18.8 C
Chania
Thursday, October 31, 2024

Απάντηση στην αλαζονεία του Αδωνη από τον Δένδια

Ημερομηνία:

Με μια ρητή τοποθέτησή του και με ένα σαφές «καρφί» που μιλούσε για «αλαζονεία» θέλησε να απαντήσει ο Νίκος Δένδιας στον Αδωνη Γεωργιάδη για τα όσα έλεγε περί διεκδίκησης 180 βουλευτών στις δεύτερες κάλπες (που αναμένονται στις 25 Ιουνίου), με στόχο η Ν.Δ. να δρομολογήσει μόνη της, χωρίς τα άλλα κόμματα, ό,τι αλλαγές η ίδια θέλει στο Σύνταγμα.

Ο κ. Δένδιας επέλεξε, λοιπόν, να τοποθετηθεί ευθέως απέναντι από τις δηλώσεις αυτές και να τις απορρίψει, αντιπαραβάλλοντας τη «δική του» -όπως είπε- «συνταγή επιτυχίας».

Θυμίζουμε ότι ο Αδωνης Γεωργιάδης, δείχνοντας ότι δεν του φτάνουν τα ήδη μεγάλα ποσοστά που έπιασε το κόμμα του την περασμένη Κυριακή, υποστήριξε δημοσίως ως στόχο η Ν.Δ. να πάει για ακόμα περισσότερα στη δεύτερη κάλπη, λέγοντας «να πούμε τώρα στον κόσμο στις δεύτερες εκλογές ότι τώρα το στοίχημα δεν είναι να πάρει η Ν.Δ. κυβέρνηση, είναι να πάρουμε 180 μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».

Με άλλα λόγια δηλαδή η Ν.Δ., έχοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, να καταστήσει τη Βουλή που θα προκύψει από τις δεύτερες κάλπες «προτείνουσα» και να ορίσει έτσι από μόνη της, χωρίς τα άλλα κόμματα, ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν από τη μεθεπόμενη Βουλή (που με αυτόν τον τρόπο θα γίνει αναθεωρητική) και μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

«Πιο σεμνή αντίληψη»

Την πλήρη αντίθεσή του στα παραπάνω εξέφρασε, λοιπόν, ο Ν. Δένδιας, δηλώνοντας (ΑΝΤ1) τα εξής: «Τώρα για μας ποια είναι η πρόκληση; Να μην επιδειχθεί η παραμικρή αλαζονεία. Προφανώς υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις μέσα στη Ν.Δ. Ακούω, διαβάζω, υπάρχει μια αντίληψη που λέει να το πάμε, να φτάσουμε στο 180 και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αλλάξουμε και το Σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα.

»Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη. Να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό, να έχουμε μια δεύτερη τετραετία συνέχισης της πρώτης και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε πραγματικά να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο. Αυτή θα ήταν η δική μου συνταγή επιτυχίας. Νομίζω ότι αυτή είναι και η συνταγή επιτυχίας που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός».

Πριν πάμε, όμως, στο τι θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, να πούμε ότι και με αυτήν την ενέργειά του ο υπουργός Εξωτερικών και πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στη χώρα, ενισχύει την άποψη εκείνων στο εσωτερικό της Ν.Δ. που τον βλέπουν ως δυνητικό εσωκομματικό πόλο, ο οποίος διεκδικεί να εκφράζει την καραμανλογενή λογική, εντός της Ν.Δ.

Και, βέβαια, η νέα αυτή τοποθέτηση έρχεται να δώσει συνέχεια στην εσωκομματική σύγκρουση που εκτυλίσσεται εδώ και καιρό -και σε δημόσια θέα- μεταξύ του Αδ. Γεωργιάδη και του Ν. Δένδια, με τον υπουργό Ανάπτυξης να έχει επιδοθεί -με διαφορετικές αφορμές- σε αλλεπάλληλα χτυπήματα σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο βλέπει ως εσωκομματικό αντίπαλο και προσπαθεί να τον κοντύνει.

Υπερφίαλοι στόχοι

Οσο για τις τωρινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί 180 βουλευτών, ασφαλώς δεν είναι μόνο ο Ν. Δένδιας που αντιτίθεται σε αυτές, αλλά είναι και άλλα στελέχη της Ν.Δ., που έγιναν έξαλλα όταν τις άκουσαν και που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις καταλογίζουν στον υπουργό Ανάπτυξης υπερβολές και υπερφίαλους στόχους. Και βέβαια οι δηλώσεις αυτές του Αδ. Γεωργιάδη πλήττουν την προσπάθεια του Μαξίμου να αποφευχθούν στην προεκλογική περίοδο αλαζονικές συμπεριφορές που μπορεί να τρομάξουν μερίδα ψηφοφόρων της Ν.Δ., εν όψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Το θέμα είναι ότι είναι απολύτως προφανές πως ο κ. Γεωργιάδης δεν είπε μόνο την προσωπική του άποψη αλλά αποκάλυψε συζητήσεις που κυκλοφορούν στα υψηλά «γαλάζια» κομματικά κλιμάκια. Αλλωστε, και ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος του κόμματος. Σε αυτά τα κλιμάκια μετέχει. Και μπορεί κυβερνητικές πηγές να απέφευγαν, τις προηγούμενες μέρες, να μιλούν για ποσοστά στις δεύτερες κάλπες, όμως έχει καταστεί πια σαφές ότι ο Αδ. Γεωργιάδης λειτουργεί κατά κανόνα ως πρωθυπουργικός λαγός.

Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι, σε ρόλο λαγού του Κυρ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε φτάσει, τον περασμένο Αύγουστο, να υποδείξει, με δηλώσεις του στους «New York Times», τη Ρωσία και την Τουρκία ως υπεύθυνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για να έρθουν στη συνέχεια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και στενοί του συνεργάτες να ποντάρουν στις θεωρίες συνωμοσίας για εξωτερικούς εχθρούς που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων για τις πρωθυπουργικές ευθύνες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το «καρφί» για τα Τέμπη

Θυμίζουμε, επίσης, το «καρφί» του Αδ. Γεωργιάδη για τους πρώτους σε δημοφιλία υπουργούς που, κατά τον ίδιο, δεν έβγαιναν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για την τραγωδία στα Τέμπη και το οποίο είχε, βέβαια, βασικό αποδέκτη τον Ν. Δένδια. Και πρόκειται ασφαλώς για ένα «καρφί» που αποδείχτηκε ότι εξέφραζε πλήρως το μέγαρο Μαξίμου, αφού αμέσως μετά ήρθε ο Ακης Σκέρτσος να υποστηρίξει ότι «έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης».

Αλλά, ό,τι και αν είχε στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το ζήτημα των 180 βουλευτών, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση Γεωργιάδη και κυρίως μετά την παρέμβαση του κ. Δένδια, είναι υποχρεωμένος να κλείσει τη συζήτηση αυτή, ακόμα και αν αναγκαστεί τελικά να «αδειάσει» τον κ. Γεωργιάδη. Εξ ου και στην κυβέρνηση θα υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Εξ ου και πληροφορίες ήδη αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα σπεύσει προσεχώς να «κάψει» το θέμα αυτό. Μόνο που αυτός που το έθεσε είναι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματός του.

● Ολον αυτόν τον καιρό ο πρωθυπουργός και το μέγαρο Μαξίμου αρνούνται την κυβερνητική πρακτική των παράνομων και απάνθρωπων επαναπροωθήσεων, παρά τις αλλεπάλληλες σχετικές καταγγελίες.

Το ίδιο έκανε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, όπου επιχείρησε να ισχυριστεί ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις και η μεταφορά και εγκατάλειψη προσφύγων και των παιδιών τους στη θάλασσα δεν αποτελούν πρακτική της κυβέρνησης, αλλά επειδή δεν μπόρεσε να αρνηθεί και το βίντεο-ντοκουμέντο που αποκάλυψαν οι New York Times και το οποίο έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω τη χώρα μας να επιδίδεται σε αυτήν ακριβώς την πρακτική, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρακτική», υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «ήδη διερευνάται από την κυβέρνηση».

Αναγκάστηκε έτσι για πρώτη φορά ουσιαστικά να παραδεχτεί την ύπαρξη των παράνομων επαναπροωθήσεων, με την κυβέρνησή του να βρίσκεται απολύτως εκτεθειμένη και στο εξωτερικό.

efsyn.gr 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στις ιστορικές εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη  στη Νέα Υόρκη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ιστορικές εκδηλώσεις για τον...

Ημέρα Επιστήμης & Τεχνολογίας «Θέλμα Μαυρίδου» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ανοίγει ξανά τις πόρτες του στους...

Ο Γερμανός Πρόεδρος ζητά συγγνώμη στην Κάνδανο… χωρίς όμως ανάληψη ευθυνών

Ο Γερμανός Πρόεδρος επισκέφθηκε σήμερα την Κάνδανο, ένα χωριό...