15.8 C
Chania
Saturday, January 4, 2025

Αλέξης Τσίπρας: Όσα οδήγησαν στην παραίτηση

Ημερομηνία:

«Ελάτε να αναλάβετε».

Με τη φράση αυτή το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε τις προθέσεις του μετά την ήττα, για μια ακόμη φορά, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Η πικρία ξεχείλιζε για τον πρώην πρωθυπουργό και τον επί 15 χρόνια πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που δεν άντεξε άλλο την υποκριτική στάση πολλών στελεχών που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην… καούν πολιτικά και μη θέλοντας οι ίδιοι να σηκώσουν το βάρος και των δικών τους ευθυνών.

Προφανώς σε μια ήττα την κύρια ευθύνη έχει ο αρχηγός, αλλά υπάρχει και επιμερισμός ευθυνών. Μόνο που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολλοί «έβγαζαν την ουρά τους εκτός» σε διάφορες φάσεις και το μόνο που τους ενδιέφερε κατά καιρούς ήταν η ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος.

«Λυτρωτική κίνηση» απεγκλωβισμού

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε να επικρίνονται και να υπονομεύονται επιλογές που σχετίζονταν με τη διεύρυνση του κόμματος. Ταυτόχρονα όμως είχε και ένα σημαντικό κομμάτι από τον λεγόμενο προεδρικό κύκλο που «φιλτράριζε» πολλά και δεν του έδινε καθαρή εικόνα.

Πολλά συνέβησαν κατά καιρούς μέχρι να φθάσει στα όριά του και το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην ενοικιαζόμενη παραθεριστική κατοικία του στο Σούνιο να πει:

«Μέχρι εδώ. Θα παραιτηθώ».

Ηταν μονόδρομος για τον ίδιο.

Για φίλο του πολλά έτη, αποτέλεσε μια «λυτρωτική κίνηση» απεγκλωβισμού από έναν κομματικό φορέα που είχε μεγάλη δόση τοξικότητας πλέον και όπως και ο ίδιος ο Αλέ Τσίπρας το βράδυ των εκλογών έκλεισε τον κύκλο του.

Από εκείνο το βράδυ έφυγε και πήγε στο Σούνιο, όπου έμεινε για τρεις μέρες οικογενειακά. Ωρες αναστοχασμού για μια πορεία 15 χρόνων στην ηγεσία του κόμματος.

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, όπως λένε στο «Βήμα» άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, αλλά όπως διευκρινίζουν, ο κύβος είχε ριφθεί από το βράδυ της πρώτης μεγάλης και συντριπτικής ήττας που ήταν και στρατηγικής σημασίας, την 21η Μαΐου.

Τότε είχε θέσει την παραίτησή του στο τραπέζι και μεταπείστηκε για να μείνει να δώσει τη μάχη των δεύτερων εκλογών που την έδωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό μόνος του.

Ενας αγώνας υπαρξιακός για το μικρό κόμμα της Αριστεράς που το πήρε και το έφερε στην εξουσία, όχι όμως για τον ίδιο, όπως είπε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα».

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση με τη δεύτερη είχε μεγάλη διαφορά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ήταν πιο προετοιμασμένος την περασμένη Κυριακή και είχε καλή εικόνα για το τι θα συμβεί, κάτι που δεν υπήρχε τον Μάιο, όταν ακόμα και στενοί του συνεργάτες πίστευαν ότι η διαφορά θα ήταν περίπου έξι με επτά μονάδες.

Στη δεύτερη ήττα ήταν ήδη έτοιμος

Οι βλακώδεις αναλύσεις μελών της ηγετικής ομάδας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως αφετηρία το 31,5% του 2019, όπως έλεγαν πριν από την πανωλεθρία του Μαΐου, δεν υπήρχαν.

Ο κ. Τσίπρας ήταν πλήρως συνειδητοποιημένος για αυτό που ερχόταν και γι’ αυτό ζήτησε από όλους ψυχραιμία. Η περασμένη Κυριακή όμως ήταν ένας κρίσιμος σταθμός. Ο ίδιος ανέλαβε τις ευθύνες του με μια καθαρή δήλωση, αλλά έδειξε πως θα μείνει στο παιχνίδι της επόμενης ημέρας, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό ακόμα και εάν έθετε την παραίτησή του, όπως ήταν αναμενόμενο για τους μυημένους (η δήλωση ήταν πως θα τεθεί στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), ο στόχος ήταν να θέσει ξανά υποψηφιότητα και η τελευταία του ευκαιρία να ήταν στις ευρωεκλογές.

Στο γραφείο του στον 7ο όροφο παίχτηκαν οι τελευταίες πράξεις. Είδε και άκουσε πράγματα που τον… έβγαλαν από τα ρούχα του.

Σε διπλανό γραφείο έγινε το έντονο επεισόδιο μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Πάνου Ρήγα, με τον πρώτο να πιάνει από τον λαιμό τον δεύτερο κατά δήλωσή του.

Αλλο πρόσωπο από το ευρύτερο επιτελείο έγραψε στο τουίτερ με ψευδώνυμο ότι πρέπει να παραιτηθούν η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Νίκος Ανδριόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου. Μόνο αυτά τα δυο περιστατικά έδειχναν την τοξικότητα στο πεδίο.

Και δεν ήταν τα μόνα, καθώς όταν ο κ. Τσίπρας μίλησε με ορισμένα κεντρικά στελέχη που βρέθηκαν στον 7ο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους εξήγησε το πλάνο του για άμεσες εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας εντός του Ιουλίου, άρχισαν να του λένε «άσε να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και γίνονται όλα μετά».

Εκεί ουσιαστικά είπε μέχρι εδώ και σύμφωνα με «Το Βήμα» τους είπε:

«Γιατί μετά; Γιατί δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας;».

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που τους απευθύνθηκε. Το είχε ξανακάνει και το βράδυ της 21ης Μαΐου, όταν τους ρώτησε ευθέως:

«Αφού εσείς βλέπατε ότι δεν πάμε καλά, γιατί δεν μου είπατε τίποτα;».

Μετά Χριστόν προφήτες…

Βέβαια τώρα όλοι είναι μετά Χριστόν προφήτες και ρίχνουν παρασκηνιακά, αν και δημόσια τον εκθειάζουν, το πολιτικό ανάθεμα στον κ. Τσίπρα, λησμονώντας ότι αυτός ήταν που τους ανέβασε στην εξουσία.

Αυτό το κλίμα δεν το άντεξε ο κ. Τσίπρας, γι’ αυτό φέρεται το πρωί της περασμένης Πέμπτης στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου να είπε, ότι «εγώ δεν μπορώ να το σηκώσω άλλο αυτό».

Αναμενόμενο, όταν είχε αρχίσει ουσιαστικά να αμφισβητείται ο κεντρικός σχεδιασμός του και να υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για διαρχία, δηλ. να είναι πρόεδρος υπό πολιτική κηδεμονία. Αυτό πήγαινε πολύ για τον ίδιο.

Ολα κλείδωσαν το βράδυ της προηγούμενης ημέρας στο Σούνιο, όπου συζήτησε με την οικογένειά του, αλλά την απόφαση την έλαβε μόνος.

Εκεί ήταν ο αδελφός του Δημήτρης με τον οποίο συζήτησε το θέμα, αλλά και η σταθερή του σύμμαχος που τον στηρίζει όλα τα χρόνια με μεγάλη υπομονή, η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα. Μετά εμφανίστηκε και η αδελφή του, Ζανέτ Τσίπρα, που είναι και γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής στην Ανατολική Αττική και της ανακοίνωσε τι θα πράξει.

Το μόνο στέλεχος που ήξερε τις πραγματικές του προθέσεις ήταν ο κ. Καλογήρου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε…

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε να παραιτηθεί, διάφορα στελέχη της ηγετικής ομάδας διέρρεαν περί επανεκκίνησης με γκρέμισμα των πάντων, αλλαγή ονόματος, ακόμα και αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ένταξής του στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Ακόμα και οι διαρροές αυτές συνάντησαν την οργισμένη αντίδραση των μελών της Ομπρέλας, της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στοιχείο που ενίσχυσε περισσότερο την άποψη του κ. Τσίπρα να πει το… αντίο.

Ως εκ τούτου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου είχε τυπικό χαρακτήρα. Εκεί τους ανακοίνωσε περίπου στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης την παραίτησή του, δήλωση που πάγωσε τους πάντες, ενώ είχε κλειστεί η αίθουσα τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο για δηλώσεις.

Το τέλος εποχής γράφτηκε εκεί και επισφραγίστηκε με το χαμόγελο συμπαράστασης και αγάπης της κυρίας Μπαζιάνα, του δυνατού στηρίγματός του.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ