Να ξεκαθαρίσει η ΝΔ, εάν μέσα στα «εμπόδια» της επιχειρηματικότητας, τα οποία λέει ότι θα σαρώσει σαν «οδοστρωτήρας», εννοεί και το «κόστος εργασίας» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», o βουλευτής του του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης. «Αυτό χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση. Το εννοεί μόνο, ως, ας πούμε, καθυστερημένο κράτος, αργές διαδικασίες, παρωχημένους νόμους, ή μήπως το θεωρεί και ως κόστος εργασίας; Διότι αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσει η ΝΔ. Εάν ανάμεσα στα εμπόδια που πρέπει να σαρώσει είναι και το κόστος εργασίας, έχει μεγάλο άδικο και είναι και αναποτελεσματικό αυτό που προτείνει. Δηλαδή να καθηλωθούν οι μισθοί; Και μετά ποιος θα καταναλώνει;» διερωτήθηκε.
Ο κ. Μπαλωμενάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πολύ καλά επιχειρήματα» στα εργασιακά, τα οποία θα πρέπει να ξεδιπλωθούν, μαζί με το πρόγραμμα του, στους πολίτες.
Αναφερόμενος δε, σε στιχομυθία του κ.Μητσοτάκη με επιχειρηματίες, που διαμαρτύρονταν για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις τους και για τα πρόστιμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ο κ. Μπαλωμενάκης είπε: «Θέλω να θυμίσω, ότι τα 10.500 ευρώ, το πρόστιμο για την ανασφάλιστη εργασία, το έβαλε ο Σαμαράς. Είναι παλιός νόμος αυτός. Εμείς, τον εξορθολογήσαμε προς όφελος της νομιμότητας της εργασίας και προς όφελος του ασφαλιστικού συστήματος, βάζοντας μέσα την πρόβλεψη ότι εάν ασφαλίσεις τον ανασφάλιστο κατεβαίνει δραστικά, έως και πολύ δραστικά, το πρόστιμο. Αυτή την πρωτοβουλία δε θα μπορούσε να την έχει πάρει η ΝΔ. Διότι την ενδιαφέρει αυτό ακριβώς, να καθηλωθεί το κόστος εργασίας και να μην υπάρχουν δυνατότητες».
Ο κ.Μπαλωμενάκης κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Ποιος αρνείται ότι τα δύο μέρη τα συμβαλλόμενα, τα συνδιαλλασσόμενα, τα διαπραγματευόμενα είναι άνισα; Είναι ίσα τα μέρη αυτά; Αν, λοιπόν, καταλήξουμε να μην υπάρχει συλλογική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, εκείνος που θα την πληρώνει πάντα θα είναι ο εργαζόμενος. Αυτό το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης και το προτείνει ως μοντέλο, και καλά, για τη λειτουργία της επιχειρηματικότητας» σημείωσε.
«Λέει επίσης η ΝΔ: “δίνετε επιδόματα, φτωχοποιείτε το λαό”. Αυτό δεν είναι αλήθεια» συνέχισε ο κ. Μπαλωμενάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έβαλε τάξη στο «χάος» και στην «αδιαφάνεια» με την οποία χορηγούνταν πριν (τα επιδόματα) και πλέον, μέσω του ΟΠΕΚΑ, χορηγούνται «με απόλυτη διαφάνεια και με κριτήρια αμιγώς κοινωνικών αναγκών» τέσσερεις κατηγορίες επιδομάτων (στέγης, παιδιού, ΑΜΕΑ, βρεφονηπιακά, κ.α.). «Ας έρθει τώρα ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Κεφαλογιάννη που τα χαρακτήρισε Λατινικής Αμερικής να πει ποιες από αυτές τις κατηγορίες δε νομίζουν ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο κράτος. Κι ας το κουβεντιάσουμε, αλλά όχι γενικά και αόριστα» τόνισε.
Ιδιαίτερα, ο κ. Μπαλωμενάκης αντέκρουσε το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στην επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι αντιθέτως «εννέα τρίμηνα έχουμε ανάπτυξη και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων» και ότι «3,1 δισ. ευρώ άμεσες επενδύσεις έχουν μπει (στην οικονομία) και έχουν λειτουργήσει» και πρόσθεσε: «Είναι μια μεγάλη ανακρίβεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας. Φυσικά, είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, αρχίζοντας από τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ελλάδας, που είναι η μικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα για την οποία έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα. Και ήδη στο πρόγραμμα, το κυβερνητικό, της επόμενης τετραετίας, που εξήγγειλε τη Δευτέρα ο κ.Τσίπρας, περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, με κομβικό θα έλεγα εγώ την ίδρυση, επιτέλους, της αναπτυξιακής τράπεζας, που θα χρηματοδοτεί ειδικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος δε, στην προσωπική του εμπειρία ως μέλους του κοινοβουλίου για τη διαδικασία μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα τόνισε: «Έπρεπε να φύγουμε από τα μνημόνια και από την άμεση επιτήρηση, για να μπορέσουμε να το βάλουμε μπροστά και όπως είδατε ότι εντός ολίγων μηνών ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες».
«Αυτό είναι το πρόγραμμα με το οποίο αντιπαρατιθέμεθα» είπε ο κ. Μπαλωμενάκης και πρόσθεσε ότι για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας εξαγγέλθηκαν ήδη μέτρα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς, κατάργηση μέχρι ενός ορίου του τέλους επιτηδεύματος, κ.α., «πράγματα, τα οποία, μπόρεσε τώρα η οικονομική διαχείριση να δώσει».
Για την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Μπαλωμενάκης, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με σχετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, τόνισε: «Αν εννοούν να παρακαμφθεί η νομοθεσία, να καταργηθούν οι έλεγχοι, εντάξει, ας το πούνε. Εκείνο, το οποίο, ας πούμε, πρέπει να δούμε είναι ότι είναι στα τελειώματα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ακόμη και το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) έχει βγάλει την απόφαση του, απομένουν ορισμένα πολύ μικρά ζητήματα ακόμη».
«Δίνουμε τη μάχη για να μπορέσουμε να είμαστε πρώτο κόμμα, για να μπορέσουμε, αν είναι δυνατόν, να συνεχίσουμε αυτά τα οποία ξεκινήσαμε να κάνουμε. Ασφαλώς έγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Μπαλωμενάκης.
«Εκείνο που μπορεί να εκτιμήσει κανείς σα γενική αποτίμηση είναι ότι αρκετά από αυτά που θέλαμε να κάνουμε δεν μπορέσαμε (να τα κάνουμε) και φυσικά δεν έλειψαν και τα λάθη» συνέχισε ο κ. Μπαλωμενάκης και πρόσθεσε: «Πάντως, η συνολική αποτίμηση νομίζω – τώρα που ξεδιπλώνεται στον ελληνικό λαό – της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια είναι θετική».