«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη νοσηρότητα που προκαλεί η νέα μετάλλαξη Όμικρον 2 του κορονοϊού. Σίγουρα έχει αυξημένη νοσηρότητα σε σχέση με την Όμικρον 1» επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής Ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα: «Εξετάζουμε τα δείγματα της Κρήτης. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στα επιμέρους περιφερειακά εργαστήρια όπου γίνεται γονιδιωματική ανάλυση. Από τα κρούσματα στην Κρήτη, στη Σητεία, το ένα είχε σχέση με ταξίδι το άλλο όμως ήταν μέσα από την κοινότητα. Το πόσα είναι αυτά θα αναφερθούν από τον ΕΟΔΥ μόλις συγκεντρώσει τα αποτελέσματα που του στέλνουν».
«Δεν ξέρουμε πόσο εκτεταμμένη είναι η εκεί εστία μετάδοσης, απλώς συνεχίζει να μας δίνει κρούσματα. Σχετικά ελαφριά είναι τα συμπτώματα, βάσει αυτών που έως τώρα γνωρίζουμε. Το θέμα είναι ότι η νέα αυτή μετάλλαξη έχει εγκατασταθεί και επεκτείνεται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι το πόσο γρήγορα εμφανίστηκε σε σχέση με την Όμικρον 1. Μέχρι τώρα τα νέα στελέχη εμφανίζονταν κάθε πέντε με έξι μήνες. Το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίστηκε μέσα σε έναν μήνα. Έχει πενταπλασιαστεί ο ρυθμός μετάδοσης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την πανδημία σε ευρωπαϊκό -και όχι μόνο εθνικό- επίπεδο, υπογράμμισε: «Δυστυχώς η πολιτική που έχει επιλεγεί είναι να μειώνονται τα περιοριστικά μέτρα που μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς όσο περνάει ο χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε ανεξέλεγκτη τη διασπορά. Θα ήθελα να δω πιο πολλά περιοριστικά μέτρα».
ΕΡΤ