Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους του Ηρακλείου τα δύο νέα εργατικά ατυχήματα που έγιναν χθες, το ένα στην Ανακύκλωση, όπου μηχάνημα έπιασε το χέρι εργαζόμενου, και το άλλο σε διανομέα σε αυτοκινητιστικό.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: “Αυτά τα ατυχήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα μακρύ κατάλογο “ατυχημάτων”, όπως αυτό σε εργοτάξιο του κέντρου που κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή σε οικοδόμο.”
Στην ανακοίνωση πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
Για όλα αυτά η εργοδοσία φέρει ακέραια την ευθύνη αφού πιέζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας με τα ελάχιστα μέτρα προστασίας για να κρατάει χαμηλά το κόστος και ψηλά την κερδοφορία. Και από αυτά τα περιστατικά αποδεικνύεται ότι η εργοδοσία γενικότερα είναι αυτή που έχει την πραγματική εξουσία και κάνει ότι θέλει. Αξιοποιεί το αντεργατικό οπλοστάσιο και τις πλάτες που της κάνει Κυβέρνηση, Δήμοι, Περιφέρεια.
Μάλιστα αποθρασύνεται σε τέτοιο βαθμό που ούτε καν αυτή την αντεργατική νομοθεσία δεν τηρεί. Χαρακτηριστικά, στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, το εργατικό ατύχημα έγινε κάτω από συνθήκες για τις οποίες δημόσια είχαν καταγγείλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η σωματειακή επιτροπή, ενώ είχαν επισημανθεί και από την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας δύο εβδομάδες πριν και η εργοδοσία από εγκληματικό δόλο δεν διόρθωσε.
Καλούμε τους εργαζόμενους να αρνούνται να δουλέψουν σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς μέτρα ασφάλειας. Να καταγγέλλουν στα σωματεία τους την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που τυχόν κάνει η εργοδοσία για να επιβάλλει την εργασία χωρίς μέτρα προστασίας. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να οργανώσουν την πάλη προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες κι όχι τις ανάγκες των εργοδοτών και το πώς αυτοί θα θησαυρίζουν από τον ιδρώτα μας αλλά και από το αίμα μας.
Τέλος, καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εντείνουν τους ελέγχους και να προσλάβουν προσωπικό, έτσι ώστε να μπει επιτέλους ένα φρένο στην εργοδοσία, που μπροστά στην δίψα της για το κέρδος βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργατών.