13.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ημερομηνία:

Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την πολύκροτη υπόθεση των μεταπτυχιακών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζει ο συνήγορος υπεράσπισης των επίορκων καθηγητών που κρίθηκαν χθες αθώοι από το δικαστήριο, ενώ από τα πυρά του δεν ξεφεύγει η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε αναλάβει την υπόθεση από την πλευρά της πολιτικής αγωγής.

Μιλώντας στην κάμερα του prismanews.gr ο δικηγόρος Σταύρος Γεωργίου, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση απέναντι στη νομικό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για την τακτική της Κουμουνδούρου γύρω από την υπόθεση των μεταπτυχιακών και τους μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν, αλλά και με φόντο τον τραγικό θάνατο του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου.

Ο κ. Γεωργίου, συνήγορος των καθηγητών που κατηγορούνταν στην υπόθεση Αλεξανδρόπουλου, έκανε λόγο για μια δίκη που κράτησε παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, καταλογίζοντας ευθύνες στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Ο κ. Γεωργίου θεώρησε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου υπέβαλε “ατέρμονες ερωτήσεις” στους μάρτυρες. Απαξιώνοντας μάλιστα τη σημασία της συγκεκριμένης υπόθεσης είπε: “Δεν καταλάβαμε γιατί αυτή η δίκη θα έπρεπε να ταλαιπωρήσει τόσο πολύ τα δικαστήρια και την κοινή γνώμη όσων την παρακολουθούσαν”.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου “το γεγονός είναι ότι οι δικαστές στάθηκαν στο ύψος τους” κάτι που δεν ήταν εύκολο γιατί “κάποιοι έκαναν κατάχρηση της εξουσίας που τους έδωσε ο λαός για άλλο λόγο” προφανώς αναφερόμενος στη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη υπόθεση της αυτοκτονίας Αλεξανδρόπουλου.

Για τον κ. Γεωργίου: “Επρόκειτο για μία αντιδικία με πολιτικό υπόβαθρο. Αυτό φάνηκε στη δίκη ξεκάθαρα βλέποντας την επιστράτευση του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο δικηγόρων, σε επίπεδο μαρτύρων και από την άλλη μεριά να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και τις άλλες δυνάμεις που δε συνέπλεαν μαζί τους”.

“Πραγματικά είχα την ευκαιρία να πω το ποιοι μας κατηγορούν, εκείνοι που νομιμοποιήσαν την είσοδο των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια και αυτοί είχαν το θράσος να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι εισήγαγαν την πολιτική στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. Αυτά είναι πράγματα που δεν αντέχουν στην κοινή λογική.”

Συνεχίζοντας την επίθεση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργίου δήλωσε: “Εκμεταλλεύτηκαν το θάνατο ενός ανθρώπου, τον άδικο, τον αιφνίδιο, που οφειλόταν σε φυσικά αίτια και αυτό έχει κριθεί από τη δικαιοσύνη, και προσπάθησαν μέσα από μία υποτιθέμενη παράβαση καθήκοντος που αφορούσε τη βαθμολογία κάποιων γραπτών να δικάσουν ένα φόνο. Γι’ αυτό κράτησε 4 μήνες η δίκη. Φόνο προσπαθούσε να δικάσει η κ. Κωνσταντοπούλου”.

[youtube id=”nBbhcPnEc3w” width=”620″ height=”360″]

Τι κατήγγειλε ο εκλιπών τίμιος και συνεπής καθηγητής

Οι συνάδελφοι του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου αλλά και όσοι τον ξέρουν από τα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, του οποίου ήταν στέλεχος, τον περιγράφουν ως άνθρωπο τίμιο και συνεπή.

«H μνήμη βοηθάει πάντα την κριτική στάση» έγραφε ο ίδιος στις σημειώσεις που συνέταξε, λίγο πριν από την τελευταία δημόσια τοποθέτησή του, για τους συναδέλφους του.

«Όταν διορίστηκα και ανέλαβα καθήκοντα, το 2002, βρήκα ένα πρόγραμμα σπουδών που είχε εξελιχθεί σε τρεις κατευθύνσεις. Τα δικά μου μαθήματα ήταν στην τρίτη κατεύθυνση. Όταν επέστρεψα από την άδειά μου, διαπίστωσα την τάση υποβάθμισης της τρίτης κατεύθυνσης. Έκανα προτάσεις, απορρίφθηκαν όλες. ∆εν έχω δυσκολία να υποστηρίξω ότι η κατεύθυνση δεν υποστηρίχθηκε από αυτούς που τη θέσπισαν ούτε με πρόσωπα ούτε με αντικείμενα. Θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση για το επιστημονικό της περιεχόμενο. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να την κάνω. ∆εν έχω μαζί μου τον δικηγόρο μου να με συμβουλεύσει. Την παραμονή του Πάσχα μού κοινοποιήθηκε πειθαρχική μου δίωξη από τον πρύτανη…».

Τα γεγονότα

Το καλοκαίρι του 2005 ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος κατήγγειλε την απόρριψη από το επίμαχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αριστούχων υποψηφίων με συναφές πτυχίο προς τις Πολιτικές Επιστήμες και την επιλογή άλλων με κατώτερα τυπικά προσόντα. Στα στοιχεία που συγκέντρωσε περιλαμβάνονται μέχρι και συστατικές επιστολές πολιτικών προσώπων για την επιλογή των ευνοούμενων φοιτητών που ήθελαν να ενταχθούν στο μεταπτυχιακό. Μεταξύ αυτών αποκλείστηκε πτυχιούχος με βαθμό 8,17 στην προεπιλογή ενώ εισήχθησαν άλλοι με βαθμό χαμηλότερο του 7, υποψήφια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης που ήταν υπότροφος στο τρίτο έτος των σπουδών της με βαθμό 7,76 και πτυχιακή εργασία με βαθμό 9 βρέθηκε στην 70η θέση, ενώ «πέρασε» υποψήφιος με βαθμό 6,54 ο οποίος είχε συστατική επιστολή από παράγοντα της αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος υποβάλλει πολυσέλιδη ένσταση στην επιλογή των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος, η οποία απορρίπτεται από τη γενική συνέλευση του Τμήματός του και τη Σύγκλητο. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, η Σύγκλητος δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά απορρίπτει το αίτημά του για τυπικούς λόγους. Στη συνεδρίαση ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος δεν καλείται για να εκθέσει τις απόψεις του, γεγονός που επισημαίνουν στη συνέχεια και οι σύλλογοι διδασκόντων στο ίδρυμα. Ο καθηγητής όμως επιμένει και καταγγέλλει το θέμα στη Βουλή και στα πολιτικά κόμματα καθώς και σε τοπικούς φορείς.

Στις 15/11/2005 το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του προς το πανεπιστήμιο αναφέρεται σε «σοβαρές παραλείψεις στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Πολιτική Ανάλυση και Πολιτική Θεωρία”» και ζητεί επείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων.

Ο πρύτανης αναθέτει έρευνα στον καθηγητή Γ. Πυργιωτάκη που κρίνει ότι δεν προέκυψαν παραλείψεις ή παρατυπίες, αλλά δεν ενημερώνεται για την πρόθεση παραπομπής του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Εκ των υστέρων ο κ. Πυργιωτάκης χαρακτηρίζει τη μέθοδο αυτή ως ακραία μορφή αντίδρασης από την πλευρά της πρυτανείας. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς του ωστόσο, διαβιβάζονται σκληρές επιστολές του κ. Κοτρόγιαννου και της υπεύθυνης του μεταπτυχιακού προγράμματος κυρίας Μενδρινού προς την πρυτανεία, με τις οποίες ζητούν τη «λήψη μέτρων».

Στις 19/4/2006 ο πρύτανης διαβιβάζει στον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο την παραπομπή του «για δυσφήμηση τουπανεπιστημίου» στο πειθαρχικό συμβούλιο των AEI που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστές.

Λίγες ημέρες αργότερα ο άτυχος καθηγητής αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στο γραφείο του.

Δείτε επίσης το αναλυτικό ρεπορτάζ της Νέλλης Ψαρρού για τη συγκεκριμένη δίκη εδώ.

Με πληροφορίες iefimerida, prismanews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσαρά – Λειψυδρία: Αγρότες σε απόγνωση – Το πρόβλημα γιγαντώνεται

Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη...

Εξαφάνιση 75χρονης: “Με έχετε βάλει 100 μέτρα κάτω από τη γη” λέει ο ιερέας

"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση -...

Φυλακές Αγιάς: Κρατούμενοι βοήθησαν ένα ανάπηρο αρνάκι να περπατήσει

«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη...

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο μετατρέπεται το πρώην Louis Creta Princess στα Χανιά

Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort",...