Ο καθοριστικός ρόλος στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού μιας «ξεχασμένης» Ναυτικής Βάσης στο πιο Ανατολικό άκρο της Κρήτης κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μια σειρά από «κρυφά» όπλα στη «ναυμαχία» για τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Εκτός από το Ναύσταθμο της Κρήτης στον όρμο της Σούδας ο Στόλος διαθέτει ένα μικρότερο μεν αλλά ιδιαίτερα σημαντικό «ορμητήριο» για τα «φονικά» Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων αλλά και για τον ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, καύσιμα και αναλώσιμα όλων των Μονάδων του.
Στο κακοτράχαλο ακρωτήριο «Κάβο Σίδερο» του Νομού Λασιθίου η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, ένα μικρό φυσικό λιμάνι αποτελεί το πιο κοντινό καταφύγιο για τις μικρές Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες κλήθηκαν να συμβάλουν στην προστασία των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μια περιοχή που βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα στο στόχαστρο της Άγκυρας.
Πρόκειται για την πιο κοντινή Ναυτική Βάση του Στόλου στην οριοθετημένη πλέον Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ και φυσικά στη θαλάσσια έκταση που διεκδικούν οι γείτονες με βάση το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.
Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η ΠΝΒ στο Κυριαμάδι μετατράπηκε σε μια «μικρή Σούδα» με τις μικρές Μονάδες του Στόλου να ανεφοδιάζονται η μια μετά την άλλη και να παραμένουν αγκυροβολημένες σε κατάσταση ετοιμότητας. Σε ασφαλή νερά οι πυραυλάκατοι βρήκαν καταφύγιο όταν οι καιρικές συνθήκες χειροτέρευαν ενώ ταυτόχρονα βρίσκονταν σε απόσταση «αναπνοής» από τις περιοχές ενδιαφέροντος. Και όχι μόνο.
Οι δυνατότητα που έχουν τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων SUPER VITA ειδικά με τους EXOCET block 3 τους επιτρέπει ακόμα και από τη βάση στο Κυριαμάδι να στοχοποιούν εχθρικά πλοία σε αποστάσεις που φτάνουν τα 180 χιλιόμετρα. Με δεδομένο μάλιστα ότι στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη ειδικά στα Νοτιοανατολικά δεν υπάρχουν άλλα μικρά νησιά για να «αγκιστρωθούν» οι πυραυλάκατοι το Κυριαμάδι προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα.
Από το περασμένο καλοκαίρι οι εργασίες αναβάθμισης της Βάσης είναι πυρετώδεις ώστε να μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά προς το Ναύσταθμο της Σούδας και να παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού και υποστήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρές Μονάδες του Στόλου. Και αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει πλέον το Πολεμικό Ναυτικό.
Η μόνιμη δηλαδή παραμονή στο Κυριαμάδι τουλάχιστον μιας Πυραυλακάτου ώστε ο Στόλος να διαθέτει συνεχώς πολεμικό πλοίο σε κοντινή απόσταση από την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτή η σκέψη φαίνεται ότι αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου για «αποκέντρωση» του Στόλου το οποίο θα αφορά όλες τις Βάσεις που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Την πλήρη ικανοποίησή του για τις εργασίες που γίνονται στη Βάση εξέφρασε πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης κατά την επίσκεψή του στο Κυριαμάδι.
Με το Πολεμικό Ναυτικό να «ποντάρει» πολλά στη «φωλιά» των Πυραυλακάτων η οποία περιλαμβάνεται στο γενικότερο σχέδιο ανάδειξης της Κρήτης ως πολλαπλασιαστή ισχύος για τον Στόλο.
Άριστη εικόνα για τη Ναυτική Βάση αποκόμισε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος όταν επισκέφτηκε το Κυριαμάδι πριν από λίγους μήνες.
Δεδομένη θεωρείται άλλωστε η απόφαση για αναβάθμιση τα επόμενα χρόνια του Ναυστάθμου της Σούδας με ταυτόχρονη μεταφορά και μόνιμο ελλιμενισμό στην Κρήτη σημαντικού αριθμού μεγάλων Μονάδων του Στόλου. Το κόστος πάντως εξαιτίας και της παλαιότητας των εγκαταστάσεων θεωρείται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και το μισό δις ευρώ προκειμένου ο Ναύσταθμος της Σούδας να μπορεί να υποστηρίξει σε μόνιμη βάση μεγάλο αριθμό πλοίων.
newpost.gr