Το Νοσοκομείο Χανίων, προχώρησε σε μιαν άκρως σημαντική αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ειδικά αν συνυπολογιστεί πως τα τελευταία δύο χρόνια – λόγω της οικονομικής κρίσης – έχει αυξηθεί κατά 30% έως 40% η προσέλευση ασθενών.Χθες παρουσία της διοίκησης, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και των εργαζομένων, εγκαινιάστηκε η μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, που σηματοδοτεί το σύνολο των αλλαγών οι οποίες έγιναν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Όπως είπαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ.Χαράλαμπος Δουλγεράκης και ο ιατρός προϊστάμενος του ΤΕΠ κ.Στέλιος Καστρινάκης, η διαδικασία που θα ακολουθείται για τους πολίτες που προσέρχονται στο Τμήμα αυτό του Νοσοκομείου θα είναι η εξής:
Στην είσοδο των ΤΕΠ υπάρχει χώρος αναμονής όπου οι πολίτες εκδίδουν εισιτήριο. Στην συνέχεια τους καλούν στο «Ιατρείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» ή Ιατρείο Διαλογής, όπου εξετάζονται από γιατρό.
Αυτός κρίνει εάν θα τους χορηγήσει αγωγή και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους ή εάν θα πρέπει να εξεταστούν από ειδικευμένο ιατρό στο ανάλογο ιατρείο.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο συνωστισμός τους διαδρόμους του Τμήματος.
Επίσης, αναλόγως με την βαρύτητα του περιστατικού, εάν κριθεί αναγκαίο, ο ασθενής οδηγείται στην μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, όπου μπορεί να παραμείνει επί ένα 24ωρο .
Στην μονάδα αυτή, όπου μπορούν να παραμείνουν ταυτόχρονα 8 ασθενείς, γίνονται όλες οι αναγκαίες εξετάσεις, ενώ παρακολουθούνται και από τους γιατρούς.
Έτσι, αποφεύγεται και η νοσηλεία σε κλινικές του Νοσοκομείου για περιστατικά τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την 24ωρη παραμονή στην μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί στην ανάλογη με το πρόβλημά του, κλινική του ιδρύματος.
Να σημειωθεί πως με τον τρόπο αυτό – πέραν της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών – μειώνεται σημαντικά το κόστος της νοσηλείας , για το νοσοκομείο, τον ασθενή αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιπλέον στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δίπλα στην μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, δημιουργήθηκε και ειδικός – απομονωμένος χώρος – για λοιμώδη περιστατικά.
Όπως γίνεται κατανοητό, με τις παραπάνω παρεμβάσεις – οι οποίες δεν απαίτησαν μεγάλο κόστος – πέραν της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών – μειώνεται σημαντικά το κόστος της νοσηλείας , για το νοσοκομείο, τον ασθενή αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι την διαμόρφωσή τους, οι συγκεκριμένοι χώροι, δεν αξιοποιούντο, ή χρησιμοποιούντο ως αποθήκες υλικών.
Ναπολέων Σαραντίδης / sarantidis@flashnews.gr