16.8 C
Chania
Friday, January 24, 2025

Αντ. Μπλίνκεν: Δεν μπορούμε να είμαστε “πιο Ουκρανοί από τους Ουκρανούς” – Η ουδετερότητα ή το ΝΑΤΟ είναι μια επιλογή του Κιέβου

Ημερομηνία:

Η Ουάσιγκτον δεν θα εναντιωθεί στο να αυτοανακηρυχθεί η Ουκρανία ως αδέσμευτη, ουδέτερη χώρα, σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Γερουσία την Τρίτη. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να οπλίσουν την Ουκρανία για να ενισχύσουν το χέρι της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν μπορούν να είναι «πιο Ουκρανοί από τους Ουκρανούς» και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Κίεβο, είπε ο Blinken.

Η κρίση στην Ουκρανία, την οποία επισκέφτηκε ο Μπλίνκεν το Σαββατοκύριακο με τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, κυριάρχησε στην ακρόαση της Τρίτης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2023. 

Κάποια στιγμή, ο γερουσιαστής Rand Paul (R-Kentucky) εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Ουκρανοί «πιέζονταν και παρακινούνταν από τα μισά μέλη της Γερουσίας που τους θέλουν στο ΝΑΤΟ» και ότι διαφορετικά θα είχαν συμφωνήσει στην ουδετερότητα, όπως είχε κάνει η Μόσχα. ερωτηθείς. 

Ερωτηθείς από τον Paul εάν οι ΗΠΑ θα δεχτούν να γίνει η Ουκρανία ουδέτερο κράτος και όχι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Blinken άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον απλώς θα μπορούσε. 

«Εμείς, δεν θα είμαστε πιο Ουκρανοί από τους Ουκρανούς. Αυτές είναι αποφάσεις που αυτοί πρέπει να πάρουν» , είπε στον Πωλ. Ο σκοπός της τρέχουσας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι να δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να «απωθήσει τη ρωσική επιθετικότητα» και  «να ενισχύσει το χέρι του σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν δει κανένα σημάδι μέχρι σήμερα» ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «σοβαρός για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», ο Μπλίνκεν είπε ότι «εάν είναι, και αν οι Ουκρανοί δεσμευτούν, θα τους στηρίξουμε».

Ο Μπλίνκεν απάντησε στον γερουσιαστή Ραντ Πολ, έναν Ρεπουμπλικάνο που αντιτίθεται στην παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι συνέβαλε στην απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία «διατυμπανίζοντας (την ιδέα) μιας ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

Κάποιοι στη Μόσχα πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επηρέασαν το Κίεβο να υπαναχωρήσει από τις συνομιλίες με υποσχέσεις υποστήριξης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα. Είπε επίσης ότι η προσπάθεια απευθείας διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έδωσε αποτελέσματα, καθώς άκουσαν τις ρωσικές ανησυχίες και στη συνέχεια τις αγνόησαν, «μάλλον αγενώς» καθιστώντας σαφές ότι δεν εναπόκειται στη Μόσχα να αποφασίσει η ίδια για την ασφάλειά της.

Την Τρίτη, ο Blinken ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει «πολύ σοβαρά» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και «επιδίωξαν να εμπλακούν» και αρνήθηκε ότι οι συζητήσεις για ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

«Δεν αφορούσε ποτέ ότι η Ουκρανία είναι δυνητικά μέρος του ΝΑΤΟ και αφορούσε πάντα την πεποίθηση [του Πούτιν] ότι η Ουκρανία δεν αξίζει να είναι μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα, ότι πρέπει να επανασυνδεθεί [sic] στη Ρωσία με τη μία ή την άλλη μορφή », επέμεινε ο Μπλίνκεν.

Αν η Δύση συνεχίσει «να στέλνει όπλα στην Ουκρανία» , δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας των ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε ο Λαβρόφ την Τρίτη.

Ενώ ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλούσε στη Γερουσία, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν βρισκόταν στη Γερμανία οργανώνοντας τους συμμάχους των ΗΠΑ να στείλουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο. Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Ramstein, ο Austin είπε ότι θα μπορούσε να δει την Ουκρανία να ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ. 

«Πιστεύω ότι στο μέλλον, εάν υπάρχει η δυνατότητα, νομίζω ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει για άλλη μια φορά να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό την παρούσα στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο παρά εικασίες» , είπε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ