19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Αναζητώντας αξίες στη ΖΩΗ

Ημερομηνία:

του Άκη Σιαμαντζιούρα *

Διανύουμε τέσσερα έτη από την αντιστροφή της λαϊκής ετυμηγορίας του Δημοψηφίσματος του 2015 και δέκα έτη από την εφαρμογή της Μνημονιακής πολιτικής. Είναι πράγματι κρίσιμο για τον Ελληνικό Λαό να ανακτήσει τη χαμένη αισιοδοξία του. Να αναζητήσει καινούργιες αξίες ζωής.

Κινήματα τοπικών κοινωνιών

Από τη Λαυρεωτική μέχρι τη Χαλκιδική, οι τοπικές κοινωνίες γέννησαν κινήματα αντίστασης στη διαπλεκόμενηάσκηση εξουσίας και την ανεξέλεγκτη δράση πολυεθνικών. Βασικό κριτήριο αναζήτησης αξιών ζωής είναι η από τα κάτω δημιουργία κινημάτων που ενώνουν τις τοπικές κοινωνίες, οργανώνοντας ένα πυρήνα αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή καθεστωτικής εξουσίας. Στην καρδιά της Μακεδονίας, συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων στη Μεγάλη Παναγιά και τις Σκουριές ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που οφείλεταιστην εξόρυξη του χρυσού από τηνEldoradoGold.Σ’ αυτές τις δύο κοινότητες βρέθηκε, παραμονές των Ευρωεκλογών, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέλοντας συμβολικά να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Στη Θεσσαλία, η τοπική κοινωνία στο Βόλο,αντιστέκεται στην ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ. Σύμφωνα με καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, το Μάιο του 2018, ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι του Βόλου 2000 τόνοι απορριμμάτων από την Ιταλία. Το φετινό Μάρτιο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συμμετείχε ενεργά σε πορεία διαμαρτυρίας των πολιτών της Μαγνησίας ενάντια στις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πρακτικές της ΑΓΕΤ, της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Δήμου Βόλου. Τέλος, στη Βόρεια Πελοπόννησο, γεννήθηκε ένα τοπικό κίνημα ενάντια στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής ΤαφήςΑπορριμμάτων στην Αιγείρα Αχαΐας. Δόθηκε και κερδήθηκε η πρώτη μάχη με την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ευχαριστεί τόσο το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και τις δικηγόρους Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μαρία Νικολοπούλου, οι οποίες αγωνίστηκαν ως δικηγόροι υπεράσπισης των κατοίκων της Αιγείρας.Για το λόγο αυτό, η κεντρική προεκλογική ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις Ευρωεκλογές του 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αιγείρα.

Παρωχημένοι κομματικοί σχηματισμοί

Δεν υπάρχει 1ο, 2ο και 3ο Μνημόνιο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει 1η, 2η και 3η Λιτότητα. Το Μνημόνιο είναι ένα και ενιαίο, για το λόγο ότι μία και ενιαία είναι η Λιτότητα που γεννά. Οικαθεστωτικοί κομματικοί σχηματισμοί του Κέντρου, της Δεξιάς και της Αριστεράς αποτελούν τις τρεις βασικές συνιστώσες μία ενιαίας Κυβερνητικής Παράταξης, που κυβερνά αδιάλειπτα την Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, εφαρμόζοντας μία ενιαία και προδιαγεγραμμένη πολιτική λιτότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η οριζόντια περιγραφή της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα είναι όχι μόνο παρωχημένη, αλλά και παράλογη. Για παράδειγμα, ηαπροκάλυπτη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τη Ριζοσπαστική Αριστερά θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με τη συμμετοχή στελεχών της Ακροδεξιάς σε μία αντιφασιστική εκδήλωση.Ουσιαστικά, οι πολιτικοί διαχωρισμοί αποτελούν ξεκάθαρα ένα μηχανισμό τεχνητής πόλωσης και διχασμού των Ελλήνων, με απώτερο στόχο την αδιάλειπτη εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας. Συνεπώς, βασικό κριτήριο για την αναζήτηση αξιών ζωής είναι η υπέρβαση των παρωχημένων κομματικών σχηματισμών. Κι έρχεται η Πλεύση Ελευθερίας να αποτελέσει ένα εγχείρημα που υπερβαίνει τους όρους της Αριστεράς, του Κέντρου και της Δεξιάς. Δε δημιουργεί τοπικές οργανώσεις, δεν έχει κομματικά στελέχη και δεν ακολουθεί μία δομή ενός κλασικού κομματικού σχηματισμού. Αντίθετα, η Πλεύση Ελευθερίας οργανώνεται σε πυρήνες δυο ή τριών προσώπων σε κάθε κοινότητα, κωμόπολη ή πόλη. Έρχεται, λοιπόν, η Πλεύση Ελευθερίας να ενώσει τους Έλληνες και να καταδείξει ότι η αντιπρόταση στην τεχνητή πόλωση και στον διχασμό των Ελλήνων είναι ο Δημοκρατικός και Συνταγματικός Πατριωτισμός που απορρέει από την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 120 παρ. 4).

Κλείνοντας, η αναζήτηση καινούργιων αξιών ζωής δεν πρέπει να έχει ως θεμελιώδη κριτήρια τον προσωπικό δυναμισμό και την ιδεολογική σταθερότητα. Δυναμικοί πολιτικοί με ιδεολογική ευστάθεια υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Η αναζήτηση θα πρέπει να εστιάσει σε πολιτικούς οι οποίοι αφενός να στηρίζουν ενεργά τον κινηματικό αγώνα των τοπικών κοινωνιών, αφετέρου να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα υπέρβασηςτης τεχνικής πόλωσης των Ελλήνων με το παρωχημένο δίπολο “αριστερά vs. δεξιά”.Στην αναζήτηση καινούργιων αξιών ζωής, εμείς στην Πλεύση Ελευθερίας,«δεν κοιτάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Κοιτάμε μπροστά!». Ενώνουμε τους Έλληνες, αναζητώντας αξίες στη ζωή και τη Ζωή.

* Ο Άκης Σιαμαντζιούρας είναι διδάκτορας Οικολογίας και υποψήφιος βουλευτής Λέσβου με την Πλεύση Ελευθερίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...