17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Απαντήσεις υπουργών για το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών στους χώρους της εκπαίδευσης

Ημερομηνία:

Δίδεται στη δημοσιότητα η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλου και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια στην με ΑΠ 3297/3-10-2014 ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα «Το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών στους χώρους της εκπαίδευσης».

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης ερωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς:

«1.Ποια είναι ακριβώς η οικονομική κατάσταση των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών;

2. Σκοπεύουν να λάβουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών στους χώρους της Εκπαίδευσης; Και αν ναι ποια;»

Στην απάντησή του ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Στο πλαίσιο της από 16-05-2014 επταετούς Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) του 50% του ετήσιου προϋπολογισμού των Κέντρων Πρόληψης, βάσει ετήσιων στοιχείων του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Προγραμματικής Σύμβασης για όλη την επταετία είναι 91.000.000,00 ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται μέση ετήσια δαπάνη ίση με 13.000.000,00 ευρώ και μέση ετήσια υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών που εκτιμάται σε περίπου 6.500.000,00 ευρώ.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος και των οριζόμενων στην εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. πρωτ. 22228/02-06-2014 και 36496/25-09-2014 αποφάσεις επιχορήγησης, ύψους 3.250.000,00 ευρώ και 1.625.000,00 ευρώ αντίστοιχα.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την ανωτέρω Προγραμματική Σύμβαση, οι αποδέκτες των χρηματοδοτήσεων, τα κριτήρια επιλογής τους καθώς και τα αναλογούντα ποσά ορίζονται από τον ΟΚΑΝΑ.»

Στην απάντησή του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…το θέμα της προστασίας των νέων από τη χρήση του αλκοόλ, των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι θέμα μείζονος σημασίας για το Υπουργείο μας. Η μέριμνά μας για αυτό αποτυπώνεται και στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής, στο οποίο περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των ανηλίκων, που αποσκοπούν αφενός στην αποτροπή εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από μέρους τους, αφετέρου στην προστασία τους από κάθε ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, για την προστασία της μαθητικής κοινότητας και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων – συγκροτημάτων έχει ήδη εκδοθεί Βασική Διαταγή του κ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες – εντολές σε όλες τις περιφερειακές Υπηρεσίες, αναφορικά με την έγκαιρη λήψη των αναγκαίων μέτρων (ασφάλειας, τάξης και τροχαίας) και την πλήρη δραστηριοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών και του προσωπικού τους, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Συγκεκριμένα, στην ανωτέρω Διαταγή, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  • Η χαρτογράφηση των σχολείων της περιοχής αρμοδιότητας κάθε Αστυνομικού Τμήματος και η επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπροσώπους ή τους συναρμόδιους Φορείς κάθε σχολείου (προσωπικό, Διευθυντές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων), ώστε να διασφαλίζεται η αμεσότητα και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών των Υπηρεσιών για την προστασία των μαθητών.
  • Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση εκνόμων ενεργειών σε βάρος των ανηλίκων στις σχολικές μονάδες, η καταγραφή των περιστατικών παραβατικότητας και η λήψη υπόψη αυτών κατά τη διαμόρφωση των σχεδίων δράσης των Υπηρεσιών. Επίσης, η διάθεση αστυνομικών για πεζές ή εποχούμενες περιπολίες περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων.
  • Ο έγκαιρος εντοπισμός και έλεγχος εξωσχολικών ατόμων που κινούνται ύποπτα κοντά στις σχολικές μονάδες και η αποτροπή προσέγγισης μαθητών από αυτούς.
  • Η άμεση ανταπόκριση και η παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στα αιτήματα των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σχετικά με θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, η ταχύτατη διερεύνηση τυχόν καταγγελιών αλλά και η συνεργασία με τοπικούς φορείς και ειδικά τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πώλησης των εξαρτησιογόνων ουσιών, σας γνωρίζουμε ότι καίτοι δεν αποτελεί συνήθη πρακτική στη χώρα μας, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεργάζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων του συνερωτώμενου Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπούς οργανισμούς και Υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, καταγγελίες – πληροφορίες που περιέρχονται στην εν λόγω Υπηρεσία μας διαβιβάζονται προς διερεύνηση στην καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμόδια Υπηρεσία Ασφαλείας, παρέχοντας την αναγκαία συνδρομή σε οποιοδήποτε στάδιο της διερεύνησης, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας ως μεγίστης σημασίας προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων, διοργανώνει εκδηλώσεις για τα ναρκωτικά και άλλες μορφές εγκληματικότητας, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες (π.χ. Δήμους, σχολεία, κ.α.) για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της νεολαίας, που αποσκοπούν στη προστασία αυτής. Ενδεικτικά, σας γνωρίζουμε ότι κατά το οκτάμηνο του έτους 2014 πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια 522 συναντήσεις εκπροσώπων αστυνομικών Αρχών με συναρμόδιους για θέματα ανηλίκων φορείς και Οργανώσεις, 143 διαλέξεις – ενημερώσεις σε σχολεία, ενώ έλαβαν χώρα 20 συμμετοχές αστυνομικών σε Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας Ανηλίκων και διενεργήθηκαν συνολικά 6.989 έλεγχοι σε σχολικούς χώρους.

Οι ως άνω προσπάθειες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των μαθητών, φοιτητών και διδασκόντων στους χώρους εκπαίδευσης της χώρας μας. Προς τούτο, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθείται στενά η απόδοση των μέτρων και δράσεων των οικείων αστυνομικών Υπηρεσιών, με πρόθεση αναπροσαρμογής αυτών και πραγματοποίησης τυχόν βελτιωτικών παρεμβάσεων, ώστε να διασφαλισθεί η νομιμότητα, η κοινωνική γαλήνη και η κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, έχει επισημανθεί η σημασία της συνεργασίας των αστυνομικών Υπηρεσιών με τις κατά περίπτωση συναρμόδιες Υπηρεσίες και άλλους φορείς για την πρόληψη και εν γένει αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας δόθηκαν πρόσθετες εντολές και οδηγίες για τη δραστηριοποίηση του προσωπικού τους, ώστε να επιτευχθεί στο μεγαλύτερο βαθμό, ιδίως η πρόληψη αλλά και η καταστολή κάθε μορφής εγκληματικότητας, στις οποίες συγκαταλέγεται και η διακίνηση ναρκωτικών για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδίως των κοινωνικά και ηλικιακά ευαίσθητων ομάδων και προσώπων.

Πέραν των ανωτέρω, σημειώνεται ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα της διασφάλισης της έννομης τάξης εντός των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας μας, εξειδικεύεται στον ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α’-195/6-9-2011) «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 2 εδ.κγ και κθ του ιδίου νόμου, ο εγκριθείς κατόπιν π.δ/τος «Οργανισμός» κάθε ιδρύματος καθορίζει τη διαδικασία για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας αυτού, καθώς και τους φορείς φύλαξής του, ενώ προβλέπεται και «Εσωτερικός Κανονισμός» κάθε Ιδρύματος, με τον οποίο καθορίζονται και ειδικότερα θέματα φύλαξης αυτού (άρθρο 6 παρ.1 εδ.ιβ). Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 18 εδ. α και ιδ, ο Πρύτανης προΐσταται του Ιδρύματος, το διευθύνει, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργιά των Υπηρεσιών του, επιβλέπει την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού και είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Ιδρύματος. Έστω υπόψη ότι κάθε ίδρυμα με τον Οργανισμό του συνιστά αυτοτελές γραφείο με την επωνυμία «Συνήγορος του φοιτητή», με σκοπό και την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας (άρθρο 55 παρ. 1 εδ. α).

Τέλος, επισημαίνεται ότι η προστασία των νέων από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι ζήτημα κυρίως κοινωνικό και για αντιμετωπισθεί, πέραν των προαναφερόμενων αστυνομικών μέτρων, απαιτείται συνεχής συνεργασία, συντονισμός και κοινή δράση πολλών φορέων και Υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης, όχι μόνο των ιδίων των νέων, αλλά και των γονέων ή κηδεμόνων τους, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν και τις περαιτέρω συνέπειές τους.».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...