Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την καταψήφιση της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι από την ισπανική Βουλή.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδωσε 180 ψήφους υπέρ της πρότασης μομφής που υπέβαλαν οι σοσιαλιστές κατά του Ραχόι και 169 βουλευτές που τάχθηκαν κατά. Υπήρξε και μία αποχή. Ο Ραχόι, νωρίτερα, παραδέχτηκε την ήττα του και αποχώρησε, αφού προηγουμένως συνεχάρη τον αντίπαλό του.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ γίνεται ο έβδομος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970 έπειτα από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.
Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οι Σοσιαλιστές διαθέτουν μόλις 84 έδρες σε σύνολο 350 στην κάτω Βουλή της Ισπανίας και θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων για να περάσουν νομοθετήματα.
O Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας στα μέσα του 2020. Όμως είναι αβέβαιο πόσο μπορεί να διαρκέσει η διακυβέρνησή του με τις 84 έδρες.
Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότεινε πάντως ήδη στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.
Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι.
Επιπλέον ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο σημαίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο για τον Σάντσεθ να αναστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο προκάτοχός του, των νέων εργατικών νόμων και των περικοπών στην υγεία και την παιδεία περιλαμβανομένων.