Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν θα είναι η τελευταία. Στον καπιταλισμό, η εγκυμοσύνη, από στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, μετατρέπεται σε αιτία απόλυσης.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα(ΣΥΔΑΠΤΤ) καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενης στην Εθνική Τράπεζα όταν ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος.
»Η εργαζόμενη δούλευε επί δύο χρόνια με σύμβαση ορισμένου χρόνου στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής (ΔΙΔΑΛΤ) της τράπεζας, με τουλάχιστον δεκατρείς ανανεώσεις, που σημαίνει ότι δεν είχε υπογράψει σύμβαση μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν των τριών μηνών.
»Λίγες μέρες πριν λήξει η τελευταία της σύμβαση, διαχειρίστηκε μία εξαιρετικά εξαγριωμένη πελάτισσα, η οποία της επιτέθηκε λεκτικά και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο.
»Η εργαζόμενη, στην προσπάθειά της να την ηρεμήσει, της είπε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνεται αγενής και ότι θα την καλέσει κάποια άλλη στιγμή. Η απάντηση κρίθηκε ακατάλληλη από την εταιρεία, με αποτέλεσμα να της γίνει σύσταση, να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα και να κάνει συνακρόαση.
»”Εγινα στόχος σε όλο το τμήμα. Ολοι με κοιτούσαν και αναρωτιούνταν τι έκανα και ύστερα από δύο χρόνια με έβαλαν να κάτσω διπλό ακουστικό, σαν να ήμουν εκπαιδευόμενη.
»”Στεναχωρήθηκα πολύ, αγχώθηκα και ξέσπασα σε κλάματα. Κάλεσα λοιπόν τη Mellon Technologies και τους είπα ότι είμαι έγκυος γιατί ο γιατρός μού έχει συστήσει να αποφεύγω το άγχος”, μας λέει η εργαζόμενη, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.
»”Την επομένη, όταν και έληγε η σύμβαση, μου ανακοίνωσαν ότι “στην κατάστασή μου δεν είμαι σε θέση να διαχειριστώ τις κλήσεις και γι’ αυτόν τον λόγο με αποδεσμεύουν”. Η πρώτη μου αντίδραση φυσικά ήταν να απευθυνθώ στον ΣΥΔΑΠΤΤ».
Η γραμματέας του Συλλόγου, Βασιλική Χριστοπούλου, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι πρόκειται για απόλυση, καθώς «η διευθύντρια προσωπικού της Mellon ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση της συναδέλφου δεν ανανεώθηκε λόγω του συμβάντος με την πελάτισσα, τη στιγμή όμως που η εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε στην “κατάστασή” της» και προσθέτει ότι είναι απαράδεκτο η τράπεζα να αποποιείται τις ευθύνες της και να αποδέχεται τέτοια φαινόμενα μέσα στους κόλπους της.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΔΑΠΤΤ καλεί τη διοίκηση της τράπεζας να προστατεύει τη μητρότητα ενώ αναφέρεται στο τμήμα ΔΙΔΑΛΤ ως «φέουδο όπου εφαρμόζονται διαφορετικοί νόμοι και κανόνες».
Τον περασμένο Απρίλη καταγράφηκε και άλλο κρούσμα αντεργατικής και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, πάλι από την Mellon Technologies, μία από τις πολλές θυγατρικές της MELLON GROUP. Οπως αναφέρει το attack.org.gr, η εταιρεία απέλυσε ξαφνικά 17 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και δυο μέλλουσες μητέρες και μητέρες σε άδεια λοχείας.
«Δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά τα περιστατικά για τη MELLON. Στο παρελθόν απολύθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, στο κτίριο του τηλεφωνικού κέντρου. Σε εκείνη την περίπτωση, έληγαν οι συμβάσεις στα τέλη Οκτωβρίου, και δεν τις ανανέωσαν, αφού προσέλαβαν καινούριους με σύμβαση ορισμένου χρόνου στη θέση τους, ενώ ούτε εκείνοι δικαιούνταν αποζημίωση.
»Η ανακύκλωση εργαζομένων καλά κρατεί, και η εργοδοτική τρομοκρατία επίσης (τους κλειδώνουν μέχρι και τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του ωραρίου!). Η MELLON υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις 1 ή 2 μηνών, και μάλιστα ανά λίγες συμβάσεις ακολουθεί τη φοβερή πρακτική της αλλαγής επωνυμίας της εταιρείας, χρησιμοποιώντας κάθε φορά μια διαφορετική θυγατρική (πχ. ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, MELLON TECHNOLOGIES κλπ)! Έτσι, οι εργαζόμενοι μπορεί να εργάζονται για χρόνια με αυτό το καθεστώς, όμως δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα ούτε από τα ελάχιστα της εργατικής νομοθεσίας, αφού δεν υπάρχει διαδοχή συμβάσεων. Όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, που έτσι απασχολούν μεγάλο ποσοστό προσωπικού εκτός συμβάσεων και χωρίς δικαιώματα».
Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα εν γένει είναι στο στόχαστρο της εργοδοσίας – με την ανοχή, φυσικά, του κράτους – διαχρονικά. Οπως «αλιεύσαμε» από τον «Ριζοσπάστη», το 2010, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας «LIDL» στην Σάμο προχώρησαν σε κινητοποίηση απαιτώντας την επαναπρόσληψη της εγκύου εργαζόμενης, η οποία απολύθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.
Δεν απολύει εγκύους όμως μόνο η «αγορά». Απολύει… και το κράτος, παρά και ενάντια και στο ίδιο το Σύνταγμά του. Ετσι, το 2004, «εποχική πυροσβέστης από την Ηλεία, που απασχολούνταν έξι ολόκληρα χρόνια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, απολύθηκε επειδή έμεινε έγκυος , ύστερα από απόφαση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής!
«(…) Η δικαιολογία για την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής ήταν ότι η εργασία που κάνει η πυροσβέστης “εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής της και του τέκνου που κυοφορεί”. Κι όμως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει τη δασοπυροσβέστη σε εργασία γραφείου, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας της Επιθεώρησης Εργασίας Ηλείας. Και ο νόμος προβλέπει την προσωρινή μετάθεση της εγκύου , όταν η εργασία είναι επικίνδυνη!»…