Την υπερψήφιση της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στο θέμα αυτό.
Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «γενικόλογη» την πρόταση του ΚΚΕ με τη Θεοδώρα Τζάκρη να επιτίθεται στον Περισσό αποκαλώντας τον «δεκανίκι» της κυβέρνησης – ήρθε μάλιστα σε άγρια κόντρα με τον Θανάση Παφίλη στη Διάσκεψη των Προέδρων- σε σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χθες το βράδυ, αποφασίστηκε αλλαγή πορείας.
Πηγές από την Κουμουνδούρου ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να εμφανιστεί ότι μπλοκάρει την έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα.
«Θα ασκήσουμε κριτική στην κυβέρνηση για τα λάθη και τις παραλείψεις της, αλλά θα πούμε ναι στην πρόταση του ΚΚΕ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και υπογράμμιζαν πως στη συζήτηση τόσο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος όσο και οι βουλευτές που θα πάρουν το λόγο, θα καταγγείλουν την κυβέρνηση και παράλληλα θα ζητήσουν από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση για προανακριτική επιτροπή που θα καταθέσουν για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα βασίζεται στο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής για τη σύμβαση «717» η οποία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και -όπως αναφέρουν- κάνει λόγο για συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για κακουργηματική απιστία του Κώστα Καραμανλή.
Εντύπωση ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι αν και είχε αποφασιστεί η θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΚΚΕ, στην Κουμουνδούρου μιλούσαν σήμερα για «περίεργη σύμπραξη ΝΔ- ΚΚΕ».
Διαρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «όποιος είναι πράγματι νομικά, πολιτικά και ηθικά άμεμπτος, δεν φοβάται την αλήθεια και κοιτά στα μάτια στους συγγενείς των θυμάτων και των ελληνικό λαό, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Όποιος, αντιθέτως, θέλει να θολώσει τα νερά για να θολώσει μαζί και την αλήθεια και τις πραγματικές ευθύνες, τότε προσφεύγει στο «στρίβειν δια της εξεταστικής», η οποία θα ξεκινά από το 1997 και θα καταλήγει στη περίεργη σύμπραξη ΝΔ-ΚΚΕ…».
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν πάντως, πως θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης των τρένων και της απόδοσης ευθυνών, καθώς το οφείλουν στη μνήμη των θυμάτων, τους τραυματίες και διασωθέντες που ζουν με τον εφιάλτη της δραματικής ανάμνησης, στους συγγενείς των θυμάτων και σε όλους τους Έλληνες πολίτες που απαιτούν δικαιοσύνη. «Όλα στο φως», επιμένουν.
Όπως έχει προαναγγελθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δύο αιτήματα συγκρότησης Προανακριτικών Επιτροπών, το πρώτο θα αφορά στη σύμβαση «717», με την έρευνα να ξεκινά από το 2010, όταν και συγκροτήθηκε η πρώτη Επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών για τη διαγωνιστική διαδικασία της εν λόγω σύμβασης και το δεύτερο θα σχετίζεται αμιγώς με τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως, που έχει καταθέσει τη δική του πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής βάζοντας στο κάδρο τους Χρήστο Σπίρτζη, παραμένει αρνητικό στην πρόταση του ΚΚΕ κι όπως ανέφερε η Μιλένα Αποστολάκη από το περιστύλιο της Βουλής: «Δεν υπερψηφίζουμε έναν τακτικισμό, που δίνει διέξοδο στην κυβέρνηση και θα έχει ως αποτέλεσμα τη συγκάλυψη και πολιτικών ευθυνών, που οδήγησαν στο θάνατο 57 συνανθρώπους μας».
Το ΠΑΣΟΚ ζητά τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Χρήστου Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και του Κώστα Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία.
Την πρόταση του ΚΚΕ που ζητά να ξεκινήσει η έρευνα από το 1997, αναμένεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να υπερψηφίσουν τουλάχιστον 253 βουλευτές από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και την Πλεύση Ελευθερίας.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί και θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρωθυπουργός κατά πάγια τακτική δεν θα τοποθετηθεί, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.