Ένας λαξευτός τάφος της ύστερης μινωικής περιόδου (περίπου 1300 π.Χ), εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή της Μονής Μαλεβιζίου. Πρόκειται για τον δεύτερο τάφο που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Μονής, μετά από εκείνον που αποκαλύφτηκε τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του οικισμού.
Το νέο αρχαιολογικό εύρημα, σύμφωνα με τον δήμο Μαλεβιζίου είναι μεσαίου μεγέθους ομαδικός τάφος που περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα. Μετά την ανακάλυψη, ειδοποιήθηκε η αρμόδια αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανασκαφή για την προστασία των ευρημάτων. Συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες του δήμου Μαλεβιζίου, που παρείχαν αρχαιολόγο, φύλακα αρχαιοτήτων και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε σύντομη σωστική ανασκαφή, η οποία απέδωσε πλουσιότατα ευρήματα.
Ειδικότερα, περισυλλέχθηκαν δύο μεγάλες πήλινες σαρκοφάγοι, αρκετά αγγεία που συνόδευαν τις ταφές και πολλά ακόμη μικρότερα αντικείμενα. Μετά από ολιγοήμερη αλλά εντατική έρευνα, η ανασκαφή ολοκληρώθηκε και τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, για συντήρηση και μελέτη ενώ οι εργασίες του Δήμου, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.
«Η περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου, τελούσε, θα έλεγε κανείς, εν υπνώσει, σε σχέση με την αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων, τις τελευταίες δεκαετίες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι την τελευταία πενταετία, το πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα έργων, που εκτελείται από άκρου εις άκρον στο Μαλεβίζι, έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη πολλών νέων αρχαιολογικών θέσεων, που δίνουν άλλη διάσταση στον ρόλο της περιοχής κατά τη διάρκεια του λαμπρού αρχαίου κρητικού πολιτισμού.
Ακόμη, ο κ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι ο δήμος Μαλεβιζίου είναι πάντα στο πλευρό των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία και της ανάδειξης της λαμπρής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Τέλος, ευχαρίστησε τους αρχαιολόγους της Εφορείας, τους αντιδημάρχους ‘Αρη Σαλούστρο και Θανάση Κύρκο, καθώς και τον πρόεδρο του οικισμού Γιάννη Πατραμάνη για τον άμεσο συντονισμό των ενεργειών τους προκειμένου τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα να τύχουν της αρμόζουσας προστασίας.