πώς μπορεί να «γεννηθεί» μια τέτοια μετάλλαξη;
«Οι μεταλλάξεις θα αυξάνονται όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός και μάλιστα ο πληθυσμός φτωχών χωρών δεν εμβολιάζεται. Επομένως, ναι, είναι πιθανόν. Αν οι πλούσιες χώρες δεν στέλνουν εμβόλια και δεν άρουν την πατέντα έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι φτωχότερες χώρες, θα έχουμε αυτό το πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Καθολική χρήση μάσκας
Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει ακριβώς εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα και των δηλωμένων εκτιμήσεων αρκετών επιστημόνων στην Ελλάδα ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι θα νοσήσουν από αυτή είναι εάν τα μέτρα που ισχύουν είναι αρκετά ή αν θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά.
«Θα πρέπει να είναι και διαφορετικά τα μέτρα. Δεν είναι θέμα αυστηρότητος. Θα πρέπει να υπάρξει καθολική εφαρμογή της μάσκας σε όλους τους χώρους (σ.σ. εξωτερικούς και εσωτερικούς) γιατί έχουμε πολύ υψηλό δείκτη θετικότητας και θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο πολλά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων» κατέληξε η κα Λινού.