29.8 C
Chania
Saturday, October 5, 2024

Ανοιχτή επιστολή του Μανώλη Καλλιγέρη κατοίκου Ακρωτηρίου

Ημερομηνία:

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ  πΕΡΙΟΥΣΙΑΣ κκ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα από τον ημερήσιο τύπο της πόλης μας την λύση των καταπατήσεων του Σταυρού. Πρωτοβουλία της μονής της Αγίας Τριάδας τα έσοδα να δαπανηθούν για την ανέγερση της εκκλησιαστικής σχολής Κρήτης, καθήκον να ταχτοποιηθεί και να πραγματοποιηθεί η ανέγερση διότι η σχολή έχει προσφέρει πολλά επί τουρκοκρατίας. Από το  ιεροδιδασκαλείο  αποφοιτήσαν πολλοί ιερείς και δάσκαλοι αλλά και μητροπολίτες και η σχολή συνεχίζει και επί των ημερών μας. Πολλά παιδιά από το Ακρωτήρι φοίτησαν στη σχολή. Επειδή η ιερά μονή είσπραξε πολλά χρήματα από τις πωλήσεις των μη καταπατημένων κτημάτων. Τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό της ανέγερσης της σχολής. Σαν παλιός ακρωτηριανός που αγαπάει τον τόπο και που η οικογένεια μου πρόσφερε πολλά για το Ακρωτήρι. Ο παππούς μου Μανώλης Καλλιγέρης ήταν σύμβουλος του Δήμου Ακρωτηρίου από το 1900. Αργότερα το 1911 – 1913 χρημάτισε δήμαρχος Κουνουπιδιανών. Είχε εκλεγεί  από την επαρχία Κυδωνίας ως εκπρόσωπος της επαναστατικής συνέλευσης , συνεργάστηκε με τις μονές Γουβερνετο και αγίας Τριάδας και ήταν φίλος με τους ηγούμενους των μονών. Στο σπίτι είχε πολλές φωτογραφίες όπως του αείμνηστου Τσεπετάκη, Πλανάκη, Κατσαφράκη και άλλους. Δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη. Όπως γνωρίζετε η μονή είχε πουλήσει τα μη καταπατημένα οικόπεδα της περιοχής και είχε συγκεντρώσει αρκετά χρήματα και άρχισε να συζητεί για την ανοικοδόμηση της σχολής. Ο τότε μητροπολίτης και νυν αρχιεπίσκοπος Κρήτης κάλεσε τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παναγιότατο Βαρθολομαίο να βάλει τον θεμέλιο λίθο της σχολής . Ο πατριάρχης μαζί με τον μητροπολίτη Ειρηναίο θεμελίωσαν την σχολή της Αγίας Τριάδας. Έχει τοποθετηθεί μια πλάκα εντός ενός μικρού εικονοστασίου. Αυτά έχουν μείνει και θυμίζουν την ανέγερση της σχολής. Τα χρήματα χάθηκαν στην επιστολή που μου έστειλε ο τότε μητροπολίτης και νυν αρχιεπίσκοπος Κρήτης σεβασμιότατος Ειρηναίος  αναφέρει σε έγγραφο αρ.πρωτ. 215   5/2/2003 . Να σημειώσω μόνο ένα-δύο θέματα από όσα γράφετε. Είναι σαφές ότι τα κτήματα της Αγίας Τριάδας στον Σταυρό δεν ανήκαν σε αυτήν μέχρι το 1965που αναφέρετε στη σελίδα 1 αλλά ανήκουν σήμερα ανεξάρτητα από την παρέμβαση του δημοσίου την οποία απέρριψε το συμβούλιο επικρατείας. Δυστυχώς το θέμα της ανέγερσης της σχολής έχει μπλέξει στις μελέτες και σε δικαστικούς αγώνες .Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δαμασκηνός σε απάντηση της επιστολής  του Μανώλη Καλλιγέρη στις 3/9/2012  αναφέρει ότι τα χρήματα δαπανήθηκαν χωρίς να χρησιμοποιηθούν  για την σχολή με αποτέλεσμα η σχολή να μείνει με την πλάκα της θεμελίωσης, πράγμα το οποίο πληροφορήθηκε και ο πατριάρχης κατά την επίσκεψη  του  στα Χανιά από τον μητροπολίτη

Ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος σε επιστολή του 5/2/2003 αναφέρει ότι τα κτήματα μέχρι το 1965 ανήκαν στην Παναγία Χωραφακίων . Από τον παππού μου είχα ακούσει ότι τα κτήματα του Σταυρού είχαν δωριθεί στην Παναγία Χωραφακίων από την οικογένεια Παπαδάκη από τα Κουνουπιδιανά, τα οποία ενοικιαζαν, υπαρχουν τα ενοικιαστηρια στα χερια τους  οι βοσκοί οι οποίοι πλήρωναν με τυρί που η εκκλησία χρησιμοποιούσε στα πανηγύρια. Η εκκλησία των Χωραφακιών με την Αγία Τριάδα είχαν βάλει σύνορα. Στην περιοχή της μονής έχτισε ο μοναχός Ιερόθεος σπίτι ο τότε μητροπολίτης Αγαθάγγελος για να παραθερίσει και να κάνει αμμόλουτρα. Επίσης ο ηγούμενος της Αγίας Τριάδα και ο ηγούμενος της μονής Γουβερνέτου είχαν σπίτι. Στην περιοχή Χωραφάκια έκτισε σπίτι  ο δάσκαλος Σιγανάκης Γιώργος  ο οποίος είχε αγοράσει το κτήμα από την εκκλησία των Χωραφακιών καθώς επίσης και ο Ανδρεαδάκης Πέτρος διατηρούσε ταβέρνα. Η εκκλησία των Χωραφακιών νοίκιαζε εκτάσεις σε ιδιώτες.

Ύστερα από αυτά που συνέβηκαν προτείνω τα χρήματα να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην εθνική τράπεζα και να μη μπορούν να γίνονται αναλήψεις, και να συσταθεί επιτροπή η οποία να έχει την ευθύνη της ανέγερσης της σχολής και η οποία επιτροπή να έχε ως εξής. Πρόεδρος ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κκ Δαμασκηνός και μέλη της επιτροπής να είναι ο ηγούμενος της μονής Αγίας Τριάδας, ο νομικός σύμβουλος της μονής Σπύρος Λιονάκης ένας δικαστικός εκπρόσωπος, ένας εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων και δυο κάτοικοι του Δήμου Ακρωτηρίου προκειμένου η επιτροπή να προχωρήσει στο έργο της ήτοι η ανέγερση της σχόλης και όχι να δαπανηθούν τα χρήματα για άλλους σκοπούς. Πιστεύω με τον τρόπο αυτό θα πραγματοποιηθεί η ανέγερση της εκκλησιαστικής σχολής της Αγίας Τριάδας.

Μετά τιμής
Μανώλης Καλλιγέρης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νύχτες Πρεμιέρας: Ακυρώθηκαν οι δημόσιες προβολές της ταινίας «Ρώσοι σε πόλεμο»

Επικαλούμενο «λόγους ασφαλείας του κοινού, του προσωπικού του Φεστιβάλ»,...

Συλλυπητήριο μήνυμα του Παναγιώτη Σημανδηράκη για τον θάνατο του Μίμη Πλέσσα

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης σε συλλυπητήριο μήνυμα του...

Στο Πειθαρχικό στέλνει τον Κασσελάκη πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά την διαγραφή του

Ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Χάρης Μουμουλίδης αναφέρει ότι όποιος...