14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Από τη Ρωσία στον «θείο Σαμ»: Πως η ΕΕ γίνεται «ενεργειακή αποικία» των μεγάλων κερδισμένων από τον πόλεμο ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Γερμανική έκθεση: Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης σε αέριο LNG – Iσορροπια τιμών το 2026 ή το 2030.

Στην προσπάθεια απεξάρτισης από τη ρωσική ενέργεια, που έχει στοιχήσει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν τώρα ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία και γενικότερα τη γηραιά ήπειρο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης του Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI), για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas, την οποία δημοσίευσε το Spiegel.

«Σαφές αποτέλεσμα της έρευνας: Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξάνεται σημαντικά», ανέφερε η ένωση βιομηχανίας.

Οι ανάγκες για πρόσθετο αέριο αγωγών μπορούν να καλυφθούν μόνο από τη Νορβηγία , το Αζερμπαϊτζάν και σε περιορισμένη βάση την Αλγερία. Το κενό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει επομένως να καλυφθεί με τη βοήθεια των εισαγωγών LNG. «Οι παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά», συνέχισε η Zukunft Gas.

Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2021. Μάλιστα, εφόσον δεν διακινείται φυσικό αέριο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, η μελέτη υποθέτει ότι οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν επαρκείς μονάδες υγροποίησης μέχρι τότε. «Αυτό θα έκανε την ΕΕ, μαζί με την Ασία, μια από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ».

Στο εν λόγω σενάριο, η Νορβηγία έχει μερίδιο προσφοράς 28%. Σημειώνεται, πως η μελέτη δεν εξέτασε πώς η παραγωγή του λεγόμενου αερίου fracking στη Γερμανία – η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει – θα επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου.

Παράλληλα, οι συντάκτες της αναμένουν μόνο περιορισμένη ανάπτυξη για το LNG από το Κατάρ . Οι πρόσθετες εισαγωγές από την Αυστραλία ή τον Καναδά πιθανότατα δεν θα ήταν σημαντικές, ούτε για την ευρωπαϊκή αγορά. «Ωστόσο, οι πρόσθετες ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων στις παγκόσμιες αγορές», διευκρινίζεται.

Δεν θα δούμε προπολεμικές τιμές πριν το 2026

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν από το 2024 και μετά. «Η ταχεία επέκταση των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη θα εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης στις εισαγωγές και θα ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές και ασιατικές τιμές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zukunft-Gas, Timm Kehler.

Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης δεν αναμένουν ένα επίπεδο τιμών όπως του 2018 έως το 2026 το συντομότερο – και, μόνο εάν υπάρχει μερικό εμπόριο με τη Ρωσία.

Χωρίς ρωσικό αέριο, οι τιμές χονδρικής στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι πάνω από 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2026. «Εάν η ζήτηση πέσει παγκοσμίως, ωστόσο, το επίπεδο τιμών του 2018 μπορεί να επιτευχθεί ξανά έως το 2030, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο».

Τέλος, το Μεξικό θέλει επίσης να ξεκινήσει τις συναλλαγές με LNG. Ωστόσο, χρειάζεται μελέτη για το πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί μια τέτοια συνεργασία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...